AFC - Jong FC Volendam voorbeschouwing

AFC GAAT VOOR SPECTACULAIRE ZEGE OP JONG VOLENDAM

Zaterdag aanstaande ontmoeten we op ons nieuwe hoofdveld Jong FC Volendam. Eerder dit seizoen won AFC in het vissersdorp met 4-6. De cijfers verraden al dat het een zeer spectaculaire wedstrijd was waarbij de jonge wijdbroeken vier keer op voorsprong kwamen. Door doelpunten van Youssef Biel (2x), de Engelsman Derry John Murkin en Roy Tol uit een penalty. De productie van ons aller eerste werd in het Kras Stadion volledig verzorgd door de gebroeders Teijsse. Yordi (4x) en Kenny (2x) waren flink op schot. De Volendammers speelden in tegenstelling tot veel andere tegenstanders van AFC zeer aanvallend en waren dicht bij een gelijkspel in blessuretijd na een snoeihard schot op de paal. In plaats van 5-5 werd het door een late goal van Yordi ten slotte 4-6.

 Een nipte zege dus tegen een zeer jong en getalenteerd elftal dat, kijkend naar alle resultaten tot nog toe, toch maar weinig wist te winnen. Thuis werd drie keer de overwinningsvlag gehesen: tegen Excelsior Maassluis (4-1), Jong Sparta (5-0) en TEC (3-1). Buitenshuis werd nog niet gewonnen. Vijf keer speelde de ploeg van trainer Berry Smit gelijk. De laatste twee wedstrijden werd het 1-1 tegen Spakenburg en ASWH. Zestien keer werd verloren en door dit alles staat Jong Volendam met 14 punten op een voorlaatste plaats, in punten gelijk met hekkensluiter ASWH.

 Wat betekent die voorlaatste plaats? Kan Jong Volendam wel degraderen? Ja, maar …. De KNVB hanteert hierbij het credo ‘moeilijker kunnen we het niet maken’! Allereerst hangt het af hoe de tweestrijd met Jongs Sparta verloopt. Jong Sparta staat nu 17 punten voor op Jong Volendam, dus dát duel is in feite al beslist. Op basis van de stand in Derde Divisie Zondag degradeert Jong Volendam alleen als Jong ADO Den Haag, dat nu ruim achter OSS’20 tweede staat, op positie 2, 3 of 4 eindigt en ze zelf op een 17e of 18e plaats eindigt. Op dit moment is dat zo, maar de Volendammers kunnen dus nog best de dans ontspringen. Het verschil met TEC, dat 16e staat bedraagt maar 2 punten. Wat een gedoe! En het wordt volgend seizoen nóg ingewikkelder als gestart wordt met een Onder 21 competitie voor BVO’s en amateurverenigingen.

 Terug naar aanstaande zaterdag waar ons eerste de kans krijgt om de teleurstellende nederlaag tegen Scheveningen van zich af te spelen. Op Houtrust was AFC afgelopen week beslist niet de mindere, maar liepen onze jongens in de defensieve val van de Schollekoppen. Scheveningen speelde vaak met elf man achter de bal en dus was het bijzonder lastig een bres te slaan in de hechte verdediging. Gedurende de wedstrijd kwamen er toch wel wat kansen, maar keeper Wesley Zonneveld bleek in topvorm en had ook Vrouwe Fortuna aan zijn zijde. Onze defensie had af te rekenen met enkele razend gevaarlijke counters, waaruit in de tweede helft één keer gescoord werd. Heel jammer deze 1-0 nederlaag, na vijf overwinningen op rij en zeven wedstrijden in successie zonder verlies. De achterstand op koploper Katwijk liep hierdoor op tot vier punten. Geen uitzichtloze situatie overigens met nog tien wedstrijden te gaan en met veel wedstrijden van de topploegen onderling waaronder Katwijk-Rijnsburgse Boys zaterdag en AFC-Katwijk later dit seizoen. Het blijft voorlopig spannend aan de top van de Tweede Divisie.

 Minder spannend is het helemaal onderaan waar TEC en ASWH tamelijk kansloos op een degradatieplaats staan. Jong Volendam heeft, zoals eerder uitgelegd, een beter perspectief. Belangrijk was in dit verband de 3-1 winst op TEC begin februari. Maar er zal meer gewonnen moeten worden om in de Tweede Divisie te blijven. Talent genoeg getuige het feit dat verschillende spelers van de beloften ook in het succesvolle eerste van Volendam regelmatig hun opwachting hebben gemaakt, zoals centrumspits Martijn Kaars (27 wedstrijden), centrale verdediger Mickey van de Ven (19), linkervleugelverdediger Mohammed Betti (11), linksbuiten Ibrahim El Kadiri (10), rechtervleugelverdediger Brian Plat (6) en linksbuiten Derry John Murkin (3). Topscorers zijn Youssef Biel, Roy Tol en Victor van Montfort met resp. 6, 5 en 4 treffers. Of deze spelers meedoen tegen AFC hangt er maar zeer van af. Jong Volendam speelt met sterk wisselende opstellingen.

 Wat gaat het worden op het kunstgras van ons nieuwe hoofdveld? Hopelijk weer een spectaculaire wedstrijd met een heleboel doelpunten. De nummer 3 tegen de nummer 17, dat zou moeten kunnen voor ons eerste, zou je zeggen, maar zo eenvoudig zit de voetbalwereld niet elkaar. Gelet op de aanvallende kracht van de jonge Volendammers is het uitkijken geblazen. In het beroemde vissersdorp had het eerder dit seizoen zo maar anders kunnen aflopen. Maar laten we na deze waarschuwing toch vooral optimistisch zijn. Onze jongens hebben in 2020 de vorm weer goed te pakken. De openingswedstrijd op ons nieuwe hoofdveld tegen IJsselmeervogels mocht er dan ook zijn. Vooral defensief maakte AFC toen een ijzersterke indruk. De 2-0 zege was dik verdiend. Mogelijk is er voor de gebroeders Teijsse tegen het andere Oranje dit keer weer een hoofdrol weggelegd of weet topscorer Raily Ignacio nu wel te scoren.

 Vol verwachting klopt dus ons AFC-hart. Vanaf 15.30 uur kunnen we met zijn allen de regerend kampioen aan het werk zien. Hopelijk wordt het genieten geblazen. Succes!

 MvdW