AFC - Jong FC Twente met verslag

AFC SLUIT 2016 IN STIJL AF MET ROYALE ZEGE OP JONG FC TWENTE

Ons eerste heeft de laatste wedstrijd in 2016 ruim gewonnen van Jong FC Twente. Op sportpark Goed Genoeg ontliepen de ploegen elkaar niet veel in de eerste helft en was het aantal kansen in evenwicht. Na rust waren onze jongens de baas op het veld en werd het overwicht tenslotte uitgedrukt in een verdiende maar wel wat geflatteerde 4-0 zege. Door deze overwinning sluit AFC het jaar af op een mooie, met Katwijk gedeelde tweede plaats. Jong FC Twente staat na achttien wedstrijden stijf onderaan en hoopt in 2017 op betere tijden.

Het is 18 december en we spelen al weer de eerste wedstrijd van de tweede helft van de competitie. Jong FC Twente is te gast op ons sportpark dat onderweg is naar nieuwe tijden. De jonge Tukkers hebben het in de eerste competitiehelft niet makkelijk gehad in de Tweede Divisie getuige het geringe aantal punten dat behaald werd. Vaak ging het maar net mis voor de jonge ploeg van Paul Bosvelt en  Sander Boscker, zoals in de allereerste wedstrijd in Hengelo tegen AFC. Op het uitgebreide trainingscomplex naast het fraaie Fanny Blankers-Koen stadion miste een uitstekend spelend Jong FC Twente de verdiende winst door twee doelpunten in blessuretijd van Danny Goedkoop en captain Magid Jansen. Voor de meegereisde AFC-supporters een sprookje, voor het thuispubliek een nachtmerrie.

Vandaag hebben ons gasten de mogelijkheid om iets recht te zetten. Tegen ons aller eerste dat enkele mutaties kent ten opzichte van het team dat een ruim een week eerder gelijk speelde in Maassluis tegen Excelsior. Een pittige wedstrijd waarin onze keeper Patrick Zonneveld rood kreeg na een ongelukkige botsing buiten het strafschopgebied en ook uitblinker Melvin Grootfaam met rood kon vertrekken na een ondoordachte reactie op de zoveelste aanslag. We zullen Melvin lange tijd moeten missen, want de schorsing bedraagt maar liefst zes wedstrijden. Gelet op de ernst van het vergrijp, het blanco strafregister van Melvin  en de strafmaat in het betaalde voetbal een disproportionele sanctie. Het is kennelijk niet anders. Edip Biberoglu is Melvin’s vervanger waardoor Tom van den Brink naar de linkervleugel verhuist.  Omdat ook Laszlo Sandor wegens ziekte niet beschikbaar is vervangt Tamba dos Santos Patrick tussen de palen. Tamba is vandaag jarig en zijn basisplaats is dus een mooi geschenk. Én een goede gelegenheid om te laten zien dat hij op dit hoge amateurniveau ook goed mee kan. 

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter De Brito Roque is het al snel duidelijk dat Jong Twente vandaag niet voor de twaalfde keer wil verliezen.  De eerste grote kans is dan ook voor de Tukkers als Tamba een terugspeelbal van Guido Moelee niet helemaal goed verwerkt en Magid één van zijn sporadische foutjes maakt. We mogen van geluk spreken dat de bal uiteindelijk op de paal en niet in ons doel belandt. De wedstrijd is redelijk in evenwicht en ook AFC krijgt kansen. Een corner van Edip wordt door Koen Bosma bij de eerste paal goed ingekopt, maar Twente-keeper Joel Drommel weet zijn doel met een katachtige reactie schoon te houden. In de 29e minuut is het raak voor AFC na een prachtige give-and–go van Tom van den Brink en Daan Sutorius dwars door het centrum. Alleen voor Drommel maakt Tom uiterst koelbloedig de openingstreffer. Knap! Een paar uur later had Mateo Casierra in precies dezelfde positie Ajax aan de winst kunnen helpen tegen PSV, maar hij schiet, anders dan Tom, tegen de keeper aan. AFC is in deze fase sterker, maar onze jongens mogen vlak voor rust beslist niet klagen dat een schitterende omhaal van Dylan George na een corner niet de gelijkmaker oplevert. Daan weet de bal met een uiterste inspanning op de doellijn te keren. De ploegen gaan met een 1-0 stand rusten, er is dus nog niets beslist.

