AFC - Jong Almere City FC 5-1

Onderstaand verslag is van Freek Louis. Dank daarvoor.

AFC GOED GENOEG VOOR KOPPOSITIE

AMSTERDAM – Was AFC  de afgelopen week steengoed in de KNVB beker om Telstar (5-0) uit de beker te knikkeren, ook tegen Jong Almere City pakte de formatie van trainer Uli Landvreugd stevig uit en won zoals het wilde met 5-1. Een uitslag die niet alleen aangaf dat de formatie van Landvreugd in een bloedvorm verkeert, maar ook goed genoeg is voor de koppositie in de 2e divisie die het overnam van IJsselmeervogels. Een kunststukje waar ze bij AFC wel op gehoopt hadden, maar niet op gerekend. Binnen een week was het weer genieten op sportpak Goed Genoeg aan de Amsterdamse Boelelaan. Dat bleef niet onopgemerkt, alhoewel de publieke belangstelling weer zwaar tegenviel. Goalgetter Yordi Teijsse die met zijn broer Kenny voor maar liefst vier treffers zorgden van de vijf, had daar zo zijn mening over. ,,Ik vind dit verdraaid jammer dat er zo weinig belangstelling is. We spelen hartstikke leuk en aantrekkelijk voetbal. Dan mag je toch wel wat meer mensen verwachten. Ik snap het niet want vandaag was er wel belangstelling, van mijn familie dan, die in grote getale aanwezig waren en een hele aardige en aantrekkelijke wedstrijd hebben gezien’’.

In dat laatste had hij volkomen gelijk. AFC startte zonder de geblesseerden twee centrale verdedigers Magid Jansen en Jonathan Richard wat alleen in de beginfase merkbaar was, waar JAC de betere ploeg was. Furieus kwam de ploeg van trainer Ivar van Dinteren uit de startblokken. AFC moest terug op eigen helft en trof een sterk aanvallend Almeerse ploeg tegenover zich. Het kon niet uitblijven of er moest een treffer vallen die in de zesde minuut viel via Haji Adoma, die een uitstekend opgezette aanval over rechts fraai wist af te ronden: 0-1. Een treffer die AFC wakker schudde alhoewel die nog wel even duurde tot aan de twaalfde minuut. Het middenveld kreeg meer grip op dat belangrijke deel van het veld, aanvallend begon men elkaar beter te vinden en vanaf de flanken kwam er meer gevaar, waaruit de nodige mogelijkheden ontstonden om te scoren.

JAC moest ver terug op eigen helft om de stormloop van AFC tot stand te brengen. De ene na de andere aanval rolde op het doel van JAC af waaruit de nodige scoringsmogelijkheden ontstonden. Vooralsnog ontbrak de scherpte om de aanvalsdrang in doelpunten om te zetten. Een enorme knal van Yordi Teijsse ging rakelings over, een treffer van Raily Ignatio werd wegens buitenspel afgekeurd, en ramde Milan Hoek de bal net naast de verkeerde kant van de paal. De druk nam gaandeweg toe op het doel van JAC dat niets anders kon doen, dan af en toe de noodrem te hanteren. In de 26ste minuut was er weer zo’n moment en mocht AFC een vrije trap nemen. In het tumult wat daarna ontstond zou Samuel Brobbey van JAC een kopstoot hebben uitgedeeld aan zijn tegenstander die maar liefst veertig centimeter groter was. Arbiter Sander van der Eijk had het allemaal duidelijk gezien en dit betekende onherroepelijk rood. Wegwezen dus en JAC woedend met tien man verder.

Kort daarop kreeg AFC via Yordi Teijsse een levensgrote kans die hij miste. Met nog een paar minuten op de klok voor de rust nam hij meedogenloos revanche door een bal in de rebound achter keeper Mike Grim te prikken: 1-1. Een treffer die dik verdiend was omdat AFC gewoon veel sterker was en het spel dicteerde zoals het wilde. Dit resulteerde eerst in een kopbal van Yordi Teijsse die rakelings naast het doel belandde om even later vanuit een scrimmage de bal achter Grim te plaatsen: 2-1. Een treffer die Yordi Teijsse als volgt omschreef: ,,Een treffer die dik verdiend was. We waren gewoon veel te slap begonnen en hadden die achterstand over ons zelf afgeroepen. Daarna hebben we erg goed gespeeld en nog voor de rust orde op zaken gesteld. Verdiend, want er waren mogelijkheden genoeg om ons overwicht in doelpunten uit te drukken’’.

Wat de tweede helft zou worden voor The Reds zou al snel duidelijk worden. Binnen vier minuten werd JAC met uitstekend combinatievoetbal de pottenbak ingespeeld. Uit een schitterende aanval en voorzet over rechts was het Kenny Teijsse die met een prachtige kopstoot de stand naar 3-1. Een juweeltje om in te lijsten. Nog geen minuut later deed zich hetzelfde ritueel voor en was het wederom Kenny Teijsse die bal achter Grim knikte voor 4-1. De genadeklap kwam keihard aan voor de ploeg van Ivar van Dinteren. Veel balverlies, verkeerde keuzes maken, persoonlijke duels die werden verloren en de passing die nogal wat te wensen overliet, waren eigenlijk de grootste oorzaak dat scoren een lastige opgaaf bleek. Toen aanvoerder Johan Kulhan ruimschoots voor het einde zijn tweede gele kaart ontving wegens een overtreding op zijn tegenstander, kon ook hij vroegtijdig de soep op gaan zetten en vertrekken met rood. Beide ploegen mochten het daarna proberen met een mannetje minder wat de wedstrijd niet ten goede kwam. Het spelpeil zakte zienderogen al bleef AFC gewoon de betere ploeg dat in de slotfase nog een treffer aan het totaal wist toe te voegen via Raily Ignatio die Grim van dichtbij kansloos passeerde: 5-1. Knokte AFC vorig seizoen nog tegen degradatie, nu  verkeerd de ploeg van Uli Landvreugd in een fantastische vorm, met als gevolg dat men nu als koploper de 2e divisie aanvoert. Uli Landvreugd kon zijn geluk na afloop niet op en wilde wel kwijt hoe hij zich voelde en AFC er momenteel er voor staat; ,,Het belangrijkste vandaag was niet te verliezen en een goede uitslag neer te zetten. We waren dit aan onze stand verplicht na het bekersucces tegen Telstar. Maar je hebt zelf gezien dat het in het begin niet zo goed ging. Niet scherp begonnen waardoor je op achterstand wordt gezet. Daarna hebben we het goed opgepakt en de wedstrijd naar onze hand gezet. In het begin waren we overal een stapje te laat’’. Wat heb je daar aan gedaan ? ,,In de rust de puntjes op de I gezet, waarna het baltempo, de omschakeling en voorchecking een stuk beter werden. Gevolg een mooie overwinning ‘’. 

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Derre Kwee, Tim Linthorst (89. Dean Huisman), Johan Kulhan, Thomas van den Houten (61’ Tom van den Brink), Kenny Teijsse, Milan Hoek (61’ Koen Bosma), Yordi Teijsse, Fouad Belarbi, Raily Ignacio en Melvin Grootfaam

Voor het beeldverslag en interviews zie AFC-TV

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier