AFC - Jong AZ voorbeschouwing

AFC wil weer scoren tegen koploper AZ

Zondag as. speelt AFC tegen koploper Jong AZ. Op 16 oktober 2016 ontmoetten we dit belofteteam in Wijdewormer en werden de punten gedeeld. Het was een spannende wedstrijd, waarin Koen Bosma de score opende voor The Reds met een prachtige kopbal uit een even fraaie voorzet van Marien Willemsen. Een ongekende luxe, want ons eerste was er in de Tweede Divisie nog niet in geslaagd de openingsgoal te scoren. Ondanks kansen over en weer werd met deze kleine voorsprong de rust gehaald en het had het er direct na de thee nog mooier kunnen uitzien als Daan Sutorius de voorzet van Jonathan Richard in vrij staande positie had kunnen verzilveren. Helaas ging de bal net naast en kwam Jong AZ met de schrik vrij. Ondanks enkele mooie reddingen van Patrick Zonneveld kwam AZ na een vlijmscherpe aanval dwars door het midden halverwege de tweede helft op gelijke hoogte door de Nigeriaanse spits Fred Friday die onlangs nog twee keer scoorde tegen PSV. Even later was het weer Friday die op een prachtige manier 2-1 liet aantekenen. In de slotminuten gebeurde waar de AFC-supporters vurig op hadden gehoopt. Na goed doorzetten van captain Magid Jansen scoorde Matthijs Jesse 2-2. Een prachtig resultaat, waarmee onderstreept werd dat ons eerste goed mee kan in de Tweede Divisie.

Uiteraard hopen we dat ons eerste ook op eigen terrein een mooie uitslag weet te realiseren. Een makkie zal het niet worden! De brede selectie van trainer Martin Haar staat na 21 wedstrijden heel dik bovenaan en is met 15 zeges, vier gelijke spelen (Katwijk en AFC thuis en De Treffers en HHC uit) en maar 2 nederlagen (UNA uit en Jong Sparta thuis) zonder enige twijfel op weg naar de Jupiler League. Ook de laatste drie wedstrijden na de winterstop verliepen heel goed voor Jong AZ. Eerst werd in Katwijk van de gelijknamige vereniging met 0-2 gewonnen, waarbij vooral de betere conditie in de tweede helft de doorslag gaf. Thuis werden daarna Kozakken Boys en De Treffers overtuigend met resp. 2-0 en 4-2 aan de kant gezet. In beide wedstrijden scoorde de nog maar 16 jaar jonge Myron Boadu twee keer. Opvallend was ook dat in deze drie wedstrijden maar drie spelers steeds in de basisopstelling stonden. Naast Boadu waren dat Guus Til, dit seizoen in competitieverband ook zes keer actief voor AZ 1, en de 26 jarige Job van der Linden. Het belofte team van Jong AZ wijzigt voortdurend van samenstelling en dat onderstreept nog eens het verschil in doelstelling én mogelijkheden tussen een sterke BVO als AZ en de toch ook niet kinderachtige amateurverenigingen in de Tweede Divisie. Het gaat om appels en peren, zoals ook zonneklaar blijkt uit het competitieverloop, om competitievervalsing én om een blokkade van de doorstroming van sterke amateurverenigingen naar de Jupiler League, die door onze bond met de mond beleden wordt.

Dit alles neemt niet weg dat we zondag as. kunnen genieten van een groep zeer talentvolle spelers uit Alkmaar/Wijdewormer die het mogelijk nog heel ver gaan schoppen in het Nederlandse en internationale voetbal. Zo zal naar verwachting naast Boadu ook Levi Garcia van de partij zijn. Deze handige buitenspeler uit Trinidad en Tobago speelt afwisselend in hoofdmacht en beloften van AZ resp. tien en acht wedstrijden. En verder is er een goede kans dat ook Owen Wijndal van de partij is. Deze junior viel onlangs in tegen PSV en was daarmee de jongste debutant in de AZ-geschiedenis.

We kunnen uiteraard ook genieten van ons aller eerste dat afgelopen zondag gelijk speelde tegen UNA in de eerste wedstrijd na de winterstop. Helaas werd de  0-2 voorsprong in Zeelst in een spannende tweede helft teniet gedaan door UNA, dat zijn grote inzet tenslotte beloond zag met een 2-2 gelijk spel. Door deze puntendeling zakte AFC naar een zesde plaats, maar staat qua verliespunten op een fantastische tweede plaats, overigens wel tien punten achter het team van Martin Haar. Hopelijk kunnen we zondag het nodige doen aan dit grote verschil en kan de selectie van onze trainer Ton du Chatinier wederom laten zien dat wij ook veel talent én fighting spirit in huis hebben. Succes!

MvdW