AFC - Jong FC Twente voorbeschouwing

AFC HOOPT SUCCESVOL JAAR THUIS AF TE SLUITEN MET ZEGE OP JONG FC TWENTE

Zondag aanstaande komt Jong FC Twente op bezoek. De laatste wedstrijd van het succesvolle jaar 2016, waarin AFC zich plaatste voor de Tweede Divisie. Inmiddels hebben we er dus op dit hogere niveau zeventien wedstrijden opzitten en kan er een tussenbalans worden opgemaakt. Die valt voor wat betreft ons eerste heel goed uit. AFC staat op een mooie vierde plaats, met een gelijk aantal punten als de nummer drie Katwijk en maar één puntje minder dan de nummer twee van de ranglijst GVVV. We maken deel uit van een subtop van zeven, dicht bij elkaar staande verengingen, ver achter het tot nog toe onaantastbare Jong AZ.  Het voelt goed dat AFC in Wijde Wormer op het trainingscomplex van AZ met veel ‘schwung’ gelijk speelde tegen de jeugdige kampioenen in spe. Meer in het algemeen ziet het voetbal van ons eerste, in het bijzonder het positiespel, er zeer verzorgd uit. Vooral in de laatste wedstrijden tegen FC Lienden, HHC Hardenberg, Barendrecht en Excelsior Maassluis waren onze jongens bij tijd en wijle superieur, maar in de drie uitwedstrijden in Lienden, Hardenberg en Maassluis werd het goede en dynamische combinatievoetbal karig beloond met goals. In de thuiswedstrijd tegen Barendrecht werd wel voldoende gescoord, hoewel ook in dit duel veel kansen werden gemist. Al met al weinig punten in de laatste wedstrijden van het eerste deel van de competitie, ondanks het goede spel. Omdat ook de concurrentie  met grote regelmaat punten morste bleef AFC de laatste weken in de subtop goed overeind. Een mooi tussenresultaat dus, te meer omdat twee vaste waarden, spits Pepijn Kluin en  middenvelder Mark van den Boogaart, om uiteenlopende redenen, niet inzetbaar waren. 

Als we nog wat nader in zoemen op de prestaties van ons eerste zien we dat thuis de meeste punten worden gehaald. Op sportpark Goed Genoeg werd alleen kansloos verloren van Kozakken Boys, dat eerder dit seizoen ook veel te sterk was in de eerste ronde van de KNVB-beker. Opvallend genoeg staat de ploeg uit Werkendam op de helft van de competitie op een zevende plaats. Blijkbaar maakt AFC iets bijzonder los bij deze aan het begin van het seizoen als titelfavoriet bestempelde ploeg. The Reds scoren er met 34 goals flink op los en hebben in Koen Bosma (6), Matthijs Jesse (6) en Pieter koopman (5) z’n topschutters. Opvallend is dat bijna de helft van de goals in het laatste kwartier wordt gemaakt. Maar we krijgen ook veel doelpunten tegen, ondanks het feit dat keeper Patrick Zonneveld na een aarzelende start uitstekend staat te keepen en het centrale duo achter, met captain Magid Jansen en de voor AFC debuterende Sam Nijpels, week in week uit uitblinkt. Het zal dus wel aan ons aanvallende spel liggen en dat is bijzonder aantrekkelijk voor het publiek, dat zich nog niet, op de vriendschappelijke wedstrijd tegen Ajax 1 na, in grote getale heeft gemeld op Goed Genoeg. Teleurstellend en ook wel een beetje onbegrijpelijk als je ons eerste zo goed aan het werk ziet.

We zijn nu zeventien wedstrijden onderweg in de Tweede Divisie en kunnen dus al iets zeggen over deze nieuwe loot aan de door onze bond zo gewenste voetbalpiramide. Duidelijk is dat het aantal toeschouwers hiermee niet is toegenomen. Integendeel. Vooral in het kamp van de zaterdagamateurs wordt geklaagd en er gaan hier geluiden op om de tijden van weleer, toen ook gespeeld kon worden tegen publiekstrekkers als IJsselmeervogels, Rijnsburgs Boys en Quick Boys, te laten herleven. Zo wie zo wordt gepleit voor meer regionaal voetbal en dat is verstandig, want het is voor de supporters bijna niet te doen om bijvoorbeeld vanuit Amsterdam ‘even’ naar Hardenberg af te reizen. Over de Jong Beloften teams is al voldoende gezegd: er is qua doel en beleving een totale mis match tussen deze opleidingsteams van de BVO’s en de standaardteams bij de amateurs. In het kader van de door de KNVB beoogde doorstroming van de amateurtop naar de Jupiler League is het ronduit lachwekkend dat Jong AZ waarschijnlijk promoveert. De zo door Zeist gepushte doorstroming, waarvoor de Tweede Divisie de facto in het leven is geroepen, wordt op deze manier getorpedeerd. Wie bedenkt toch dit alles?

