AFC - Jong Sparta 3 - 2 met verslag, samenvatting en foto's

TV samenvatting staat onderaan.

Jong Sparta gaat ten onder aan veerkracht van AFC

AFC is ook tegen Jong Sparta thuis ongeslagen gebleven. In de elfde competitieronde werden de Rotterdamse beloften op sportpark Goed Genoeg op een nederlaag getrakteerd na een bijzonder spannende wedstrijd met twee gezichten. In de eerste helft waren de Spartanen lange tijd heer en meester, na de thee waren de rollen volledig omgekeerd. De 0-2 achterstand werd door De Reds in de tweede helft weggepoetst en in de slotminuten omgezet in een 3-2 zege. Door deze overwinning handhaaft AFC zich in de kopgroep op de derde plaats, drie punten achter de koplopers Jong AZ en GVVV.

Na een weekje rust maken we ons op voor de thuiswedstrijd tegen Jong Sparta. Na tien wedstrijden staat AFC derde met achttien punten, 8 punten meer dan de jonge Rotterdammers die met Kon. HFC gedeeld veertiende staan. Een behoorlijk verschil dus op de ranglijst dat al snel tot de conclusie zou kunnen leiden dat de klus vandaag tamelijk eenvoudig geklaard zou moeten kunnen worden. Maar bij nadere bestudering van de resultaten blijkt dat Maasstadbewoners in de verschillende duels maar bijzonder weinig of niets onderdoen voor hun opponenten. Zo werd in Groesbeek onlangs met 3-3 gelijkgespeeld tegen De Treffers en op Papendal op het nippertje verloren van Jong Vitesse, waar ook AFC het onderspit moest delven. En natuurlijk kan je in deze onevenwichtige competitie de pech hebben dat de selectie van een belofteteam wordt versterkt met een flink aantal spelers uit de hoofdmacht.
Als de spelers het zonovergoten gras betreden zien we dat dát bij Jong Sparta vandaag een beetje het geval is. In de basis staan twee spelers, Rick Ketting en Iván Calero Ruiz, die afgelopen woensdag een hele wedstrijd meededen met het eerste in de bekerstrijd tegen PSV, plus vier spelers die tegen PSV op de bank zaten. Spits Finn Stokkers viel van dit viertal toen in, net als tegen Heracles achttien uur geleden. Aan AFC-kant vervangen Edip Biberoglu en Glenn van Zoolingen Ton van den Brink en Jonathan Richard, die geblesseerd zijn. Matthijs Jesse en Pieter Koopman beginnen op de bank.
Maar voordat scheidsrechter Mulder de wedstrijd op gang blaast ontvangt Marien Willemsen onder luid applaus uit handen van voorzitter Ad Westerhof nog een prachtige actiefoto en bloemen voor zijn honderdste wedstrijd voor AFC 1. Hopelijk plakt Marien er aan het eind van dit seizoen nog een paar seizoenen aan vast, want hij is in ieder opzicht een sieraad voor de voetbalsport en een steunpilaar van ons eerste.

Na het eerste fluitsignaal is er maar één team dat voetbalt en dat is niet de ploeg van onze trainer Ton du Chatinier. Was de start in de laatste wedstrijd tegen Jong AZ ijzersterk met uitgekiend positiespel, nu gaat er van alles mis. Er is vooral veel balverlies op het middenveld en onze defensie moet al direct vol aan de bak om de lastige spits Stokkers van scoren af te houden. Uiteraard hangt dit zwakke begin ook samen met het pressievoetbal van Jong Sparta. Het team van trainer Ole Tobiasen speelt vooral op de helft van AFC en wint ongeveer ieder duel. Het is wachten op de eerste goal en die komt er dan ook na 15 minuten, als Ilias Alhaft het zoveelste balverlies van AFC knap afrondt.
Na de eerste openingsgoal dit seizoen in Wijdewormer tegen Jong AZ lopen we weer, nu dus voor de tiende keer, tegen een achterstand op. Uiteraard geen man over boord, want ons eerste beschikt, zo is gebleken, over veel veerkracht.
Na een klein half uur verplaatst het spel zich meer naar de Sparta-helft en kunnen wat mogelijkheden genoteerd worden. Zo krijgt Daan Sutorius de kans om niet ver buiten het strafschopgebied aan te leggen, maar zijn schot verdwijnt hoog over de lat. De grotere druk op het Sparta-doel leidt tot een drietal corners. De laatste van Edip wordt snoeihard door Koen Bosma ingekopt, maarde bal stuitert via de onderkant van de lat weer het veld in. In plaats van 1-1 in de 34e minuut wordt het zes minuten later 0-2.  En weer ligt knullig balverlies op het middenveld aan de basis van deze treffer van Stokkers die een schot op de lat van Calero Ruiz het beste beoordeeld. Twee-nul achter bij rust, kan AFC nog terugkomen of is het eerste thuisverlies een feit?  Hoe krijgt Ton du Chatinier zijn zeer matig opererende ploeg weer in het goede spoor?

