AFC - Jong Sparta 2 - 0 met (video)verslag, foto's

AFC BOEKT TEGEN JONG SPARTA EERSTE ZEGE VAN DIT SEIZOEN

AFC heeft tegen Jong Sparta de eerste zege behaald van het seizoen in een wedstrijd met twee gezichten. Gedurende een groot deel van de wedstrijd waren The Reds iets sterker en drukten dat uit in doelpunten van Malcolm Esajas en Eelke de Graaf.  Na een rode kaart voor Mark van den Boogaart waren de rollen in de laatste twintig minuten duidelijk omgedraaid maar konden de jonge Spartanen geen gaten slaan in de hechte AFC-defensie.

Het heeft weer eens hard geregend de afgelopen week en het is dus maar de vraag of de wedstrijd van vandaag op natuurgras gespeeld kan worden. Maar er is uiteindelijk helemaal geen zorg meer want het veld licht er fantastisch bij. Verenigingsmanager Henny Kottmann is er terecht trots op. Ondanks alle pogingen om op zondag te spelen is de wedstrijd tegen Jong Sparta toch op zaterdag vastgesteld, niet om 18.00 uur, maar tenslotte om 15.30 uur. Wat een onnodig gedoe. Waarom wordt de status van AFC als zondagclub anno 2017 niet gewoon gehonoreerd door de KNVB en de zaterdagclubs? Het blijft, sportief gezien, een raadsel. Op deze manier missen heel wat prominente AFC’ers deze belangrijke wedstrijd in verband met het huwelijk van oud eerste elftal speler Bobby Gehring die vandaag zijn trouwdag heeft. Gefeliciteerd Bobby!

Het is door dit alles tamelijk rustig op sportpark Goed Genoeg als de spelers onder leiding van scheidsrechter Winkel het veld betreden. Aan AFC-kant missen we Tom van den Brink en Koen Bosma door blessures. Malcolm Esajas start in de basis. Op de bank treffen we o.a. Marien Willemsen, Melvin Grootfaam en Matthijs Jesse, niet de eerste de beste spelers. Wat betreft de keepers ontbreekt Patrick Zonneveld nog steeds door een blessure. Joey Potveer, de held van Werkendam, staat onder de lat, Tark Kharboutli is zijn mogelijke vervanger op de bank. Jong Sparta heeft twee spelers in de ploeg die de gemiddelde leeftijd van de ploeg (22,5 jaar) flink optrekken. In de achterhoede is dat de 29-jarige Sander Fischer die voorheen in het betaalde voetbal speelde bij NAC, Cambuur, Emmen, AGOVV, Excelsior en Go Ahead Eagles. Voor de voorhoede heeft Sparta op 4 september jl. de 30-jarige Duitser Nick Proschwitz aangetrokken. Deze spits speelde in Duitsland, Engeland en België en was in 2011 topscorer bij Paderborn in de 2.Bundesliga. Voor de goede orde: de gemiddelde leeftijd van de basiself van AFC is 27, 2 jaar.  Opvallend bij Jong Sparta is ten slotte de 21-jarige Spaanse keeper met Belgisch paspoort Alex Craninx, die in juli 2017 over kwam van Real Madrid. Hij tekende bij Sparta voor drie seizoenen.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Winkel zijn het de jonge Spartanen die al snel bij het doel van Joey Potveer gevaarlijk zijn, maar de vrije trap aan de linkerkant van het strafschopgebied van Lovette Felicia mist richting. Dat geldt even later ook voor een knal van Malcolm die na een fraaie combinatie van Derre Kwee en Johan Kulhan hoog over schiet. Al snel wordt duidelijk dat onze defensie goed staat en een passend antwoord heeft op het ver doorgevoerde combinatiespel van Sparta. Sam Nijpels houdt Proschwitz goed in de gaten en heeft bovendien nog tijd om balverlies van de ook dit keer weer keihard werkende Jonathan Richard te corrigeren. AFC bouwt in deze fase goed op en valt aan over de vleugels, maar de voorzetten zijn vaak onnauwkeurig. Eelke de Graaf, onze boomlange nieuwe spits, laat zich goed gelden. Eén van zijn kwaliteiten betreft het verlengen van de bal met her hoofd. In de 30e minuut bedient hij zo Malcolm die rand strafschopgebied gevloerd wordt.  Niet veel later schiet Malcolm de vrije trap kiezelhard laag langs Craninx. Het is 1-0 voor AFC. De eerste goal voor Malcolm Esajas, dat moet vertrouwen geven voor een productief vervolg. Vier minuten later ligt de bal weer klaar voor een vrije trap op de rand van het strafschopgebied van Sparta. Nu iets meer naar links en mag Ilias Zaimi aanleggen. Helaas vliegt de bal ver naast het doel. Jammer want een tweede doelpunt zo vlak voor rust was mogelijk beslissend geweest. In plaats daarvan scoort Jong Sparta in de 43e minuut bijna de gelijkmaker, maar Thomas van de Houten, onze uitstekend spelende nieuwe linksback redt miraculeus op de doellijn. Niet veel later schiet Felicia de teugstuitende bal hoog over. Het zijn de laatste wapenfeiten van de eerste helft, waarin een wat sterker AFC terecht met 1-0 voor staat, mede door het geweldige spel van Mark van den Boogaart op het middenveld.