Sportief gezien is het interessant om de prestaties van de zaterdagclubs te vergelijken met die van de zondagverenigingen. Vooraf was door de kenners voorspeld dat het verschil redelijk groot zou zijn ten faveure van de zaterdagclubs, vooral op basis van veel grotere budgeten waarmee gewerkt wordt. Inderdaad is het aantal behaalde punten na zeventien wedstrijden van de zaterdagclubs groter, maar niet zo veel als werd verwacht. (171 vs 156). AFC en De Treffers zijn tot nu toe de vaandeldragers van het zondagvoetbal in de Tweede Divisie en daarbij trekken beide clubs hun toppositie door die ze in het verleden in de toenmalige Hoofdklasse jarenlang ook al hadden. Tegen de zaterdagclubs kwam AFC redelijk goed voor de dag met overwinningen op GVVV, Spakenburg en Barendrecht, gelijke spelen tegen Katwijk en Excelsior Maassluis en nederlagen tegen Kozakken Boys en HHC Hardenberg.

Terug naar de wedstrijd van aanstaande zondag tegen Jong Twente. De ploeg van Paul Bosvelt, die als trainer ook Jong Oranje onder zijn hoede had maar die we vooral nog kennen als speler van Feyenoord, Manchester City en het Nederlands Elftal. In tegenstelling tot The Reds zijn de Tukkers in de eerste helft van de competitie niet erg bedeeld met aansprekende resultaten. Slechts twee keer werd gewonnen, maar dan wel van Katwijk uit (0-1) en van Jong Vitesse (1-3).  Zo wie zo doet Jong Twente het buitenshuis beter dan thuis in Hengelo, waar naast het fameuze Fanny Blankers-Koen Stadion het schitterende trainingscomplex gesitueerd is. Zo werd thuis zeven keer verloren, uit ‘maar’ vier keer. De Twente ploeg scoorde 16 keer en kreeg er 32 tegen. Topscorers zijn de 18-jarige Dylan George met 5 doelpunten en de 19-jarige Ruben de Jager met 4 goals. Per saldo staat Jong Twente met 10 punten stijf onderaan, beslist niet de plek waar Paul Bosvelt vooraf op gehoopt had. Het contrast met de 40 punten koploper Jong AZ is erg groot, maar voor een deel verklaarbaar door het feit dat de AZ-staf veel meer gebruik maakt van spelers van het eerste dan in Enschede/Hengelo gebruikelijk is. Mogelijk hecht men in Twente ook niet in de eerste plaats aan een topklassering en is, na alle financiële malheur van de laatste jaren, alles gericht op de opleiding van jong talent voor het eerste. In ieder geval tekende Jong FC Twente-speler Bon Vankan onlangs een contract dat hem tot medio 2018 bindt aan FC Twente.

Wie op grond van de ranglijst denkt dat de wedstrijd van aanstaande zondag een makkie is voor AFC zit er echt naast. De allereerste wedstrijd van dit seizoen tussen Jong FC Twente en AFC werd weliswaar door The Reds met 1-2 gewonnen, maar je moet niet vragen hoe. De jonge spelers van Bosvelt hadden lange tijd het beste van het spel en de mooiste kansen om de wedstrijd definitief te beslissen, maar op de een of ander wijze liep het totaal anders.  In blessuretijd wisten onze jongens de 1-0 achterstand nog volledig om te buigen, waarbij de meegereisde supporters elkaar eens flink in de arm  knepen, toen Danny Goedkoop in de 92e minuut een voorzet van invaller Matthijs Jesse binnengleed en Pieter Koopman in de 94e minuut in het strafschopgebied gestuit werd ten koste van een penalty. Van elf meter faalde captain Magid Jansen niet en het was al direct een Amsterdams feestje op en om het veld na afloop van de eerste competitiewedstrijd. Maar wél in het besef dat het een hoogst miraculeuze zege was op een getalenteerd team dat meer verdiende dan wat schouderklopjes over het vertoonde spel. De beloften van FC Twente verloren tot dusverre meer van dit soort wedstrijden, maar dat behoort, zo zal Bosvelt ongetwijfeld zeggen, tot het leerproces. In ieder geval is het uitkijken geblazen voor AFC, dat door de rode kaarten van Patrick Zonneveld en Melvin Grootfaam in een gewijzigde opstelling  dient te verschijnen. Jong FC Twente zal de nieuwe reeks uitstekend willen beginnen en kan zich daarbij goed spiegelen aan de laatste uitwedstrijd tegen FC Lienden toen de Tukkers in de 92e nog langszij kwamen door een doelpunt van Vincent Schmidt. Vanuit Amsterdams perspectief hopen we dat ons eerste de laatste wedstrijd van 2016 zal winnen met het mooie combinatievoetbal waarmee we de laatste tijd zo verwend worden. Als dat goede spel ook nog wordt omgezet in enkele fraaie treffers wordt het helemaal feest op Sportpark Goed Genoeg. Succes en veel plezier!

MvdW

De wedstrijdbal is aangeboden door Abeln Advocaten
De pupil van de week is Daan Elshout (klik hier)