Met Matthijs Jesse voor Edip aan de rechterkant start ons eerste voortvarend. Een voorzet van Melvin Grootfaam wordt in de tweede minuut net niet verzilverd door Daan. In de 54e minuut krijgt AFC de wind echt in de zeilen als Koen op een diepe bal alleen op keeper Kieboom afgaat, maar door Rick Ketting aan zijn shirt wordt getrokken. Rood voor Ketting. De vrije trap van Koen verdwijnt ruim over de Sparta-lat.
Maar het sein staat nu helemaal op groen voor The Reds en de ene na de andere aanval dendert af op doel van de jonge Rotterdammers. Dit onder aanvoering van captain Magid Jansen die, zoals het hele seizoen al, een geweldige wedstrijd speelt. Na een minuut of tien komt Pieter Koopman de aanval versterken en wordt de druk nog meer opgevoerd. Na een kwartier scoort Matthijs, maar scheidsrechter Mulder heeft verrassenderwijs een overtreding geconstateerd. Gelukkig is het twee minuten later écht raak als Teun van Zweeden goed door gaat en scoort in de verste hoek. 1-2, en met nog ruim een half uur te spelen dus nog alle kans om gelijk te komen en misschien zit er dan nog meer in het vat tegen het tiental van Sparta dat zich steeds meer terugtrekt en waar mogelijk probeert tijd te rekken. In deze fase meldt Daan zich ook uitdrukkelijk aan het front, maar het wil maar steeds net niet lukken. Aan de andere kant blijft het oppassen geblazen want de Spartanen loeren op de counter. Gelukkig is onze keeper Patrick Zonneveld goed bij de les bij een gevaarlijke uitbraak in de 35e minuut.

Nog ruim 10 minuten te gaan en het is nog steeds 1-2. Gaat het er nog van komen? Het antwoord is ja en dat ligt vooral ook aan Melvin die het de Rotterdamse defensie steeds lastiger maakt. In de 83e minuut bedient hij vanaf de achterlijn Matthijs die vrij staand op de doellijn de gelijkmaker intikt. 2-2, en het publiek gaat het er nog eens goed voor zitten. Wat een spanning, wat een spektakel, met nog een gevaarlijke counter van Calero Ruiz die maar ternauwernood tot corner kan worden verwerkt, een corner die leidt tot een heuse scrimmage vlak voor ons doel. Gelukkig weet Sam Nijpels de bal ten slotte weg te werken en zijn de laatste kansen voor AFC.
In de veertigste minuut schiet Koen de bal op de paal en is Matthijs in de 42e minuut heel dicht bij een tweede treffer na een pass van Pieter. In blessuretijd zijn de rollen omgedraaid en bedient Matthijs Pieter, die doet waar hij zo goed in is: scoren!
Het is 3-2 en niet veel later fluit scheidsrechter Mulder voor het laatst. Onze jongens hebben het weer geflikt. Niet alleen blijft ons eerste ongeslagen op eigen veld, maar door de geweldige fighting spirit wordt ook nog eens de volle buit binnengehaald. Chapeau! Door deze bijzondere prestatie handhaaft AFC zich op de derde plaats, drie punten achter de koplopers Jong AZ en GVVV. 
Zaterdag aanstaande is laatstgenoemde vereniging de tegenstander in Veenendaal. Een wedstrijd om weer naar uit te kijken en ook rechtstreeks te volgen op Fox Sports. 

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Marien Willemsen, Sam Nijpels, Magid Jansen ©, Teun van Zweeden, Johan Kulhan, Glenn van Zoolingen (56. Pieter Koopman), Daan Sutorius, Edip Biberoglu, (46. Matthijs Jesse), Koen Bosma en Melvin Grootfaam.

Foto's staan in ons AFC Fotoalbum of klik hier

Bekijk hier de samenvatting: