AFC - Jong Sparta met verslag

AFC pakt tegen Jong Sparta in blessuretijd de volle winst

In een aantrekkelijk duel hebben AFC en Jong Sparta het publiek op sportpark Goed Genoeg heel lang in spanning gehouden over de uitslag. Uiteindelijk trokken The Reds de wedstrijd met 2-1 naar zich toe door een ongelukkig moment in de Sparta defensie. Zuur voor de jonge Rotterdammers want de eindstand had er anders uit kunnen zien als AFC-keeper Patrick Zonneveld niet zo voortreffelijk had staan keepen. Verschillende grote kansen van de Spartanen bleven hierdoor onbenut. Door deze felbevochten zege blijft AFC deel uit maken van de kopgroep die nog steeds wordt aangevoerd door IJsselmeervogels.  

Vandaag treedt ons aller eerste aan tegen Jong Sparta, een pittige tegenstander die het ook dit seizoen in de Tweede Divisie uitstekend doet. Vooral op Het Kasteel is de ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk moeilijk te kloppen, zoals AFC in de afgelopen seizoenen ook heeft moeten ondervinden. Buitenshuis hebben de beloften van Sparta het lastiger, dit seizoen en in het verleden. AFC was thuis tegen Jong Sparta steeds de bovenliggende ploeg hoewel talenten als Halil Dervisoglu en Ragnar Ache, nu gewaardeerde spelers in de hoofdmacht van Sparta, het ons knap lastig maakten. Zou Jong Sparta dit seizoen weer een paar groeibriljanten in de gelederen hebben? In ieder geval start Jeroen Rijsdijk met een zeer jong team waarvan de gemiddelde leeftijd onder de 20 ligt en nog niemand ervaring heeft opgedaan in het eerste. Sparta heeft het vrije interland weekend van het eerste dus niet benut op het belofteteam te versterken en dat is goed nieuws. Topscorer is Bradley van Hoeven die met zeven goals bijna de helft van de totale productie van Jong Sparta voor zijn rekening neemt. De Rotterdammers scoorden tot nog toe 16 keer en kregen maar 17 goals tegen. Ter vergelijking: AFC maakte dit seizoen 26 doelpunten en incasseerde 20 tegengoals, wel met een wedstrijd meer gespeeld. Topscorers bij The Reds zijn Yordi Teijsse en Raily Ignacio met resp. 10 en 8 goals. Laten we hopen dat onze spitsen vanmiddag weer op schot zijn tegen de goed georganiseerde defensie van Jong Sparta en dat de ervaring en kracht van het door trainer Uli Landvreugd geselecteerde team (gemiddelde leeftijd 28,6 jaar) de doorslag geeft.

Na de traditionele voetbalmars, het imponerende vuurwerk en de overtuigende score van pupil van de week Destan Doerga fluit scheidsrechter Martijn Vos de wedstrijd op gang en pakt AFC, voor het eerst met oud-prof Robbert Schilder in de basis, direct het initiatief. Twee kopballen van Kenny Teijsse worden in de beginfase door keeper Michael Fabrie onschadelijk gemaakt. AFC valt over veel schijven aan, Jong Sparta heeft de nodige spelers achter de bal en kijkt de kat een beetje uit de boom. Na een minuut of twintig kruipen de jonge Rotterdammers uit hun schulp en dat levert een grote kans op na een aanval over links. De bal caramboleert voor de voeten van de 18-jarige spits Mohammed Tahiri, die van dichtbij tegen Patrick Zonneveld opschiet. De wedstrijd is nu echt op gang en even later verrast Melvin Grootfaam aan de andere kant met een inzwaaiende bal bijna Fabrie die met een uiterste poging de bal naar de zijkant weg weet te werken. Nog steeds staat het 0-0 en dat zal het blijven tot de rust ondanks een flink aantal corners van AFC en een gevaarlijke voorzet van Johan Kulhan vlak voor rust die net niet door Yordi verzilverd kan worden. Maar in de 31e en 43e minuut is vooral Jong Sparta dicht bij de openingsgoal na een inzet van Bradley van Hoeven en een ongelukkig geraakte bal van Thomas van den Houten. In beide gevallen behoedt Patrick AFC met prachtige reddingen voor een achterstand.

Na de thee pakken de ongewijzigde teams de draad weer met verve op. AFC start aanvallend maar ondervindt gedurende de tweede helft steeds meer tegenstand van Jong Sparta, dat snel en goed combinerend het initiatief naar zich toe trekt. Na een flitsende aanval via Van Hoeven en Tahiri lijkt Loukili in de 60e minuut voor Sparta te gaan scoren, maar weer ligt de uitblinkende Patrick in de weg. AFC wankelt, maar komt in de 69e minuut toch op voorsprong na een corner van captain Milan Hoek, die door Raily knap wordt ingekopt. 1-0 en het thuispubliek is weer een beetje gerustgesteld. Echter maar voor heel even want de jonge Spartanen slaan een paar minuten later hard terug na een messcherpe aanval, die wordt opgezet door Loukili, waarna Tahiri de bal op de paal schiet en Van Hoeven de terugspringende bal in het doel werkt. 1-1, alles is weer mogelijk. In dat besef trekken beide ploegen ten aanval en dat levert een zeer aantrekkelijk slot op met wisselende kansen. Er wordt keihard door alle spelers gewerkt en voor iedere meter wordt op sportieve manier gestreden. Over en weer zijn er corners en is het super spannend voor beide doelen. In de 90e minuut schiet Joshua Sanches de bal achter Patrick, maar dit doelpunt wordt wegens buitenspel afgekeurd. Speaker Maarten Blokland laat vervolgens weten dat de extra tijd tenminste twee minuten bedraagt en AFC krijgt in deze blessuretijd nog een vrije trap aan de zijkant van het strafschopgebied. Robbert Schilder komt naar voren en plaats de bal met een fraaie curve in de mêlee van spelers. Via het hoofd van verdediger Sven Mijnans ploft de bal onhoudbaar voor keeper Fabrie in het net en is het 2-1. Wat een apotheose. Alles wat AFC is valt elkaar van geluk in de armen, voor de Rotterdammerszijn de druiven zeer zuur. Om na een uitstekende wedstrijd zo te moeten verliezen komt natuurlijk flink aan. Niet veel later fluit de goed leidende scheidsrechter Vos deze aantrekkelijke wedstrijd de geschiedenis in en kan ons eerste driepunten toevoegen aan het totaal.

Zo won AFC op 17 november 2019 thuis weer van Jong Sparta, dit keer wel met veel moeite en een tikkie geluk. Ons aller eerste heeft zeker nog niet de grote vorm van het afgelopen seizoen te pakken, maar staat er met een blik op de ranglijst na 13 wedstrijden toch uitstekend voor. Nog 21 wedstrijden te gaan, er is nog veel meer mogelijk. Te beginnen aanstaande zaterdag tegen Quick Boys in Katwijk. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Partick Zonneveld, Johan Kulhan, Gevero Markiet, Robbert Schilder, Thomas van den Houten, Kenny Teijsse, ©Milan Hoek, Yordi Teijsse, Fouad Belarbi, Raily Ignacio en Melvin Grootfaam

Voor de samenvatting en intervieuws zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's (Tom Poederbach) zie ons AFC Fotoalbum of klik hier
Een paar foto's hieronder

Raily Ignacio scoort de 1-0

De winnende treffer in de 91e minuut

Ontreddering bij Jong Sparta en blijdschap bij AFC