AFC - Jong Almere City voorbeschouwing

Bekersucces AFC smaakt naar meer tegen Jong Almere City FC 

Dat was genieten geblazen afgelopen dinsdag. AFC won met 5-0 van BVO Telster en dat bleek in de KNVB beker een record dat The Reds moeten delen met Xerxes (5-0 op Velox in 1962) en ADO’20 (6-1 op FC Eindhoven in 2012). The Reds schreven schreef dus op 25 september 2018 geschiedenis met een fantastische pot voetbal en dat bleef niet onopgemerkt in de kranten en in de sociale media. Het meeste indruk maakte het sportieve commentaar van Telstar-trainer Mike Snoei op camera. ‘Het was dik verdiend en niet eens geflatteerd. Natuurlijk speelt AFC een divisie lager, maar ze kunnen gewoon heel goed voetballen. Dit is heel pijnlijk en moeilijk te accepteren. Soms kan je nog excuses aanvoeren, maar dat is nu niet op z’n plaats. Ik vind dat AFC dit met een geweldige instelling heeft afgedwongen. Ik had het gevoel dat zij op bepaalde posities gewoon veel meer kwaliteit hadden’. Onze trotse trainer Uli Landvreugd wees in zijn commentaar ook op het  fysieke vlak, waar zijn ploeg mogelijk tekort zou schieten gelet op het verschil in trainingsarbeid tussen de profs uit Velsen–Zuid en de amateurs uit Buitenveldert. Daar was in de wedstrijd echter niets van te merken en dat is opmerkelijk want Telstar had een dag langer de tijd te herstellen van het competitieduel tegen FC Twente dan AFC tegen VVSB.

Kortom een weergaloze en mateloze prestatie van ons aller eerste, maar wat betekent dit voor het competitieduel tegen Jong Almere City FC aanstaande zaterdag? Een steun in de rug, zullen we maar zeggen, niet meer en ook niet minder, want de ene wedstrijd is de andere niet. Vraag maar aan FC Barcelona dat dinsdag jl. met 2-1 onderuit ging tegen hekkensluiter Leganés. Onderschatting ligt op de loer en garantie heb je in het voetbal tot de voordeur. Bovendien beschikt Jong Almere over veel talent dat af en toe verrassend goed voor de dag kan komen. Zo werd op 8 september jl.   oud-kampioen FC Lienden met 4-1 van het veld gespeeld via goals van Jelle Goselink, Sam Krant (penalty), Anwar Bensabouh, die we nog kennen uit de AFC-jeugd en Sheverino Balker, die overkwam van de jeugd van NEC/TOP Oss. Het belofteteam leunt dicht aan tegen het standaard team van Almere City FC dat na de 1-4 winst op FC Den Bosch op een fraaie vierde plaats staat in de Keuken Kampioen Divisie. Het eindeloos switchen tussen het eerste elftal en belofteploeg is met ingang van dit seizoen wel een beetje ingeperkt doordat alleen spelers van 23 jaar en jonger mogen uitkomen in het belofte-team en dat spelers van 21 en 22 die zeven keer in het eerste hebben gespeeld niet meer bij de beloften mogen meedoen. Voor spelers onder de 21 geldt een ruimere regeling. Het is tenslotte niet meer mogelijk om in een speelweekend eerst mee te doen bij het eerste en vervolgens bij de beloften. Omgekeerd mag wel.  We zullen aanstaande zaterdag zien wat e.e.a. betekent voor de selectie van Jong Almere City FC.

Wanneer we naar de tot nu toe gespeelde wedstrijden kijken van Jong Almere zien we dat de ploeg van Ivar van Dinteren, die na winst op UNA en JVC Cuijk verrassenderwijs naar de Tweede Divisie promoveerde, wisselende resultaten heeft geboekt. Van Rijnsburgse Boys werd thuis met 0-2 verloren, op Papendal werd het 1-1 tegen Jong Vitesse, waarna, zoals gememoreerd in Almere  met 4-1 werd gewonnen van FC Lienden. In Veenendaal werd vervolgens met 4-2 verloren van GVVV en afgelopen zaterdag werd het thuis 0-0 tegen De Treffers. Door deze resultaten staat Jong Almere met 5 punten op een dertiende plaats, in punten gelijk met GVVV en De Treffers. Deze laatste toevoeging is echter niet relevant, want Jong Almere City FC concurreert dit seizoen alleen maar met de beloften van Sparta en Vitesse. Niet voor promotie, want dat is voorlopig uitgesloten in de rare piramidewereld van de KNVB, maar alleen voor degradatie. Het is te zot voor woorden’ schreef VOZ-columnist Bert Kous, die zich verdiepte in de promotie-/degradatieregeling tussen Tweede en Derde Divisie. Aan het eind van de competitie worden twee eindstanden opgemaakt: één van de 15 eerste elftallen en één van de drie belofteteams. En van beiden degradeert de onderste. Dat kan erg gekke situaties opleveren. Bijvoorbeeld als de belofteteams onderaan eindigen. De nummers zestien en zeventien degraderen dan niet, het laagste eerste elftal op de vijftiende plaats weer wel, de nummers dertien en veertien spelen dan p/d-wedstrijden.  Mochten de belofteteams bovenaan eindigen dan moet de nummer drie van een competitie van achttien degraderen. Mocht een belofteteam promoveren uit de Derde Divisie dan vliegen twee van de drie belofteteams uit de Tweede Divisie. En dit alles omdat er volgend seizoen nog maar twee belofteteams in de Tweede Divisie mogen spelen. Al deze veranderingen doen het amateur- én het betaalde voetbal geen goed. Het wordt langzamerhand de hoogste tijd dat profs en amateurs weer in goede harmonie gescheiden optrekken. De doelstellingen en belangen liggen te ver uit elkaar, competitievervalsing en houtje-touwtje regelingen moeten worden uitgebannen.  

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden? Kijkend naar de ranglijst is het thuisspelende AFC favoriet. Na vijf wedstrijden staan The Reds op een mooie tweede plaats, één punt achter koploper IJsselmeervogels dat zaterdag op de blauwe kant van de Westmaat speelt tegen Spakenburg. De ploeg van Uli Landvreugd won in Werkendam van Kozakken Boys (0-1), thuis van Spakenburg (1-0) en De Treffers (4-1) en in Noordwijkerhout van VVSB. In Haarlem werd met 3-1 verloren van Kon. HFC. Bij elkaar een prachtige start, vet onderstreept door de opzienbarende bekerwinst op Telstar. Jong Almere City is van dit alles natuurlijk goed op de hoogte en zal ongetwijfeld een plan hebben om onze makkelijk scorende aanval te ontregelen. Vooraf aan de competitie eindigde een oefenduel tussen AFC en Almere City in een 2-2 gelijkspel. In de eerste helft, waarin ook veel beloften van Almere meededen, scoorde Raily Ignacio voor AFC twee keer, na de thee werd twee keer gescoord door de 27-jarige Tim Receveur, die in de jongste jeugd bij AFC speelde. Als het een beetje wil op Goed Genoeg én op de Westmaat dan pakt AFC aanstaande zaterdag  de koppositie. Maar laten we vooral niet te vroeg juichen. Voetbal is en blijft immers een raar spelletje. Succes!

MvdW

Het programmablad en wedstrijdbal worden aangeboden door BMW Amsterdam
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Julian Slimane