Wat gaat het worden in de tweede helft? Wanneer gaat Ton du Chatinier wisselen? Die wissels komen er zeker als onze jongens er in slagen een tweede doelpunt te maken. Jong Sparta zal dan in ieder geval moeten komen en ontstaat er veel ruimte voor snelle spelers als Matthijs Jesse en Melvin Grootfaam. Onze trainer wordt in de 50e minuut op zijn wenken bedient als Ilias uit een vrije trap Eelke bedient. Tegen diens kopbal is de Sparta-keeper volkomen kansloos. De eerste competitiegoal van Eelke de Graaf. Het zal zeker niet zijn laatste zijn.  Heel mooi. Toch ziet het er in de 54e minuut even zorgelijk uit als onze nieuwe spits langdurig behandeld moet worden voor een blessure, maar het valt tenslotte mee en Eelke kan de wedstrijd vervolgen. In de 63e minuut volgt de te verwachten wissel. Malcolm verlaat het veld voor Matthijs. Het ziet er op dat moment heel goed uit en AFC lijkt rechtsreeks op een overwinning af te stevenen. Maar dan slaat het noodlot toe in de vorm van een rode kaart voor uitblinker Mark van den Boogaart die in het zoveelste felle duel volgens scheidsrechter Winkel over de schreef gaat. Zijn opponent Bradley Martis komt er met geel vanaf. Wat een domper. Niet alleen voor deze wedstrijd. Want een Mark in zo’n goede vorm kunnen we moeilijk missen in de komende duels. Heel vervelend.

De wedstrijd kantelt direct. Jong Sparta gaat vol op de aanval en AFC verdedigt de 2-0 voorsprong met tien man. Om dit te onderstrepen maakt Eelke plaats voor Milan Hoek, die het gemis van Mark op het middenveld moet goedmaken. Het is spannend ook omdat AFC wel heel erg terugloopt en Jong Sparta af en toe wel erg ver mag oprukken. Er ontstaan dan ook kansen voor de Rotterdammers. In de 78e minuut is Abdoulrahmane Harroui heel dicht bij een doelpunt, maar captain Magid Jansen weet te elfder ure te redden.  In de 88e minuut schiet Ilias Alhaft een vrije trap net buiten het strafschopgebied naast het doel van Joey Potveer, die ook vandaag goed staat te keepen. Aan aanvallen komt AFC in deze fase bijna niet meer toe. Alleen een schitterende boogbal van Matthijs over 50 meter, die net te lang is, is het noemen waard. In de allerlaatste minuut wordt het toch nog bijna 3-0 als Matthijs zijn directe tegenstander zijn hielen laat zien en de bal pal voor het doel loepzuiver afgeeft op Ilias. Jammer genoeg weet de van JVC Cuijk gekomen middenvelderzijn goede spel niet te bekronen met zijn eerste goal van het seizoen. Keeper Craninx houdt met een katachtige redding de schade beperkt voor zijn ploeg. Als scheidsrechter Winkel voor het laatst fluit staat er de uitslag 2-0 op het scorebord.

Al met al een verdiende maar ook een belangrijke overwinning van ons eerste. Anders dan in de wedstrijd tegen Achilles’29 werden enkele kansen nu wel benut. Door de eerste zege van dit seizoen stijgt AFC van een zestiende naar een tiende plaats. Hopelijk stimuleert deze reuzensprong tot meer mooie uitslagen. Te beginnen aanstaande zaterdag in Hardenberg. Succes!

Opstelling AFC: Joey Potveer, Thomas van den Houten, Sam Nijpels, Derre Kwee, Mark van den Boogaart, Johan Kulhan, Jonathan Richard, Magid Jansen, Eelke de Graaf (74. Milan Hoek), Malcom Esajas (65. Matthijs Jesse), Ilias Zaimi,

MvdW

Bekijk hier de samenvatting:

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Voor de video samnvatting klik hier