AFC - Jong FC Volendam met verslag, TV samenvatting en foto's

AFC KOPLOPER ÉN PERIODEKAMPIOEN NA ZEGE OP JONG VOLENDAM

The Reds hebben op sportpark Goed Genoeg goede zaken gedaan op zondag 30 oktober 2022. In een weekend waarin de concurrentie punten morste op de zaterdag haalde AFC een dag later de volle buit binnen tegen het beloften team van FC Volendam. De royale 5-1 zege leverde niet alleen de koppositie op, maar ook de periodetitel. De ploeg van trainer Benno Nihom is op de goede weg en kan, zo lijkt het, dit seizoen een rol van betekenis blijven spelen in de top van de Tweede Divisie. Dit mede omdat de aanval van The Reds steeds meer in vorm raakt.

Vandaag komt Jong Volendam op bezoek. Het beloften team van trainer Kiki Musampa is dit seizoen nog niet erg succesvol, maar schiet zo af en toe wel gevaarlijk uit zijn slof. De overwinning van de getalenteerde wijdbroeken op Kon. HFC is daarvan een goed voorbeeld. En hoewel AFC een stuk hoger te vinden is op de ranglijst is het uitkijken geblazen met Jong Volendam, want vorig seizoen werd onder vergelijkbare omstandigheden twee keer verloren van deze tegenstander. Kijkend naar de opstelling van beide teams valt vooral het enorme leeftijdsverschil op. AFC brengt een basisteam in het veld met een gemiddelde leeftijd van 31 jaar, de basis van Jong Volendam telt een gemiddelde leeftijd van 18,5 jaar. Verder vinden we bij The Reds verschillende spelers met een Volendam-verleden. Kevin Visser speelde 144 keer in het Oranje en Melvin Platje 110 wedstrijden. Keeper Jordi Stappershoef en Mohamed Betti, die vandaag op de bank beginnen, kwamen resp. 27 en 97 keer uit voor FC Volendam. Omgekeerd staat bij Jong Volendam Kayne van Oevelen onder de lat. Kayne speelde nog niet zo lang geleden in de jeugd van AFC.

Het wordt vandaag sowieso een bijzondere wedstrijd. Dat heeft alles te maken met de uitslagen eerder dit weekend. De nummers één, twee en drie, Quick Boys, De Treffers en Katwijk verloren dure punten, waardoor AFC via een zege op Jong Volendam koploper kan worden en bovendien de periodetitel kan binnenslepen. Een wenkend perspectief! Benno Nihom start met Djuric Asension en Kevin Visser. Joël Tillema en Kenny Teijsse beginnen op de bank. Als scheidsrechter Sam Dröge de wedstrijd op gang heeft gefloten schiet AFC uit de startblokken en kunnen we al na 30 seconden de eerste corner noteren. De hieruit voortvloeiende voorzet van Kevin Visser wordt ingekopt door Splinter de Mooij, maar de kopbal is te zacht om Van Oevelen te verrassen. De kop is er af en het goed opgekomen publiek gaat er maar eens goed voor zitten. Voor je het weet mis je immers het eerste doelpunt.

En inderdaad, die eerste goal valt al heel snel, maar niet aan de kant waar je hem zou verwachten. De 17-jarige Billy van Duijl kapt Splinter in de vijfde minuut knap uit en curved de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in de bovenhoek, volkomen onhoudbaar voor onze keeper Gijs van Zetten. Een beauty. De schrik aan AFC-kant duurt niet lang want in de negende minuut is het weer gelijk nadat Van Oevelen een schuiver van Splinter niet onder controle krijgt en Raily de rebound in de touwen schiet. Vanaf dat moment is AFC de bovenliggende ploeg. De bal gaat goed rond en onze spitsen kloppen regelmatig op de Volendamse deur. In de zeventiende minuut is het bijna raak, maar de inzet van Raily belandt op de paal. Twee minuten later rondt Melvin Platje een fraaie voorzet van Raily bekwaam af en staan The Reds volkomen verdient met 2-1 voor. De jonge ploeg van Kiki Musampa probeert wel wat terug te doen, maar echt gevaarlijk wordt het nooit voor Gijs van Zetten omdat Gevero Markeit ieder kopduel wint en Dalian Maatsen met zijn snelheid alle gaatjes dicht loopt. Guus van Weerdenburg, Cody Claver én captain Milan Hoek spelen ook een prima wedstrijd. Vlak voor rust wordt het duel min of meer beslist na een lepe boogbal van Djuric Ascension, die door Raily van dichtbij achter Van Oevelen wordt gekopt. Het is halverwege 3-1, de koppositie én de periodetitel lonken.

Maar er moet nog wel een helft gevoetbald worden. Hopelijk speelt AFC net zo goed als in het eerste bedrijf, maar dat is in het derde kwart zeker niet het geval. Veel slordigheden sluipen in het spel van The Reds en het tempo ligt te laag om een echt gevaarlijke aanval op touw te zetten. Jong Volendam laat zich in deze fase meer gelden maar tot grote kansen leidt dit gelukkig niet. Kiki Musampa wisselt er inmiddels op los en de vraag is wanneer collega Benno Nihom zijn voorbeeld gaat volgen teneinde de bakens te verzetten. In de 73e minuut maken Kevin Visser en Djuric Ascension plaats voor Noa Benninga en Joël Tillema en even later valt Matthijs Jesse in voor Melvin Platje. Deze injectie is precies wat AFC nodig heeft. De diepgang is weer terug en Joël is al bij zijn eerste actie dicht bij een doelpunt. Ook Matthijs laat zich direct gelden, maar zijn voorzet op Raily wordt ten koste van een corner onschadelijk gemaakt. In de slotminuten wordt toch nog aan het doelsaldo gewerkt. In de 85e minuut tikt Joël de bal in de verste hoek na een door Splinter en Raily opgezette aanval.  Twee minuten later snijdt Matthijs als een mes door de Volendamse defensieboter en schiet Splinter zijn schitterende voorzet broodnuchter in de touwen. Een voorzet van Oussama Siali wordt vervolgens door Joël op een haar na gemist. Na precies 90 minuten vindt de uitstekend leidende scheidsrechter Sam Dröge het wel genoeg en fluit hij bij de stand 5-1 voor het laatst.

AFC is na twaalf wedstrijden de nieuwe koploper en wint de eerste periodetitel die volgend seizoen recht geeft op een voorkeursbehandeling in het bekertoernooi. Spelers en staf van harte gefeliciteerd! Opvallend is ook dat AFC nu met Katwijk het beste doelsaldo (+12) heeft van de Tweede Divisie. Alle seinen staan dus inmiddels op groen voor ons aller eerste, maar we moeten ons nog maar niet al te rijk rekenen. Het verschil tussen de nummer één (AFC) en acht (Excelsior Maassluis) bedraagt met nog 22 wedstrijden te gaan slechts vier punten. De strijd gaat nu pas echt beginnen. Zaterdag aanstaande wacht ons de altijd lastige uitwedstrijd tegen Noordwijk, dat zesde staat met maar drie punten achterstand. Hopelijk maken we de status die behoort bij een koploper helemaal waar op Sportpark Duinwetering. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Guus van Weerdenburg (’86 Kenny Teijsse), Djuric Ascension (’73 Joël Tillema), Kevin de Visser (’73 Noa Benninga), © Milan Hoek, Splinter de Mooij, Cody Claver, Melvin Platje (’78 Matthijs Jesse) en Raily Ignacio (’86 Oussama Siali).

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier