AFC - Jong AZ voorbeschouwing

AFC GAAT TEGEN KOPLOPER JONG AZ VOOR MAXIMAAL RESULTAAT

Woensdagavond aanstaande speelt AFC tegen koploper AZ. De inhaalwedstrijd begint om 20.00 uur en wordt bij gebrek aan kunstlicht op het hoofdveld op het kunstgrasveld gespeeld achter het clubhuis. Op 12 februari jl. had dit ook al gekund toen het hoofdveld werd afgekeurd maar toen gaf de KNVB hier helaas geen toestemming voor. Inmiddels is AFC zo achter geraakt op het wedstrijdschema dat de overwegingen van toen terzijde zijn geschoven. Nood breekt wet! Op 16 oktober jl. ontmoetten wij het belofteteam van AZ op het prachtige trainingscomplex in Wijde Wormer en werden de punten gedeeld. Het was een spannende, zonovergoten wedstrijd, waarin Koen Bosma de score opende voor AFC met een prachtige kopbal uit een even fraaie voorzet van Marien Willemsen. Ondanks veel kansen over en weer werd met deze kleine voorsprong de rust gehaald en had het er direct na de thee nog mooier kunnen uitzien als Daan Sutorius de voorzet van Jonathan Richard in vrij staande positie had kunnen verzilveren. Helaas ging bal net naast en kwam Jong AZ met de schrik vrij. In de loop van de tweede helft hield Patrick Zonneveld zijn doel lang schoon met prachtige reddingen. Onze keeper moest tenslotte toch twee keer het antwoord schuldig blijven toen de Nigeriaanse spits Fred Friday, die ook twee keer tegen PSV scoorde, twee fraaie doelpunten liet aantekenen. In de slotminuten gebeurde waar de AFC-supporters vurig op hadden gehoopt. Na goed doorzetten van captain Magid Jansen scoorde Matthijs Jesse de gelijkmaker en bepaalde daarmee de 2-2 eindstand. Een prachtig resultaat, mede gelet op het feit dat naast Friday ook de eerste elftalspelers Mats Seuntjes, Guus Til en Levi Garcia bij Jong AZ meededen.

Uiteraard hopen we dat ons aller eerste ook op het eigen kunstgras een mooie uitslag weet te realiseren. Een makkie zal het niet worden! De brede selectie van Martin Haar en Kenneth Goudmijn staat inmiddels een lichtjaar voor op de rest van de Tweede Divisie. De voorsprong op naaste belager GVVV bedraagt maar liefst 16 punten. Nog opvallender zijn de doelcijfers: 61 voor en 22 tegen. GVVV maakte 39 doelpunten en kreeg 38 tegen. Per saldo een verschil van 38! Wel moet hierbij worden aangetekend dat vooral in de eerste helft van de competitie veel doelpunten werden gemaakt door Robert Mühren (nu actief voor Zulte Waregem), de al even genoemde Fred Friday en de Zweedse international Muamer Tankovic. Laatstgenoemde spelers komen nu uitsluitend uit voor de hoofdmacht van AZ. Dat er aldus sprake is van competitievervalsing is voor de KNVB geen enkel punt van betekenis. Het heeft alles van doen met de keuze om deze belofteteams te laten meedoen en de BVO’s hierbij niet te veel restricties te willen opleggen. De belofteteams wisselen per week vaak van samenstelling. Zo miste Jong AZ in de laatste thuis wedstrijd tegen HHC Hardenberg , die verrassenderwijs met een 1-1 gelijkspel eindigde, verschillende spelers, die in het belang van de jeugdopleiding meededen met het onder 19 team tegen Ajax.

He gaat dus wat betreft de mix van belofte – en amateurteams om appels en peren.  Van een sportief competitieverloop is absoluut geen sprake. Daarvoor liggen de doelstellingen van de BVO’s en de amateurverenigingen te ver uiteen. Zeker is ook dat Jong AZ met grote voorsprong kampioen wordt van de Tweede Divisie en als enige promoveert naar de Jupiler League. Andere ploegen mogen strijden om de inhoudsloze titel ‘best of the rest’. En omdat de pilot-amateurs van Achilles’29 degraderen uit de Jupiler League blijft alles zo als het was en heeft de ingrijpende piramidisering voor wat betreft de doorstroming van amateur- naar profvoetbal en omgekeerd helemaal niets anders opgeleverd dan een heleboel gedoe om niets. Voor de meeste amateurverenigingen is deze ontwikkeling natuurlijk geen ramp, want op deze manier hoef je ook niet gedwongen te promoveren en rare financiële sprongen te maken om in de Jupiler League uit te komen. 

Promoveert maar één team uit de Tweede Divisie, wat betreft degradatie heeft de KNVB een heel ander, veel rigider regiem bedacht. Twee verenigingen degraderen rechtstreeks en twee verenigingen spelen nacompetitie. Met het oog hierop hebben verschillende clubs hun selecties tijdens de winterstop danig versterkt. Spakenburg, TEC en HHC Hardenberg maakten uitgebreid gebruik van de nieuwe regeling van de KNVB, waardoor de tussentijdse transfers met ingang van dit seizoen mogelijk zijn. Uiteraard ook een vorm van competitievervalsing, maar dat is heden ten dage kennelijk geen issue meer. AFC speelde afgelopen zondag tegen FC Lienden dat zich ook versterkte met enkele topspelers. Drie van de vier spelers, Danny van den Meiracker (afkomstig van Spakenburg), Frank Wiafe (Fortuna Sittard) en Kars Vierwind (FC Oss) lieten zich op sportpark Goed Genoeg behoorlijk gelden, samen met de topscorer van de Tweede Divisie Abderrahim Loukili, die een fantastische wedstrijd speelde. Ons eerste ging in de tweede helft kopje onder na een gelijk opgaande eerste helft. De 1-3 thuis nederlaag was natuurlijk teleurstellend, maar was gelukkig al weer een stuk beter dan de historisch grote 2-6 nederlaag tegen Jong Vitesse een week eerder.

Ons eerste, dat het in de eerste competitiehelft zo goed deed, is mede door het grote aantal afgelastingen niet goed gestart na de winterstop. In 2017 wachten we na vier wedstrijden nog steeds op de eerste zege. Hoewel de selectie van Jong AZ zeer veel talentvolle spelers telt en het belofteteam uit de Wijde Wormer dit seizoen nog maar twee keer verloor (UNA uit en Jong Sparta thuis) gaan we er van uit dat onze jongens er alles aan zullen doen om juist tegen Jonge AZ de eerste zege in dit nieuwe jaar te behalen. Waar een wil is (soms) een weg! Hoe dan ook kunnen we op 8 maart rekenen op een zeer aantrekkelijke inhaalwedstrijd, op kunstgras nog wel, die veel publiek verdient. Dus allemaal graag tot woensdagavond.

MvdW