Na de thee is de eerste grote kans voor AFC, maar Magid kopt een door Daan genomen corner in de grijpgrage handen van Drommel. Niet veel later knalt George aan de andere kant van ver de bal net over de lat.  Het is wachten op de wissel met Matthijs Jesse, die met zijn snelheid en doelgerichtheid eerder dit seizoen al menig maal in de tweede helft voor een beslissing heeft gezorgd.
In de 55e minuut is het zover en komt Matthijs voor Tom in het veld. Heel lang hoeven we niet te wachten op een doelpunt, want in de 59e minuut is het 2-0 als Jonathan Richard Matthijs wegstuurt en Ibrahim Soumaoro de voorzet achter zijn eigen doelman werkt. Een even ongelukkige als belangrijke goal, die de wedstrijd waarschijnlijk gaat beslissen. Toch geeft FC Twente niet op en Tamba kan zich in deze fase onderscheiden met enkele mooie reddingen. Een schot van Jan Oostenrijk, die op zaterdagavond tegen AZ ook nog even mee doet in de hoofdmacht van FC Twente, wordt knap door de jarige Tamba onschadelijk gemaakt.  Met de moed der wanhoop valt Jong FC Twente aan en geeft daarmee op eigen helft heel wat ruimte weg. Te veel, want nadat Pieter Koopman voor Edip in het veld is gekomen, is de derde goal van AFC heel dichtbij. In de 73e minuut is het zover, als Johan Kulhan de bal diep speelt en captain Olav Jensen Matthijs vloert in het strafschopgebied. Vanaf 11 meter toont Daan dat zijn vorm weer helemaal terug is. Drommel heeft geen schijn van kans. Het is 3-0, de wedstrijd is met nog ruim een kwartier te gaan definitief beslist. In deze fase gaat de bal fantastisch rond en is het genieten geblazen voor het thuispubliek. In de 81e minuut onderstreept Matthijs zijn geweldige invalbeurt met een echte spitsengoal na een diepe bal van Daan waarmee het centrale duo van FC Twente geen raad weet en hij wel. Onder een verdiend applaus verlaat Jonathan in de 86e minuut het veld en maakt Sem Witteveen zij competitiedebuut. De 4-0 voorsprong blijft uiteindelijk intact omdat Tamba vlak voor tijd een stiftbal onschadelijk maakt, die menig keeper had verrast. Zo niet onze jarige keeper, die kan terugzien op een geweldig debuut.  

Door deze zege sluit AFC 2016 in stijl af. Ondanks het feit dat toppers als Pepijn Kluin en Mark van den Boogaart om uiteenlopende redenen vroegtijdig moesten afhaken heeft ons eerste zich onder regie van Ton du Chatinier het laatste half jaar ontpopt als een sterk collectief dat met mooi combinatievoetbal flink aan de weg timmerde in de Tweede Divisie. De met Katwijk gedeelde tweede plaats biedt veel perspectief voor een prachtig vervolg in 2017.  Te beginnen op 15 januari in Groesbeek tegen onze vrienden van De Treffers, die zich traditiegetrouw ook in de kopgroep hebben genesteld.  Uw scribent kijkt nu al naar deze topwedstrijd uit.

MvdW

Opstelling AFC: Tamba dos Santos, Glenn van Zoolingen, Sam Nijpels, © Magid Jansen, Guido Moelee, Johan Kulhan, Jonathan Richard (’86 Sem Witteveen), Daan Sutorius, Edip Biberoglu (’72 Pieter Koopman), Koen Bosma en Tom van den Brink (‘ 55 Matthijs Jesse).

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Bekijk hier de samenvatting van AFC – Jong FC Twente (4-0):

Na afloop in de kleedkamer

AFC wint met 4-0 van FC Twente en gaat met een prachtige klassering de winterstop in. Geweldig gedaan mannen !