AFC - Jong FC Volendam met voorbeschouwing

AFC WIL ZICH NIET NOG EENS LATEN VERRASSEN DOOR JONG FC VOLENDAM

Zondag ontvangen wij om 15.00 uur Jong FC Volendam. Het beloften team van trainer Kiki Musampa, die voetbalde bij  Ajax, Atlético Madrid en Manchester City, staat na elf wedstrijden op een veertiende plaats met elf punten. Drie keer werd gewonnen (Kon HFC, FC Lisse, OFC), twee keer gelijk gespeeld (Jong Sparta en Excelsior Maassluis) en zes keer verloren (Katwijk, Spakenburg, Kozakken Boys, Noordwijk, Scheveningen en Quick Boys).

AFC staat tien plaatsen hoger op de ranglijst en heeft 21 punten. Een groot verschil dus tussen beide ploegen, maar laten we ons vooral niet te snel rijk rekenen. Afgelopen seizoen werd twee keer verloren van Jong FC Volendam. Op 16 oktober 2021 ging ons aller eerste thuis volkomen onverwacht met 1-3 onderuit in een spannende wedstrijd waarin onze defensie behoorlijk wat steken liet vallen. Raily Ignacio kopte na een 0-2 achterstand de bal nog in de touwen, maar het slotakkoord was toch voor de wijdbroeken na een late goal van Koen Blommestijn die dit seizoen voor Telstar uitkomt. In het Kras Stadion was Jong FC Volendam op 2 april 2022 ook de sterkste. De 2-0 winst tegen een zeer matig spelend AFC was meer dan verdiend. Jong FC Volendam eindigde vorig seizoen op een elfde plaats en wist zich in de Tweede Divisie te handhaven na een beslissingsronde tegen het O 21 team van Jong Almere FC. De Reds finishten afgelopen seizoen op een mooie zesde plaats, wel ver achter Katwijk dat afgetekend kampioen werd en het hele seizoen bovenaan stond.

Vooralsnog is er dit seizoen veel meer spanning aan de kop van de ranglijst. Het verschil tussen de eerste vier clubs (Quick Boys, De Treffers, Katwijk en AFC) is na elf wedstrijden miniem, het verschil tussen koploper Quick Boys en Kon. HFC, de nummer tien van de ranglijst, bedraagt maar zeven punten. Als je een paar keer wint schiet je omhoog, het omgekeerde is natuurlijk ook het geval. Voordat je het weet sta je in de degradatiezone.

Van de zestien eerste elftallen degraderen de laatste twee clubs rechtstreeks. De nummers dertien en veertien spelen met de zes periodekampioen van de Derde Divisie om twee plaatsen in de Tweede Divisie. Een superzware degradatieregeling dus. Op basis van de huidige stand degraderen OFC en TEC rechtstreeks en spelen IJsselmeervogels en Scheveningen degradatiewedstrijden. Maar er kan natuurlijk met nog 23 wedstrijden te gaan van alles en nog wat gebeuren. De verschillen zijn immers in het rechterrijtje ook erg klein.

Voor de beloften teams is door de KNVB een aparte promotie-/degradatieregeling bedacht. Is de aanwezigheid van deze teams in de Eerste en Tweede Divisie sowieso al erg discutabel, de p/d-regeling is dat evenzeer. Jong FC Volendam kan, in tegenstelling tot. de eerste elftallen, promoveren,  naar de Eerste Divisie, tenzij …. Een plek bij de eerste twee is sowieso een must, en het eerste van FC Volendam mag niet uit de Eredivisie degraderen. Er moet dus een klein wondertje gebeuren wil het team van Kiki Musampa dit seizoen promoveren. De kans op degradatie naar de competitie van Onder 21 is veel groter tenzij Jong Volendam  in het linker rijtje eindigt. Dat behoort dit seizoen natuurlijk wel tot de mogelijkheden. Alle degradatiezorgen zijn verdwenen als Jong Volendam boven Jong Sparta eindigt. De facto worden in de Tweede Divisie twee competities gespeeld: die tussen de eerste elftallen en die tussen de twee beloften teams. Een beetje bizar is het wel.

Jong FC Volendam is een opleidingselftal. Alles is erop gericht om zo veel mogelijk spelers ‘klaar te stomen’ voor het grote werk in de Eredivisie. In feite is dat al aardig gelukt bij FC Volendam, want de selectie van Wim Jonk is piepjong. Robert Mühren (33), Henk Veerman (31) en ‘onze’ Daryl van Mieghem (32) behoren tot de oudjes. Billy van Duijl (17), Imran Nazith (16) en Lequincio Zeefuik (17) tot de allerjongsten. Zij spelen afwisselend in het eerste en bij de beloften. Ook keeper Kayne van Oevelen (19), die we nog kennen uit de AFC-jeugd, behoort tot de selectie van Jonk, maar hij moet het nog doen met een plaats op de bank achter de 20-jarige Filip Stankovic. Kayne speelt wel regelmatig mee bij de beloften van FC Volendam en doet dat heel goed, zoals wij vorig seizoen ook twee keer ervaren hebben.

Dan AFC. De ploeg van trainer Benno Nihom heeft zich op een-derde van de competitie gemeld bij de kopgroep. Dat is vooral een verdienste van de verdediging zoals de acht tegendoelpunten bewijzen. Alleen de keeper van Katwijk moest zo weinig vissen als Gijs van Zetten (zes clean sheets). Onze aanval is tot op heden minder op dreef getuige de zestien goals die tot nog toe werden gemaakt. Acht ploegen scoorden meer in de Tweede Divisie. Hopelijk kunnen we wat dit betreft nog de nodige progressie boeken, zeker ook als Darren Maatsen de ziekenboeg achter zich heeft gelaten. Kijken we naar de laatste vijf wedstrijden dan zien we dat AFC er drie won (Jong Sparta 2-1, FC Lisse 3-2, Spakenburg 0-2), tegen HHC in Hardenberg gelijk speelde (0-0) en in Werkendam helaas met 1-0 verloor van Kozakken Boys. Vooral de uitzege op Spakenburg gaf veel voldoening en niet alleen omdat het de elfde zege op rij was tegen de Blauwen. AFC speelde op 15 oktober jl. met name in de eerste helft een uitstekende wedstrijd in Spakenburg en was in de slotfase weer de gevaarlijkste ploeg. Een verdiende overwinning dus met perspectief.

Wat gaat het aanstaande zondag worden? AFC is ongetwijfeld favoriet. Alle seinen staan op groen, maar we weten dat dat vorig seizoen ook zo was en toen ging het lelijk mis tegen het team van Kiki Musampa. Het is echt oppassen geblazen, want er huist veel talent in deze ploeg. Kon.HFC en FC Lisse kunnen er dit seizoen over meepraten. Milan de Haan, Joey Antonioli en Jordi Blom maakten twaalf van de in totaal vijftien Volendamse doelpunten. Bij AFC maakten Raily Ignacio en Melvin Platje met ieder vier doelpunten de helft van de zestien goals van The Reds. Hopelijk weten ze tegen Jong FC Volendam het net weer te vinden. Juist voor Melvin een uitdaging. In de periode 2007-2011 was hij de gevaarlijke spits van Volendam. Nu elf jaar later misschien wel  de goalgetter van AFC. Succes!

MvdW