AFC - Jong Almere City 4 - 1 met verslag, TV samenvatting en foto's

AFC met ‘nieuwe’ spits effectief tegen Jong Almere City: 4-1, Oussama Siali schiet met scherp

Onderstaand verslag van Benny Ruff  is overgenomen uit Amsterdam Sport van De Telegraaf, bij afwezigheid van onze vaste scribent Machiel van der Woude

Zaterdag 19 augustus 2023 op sportpark Goed Genoeg is dé dag van Oussama Siali. De spits van ‘de Reds’ mocht in de openingswedstrijd tegen Jong Almere City in de basis starten. De kans die trainer Benno Nihom zijn ‘nieuwe’ spits gunde, heeft Siali onmiskenbaar gegrepen. Want de 27-jarige aanvaller schoot met scherp: Siali scoorde vier keer, waarmee hij er hoogstpersoonlijk voor zorgde dat de thuisclub met een 4-1 overwinning van het veld stapte.En dus alleen maar lachende gezichten na afloop. AFC heeft weer een ‘goudhaantje’ in de persoon van Oussama Siali. Na afloop werd hij flink bejubeld door de AFC-fans en zijn teamgenoten. Ook Benno Nihom prees na de wedstrijd zijn spits. Siali werd door de AFC-trainer herinnerd aan een duel tussen de A1-junioren van Zeeburgia en die van AFC. ,,Ik speelde bij Zeeburgia en Benno was trainer van AFC A1. Ik scoorde toen ook vier keer voor Zeeburgia”, vertelt Siali met trots. ,,Benno heeft mij sindsdien gevolgd en hij vroeg zich af wanneer ik voor hem vier keer zou scoren. Het heeft even geduurd maar het is dus vandaag gebeurd. Ik ben blij met de kans die hij mij heeft gegeven. Het was een geweldige middag die ik niet meer zo snel zal vergeten.”

Wat er afgelopen zaterdag met hem gebeurde, was een groot contrast met vorig seizoen. Siali kwam toen nauwelijks aan bod bij AFC. De getructe spits maakte volgens eigen zeggen mentaal een behoorlijk zwaar jaar door. Dit seizoen echter verliep het een stuk beter. In de voorbereiding trainde hij veel met collega-spits Melvin Platje (wegens een  blessure zat Platje niet bij de wedstrijdselectie, red.) die hem waar nodig steunde. Ook met Raily Ignacio, die tegen Jong Almere City op de bank begon, sprak hij veel. Siali: ,,Raily heeft als spits mij op dingen gewezen waar ik wat aan had. Ik ben daar ook blij mee want hij weet, net als ik, dat we het samen zullen moeten doen.”

AFC begon voortvarend aan het duel met Jong Almere City. Binnen een kwartier kregen de Amsterdammers een strafschop nadat Darren Maatsen door Almere-keeper Guilio van Tongeren onderuit werd geschoffeld. Siali die goed in zijn vel zat, vroeg aan Milan Hoek om de pingel te nemen. De AFC-captain, die de eerste penaltynemer is, stond het toe. Siali schoot de bal onberispelijk binnen (1-0). De tegenstander uit Flevoland kreeg daarna meer vat op het spel. Conditioneel werden de Amsterdammers door Jong Almere City, getraind door Danny Schenkel, oud-trainer van de Ajax Vrouwen, overlopen. Het resulteerde tot hele grote kansen. Maar de scherpte in de aanval van de Almeerse talenten ontbrak. Vlak vóór de theepauze kreeg de thuisploeg opnieuw een strafschop. Deze keer ging Noa Benninga ‘in de zestien’ van Almere onderuit waarna scheidsrechter Zuilichem opnieuw naar de stip wees. Opnieuw pakte Siali als eerste de bal en weer schoot hij die genadeloos binnen. ,,Net als bij de eerste penalty voelde ik veel vertrouwen. Daarom wilde ik ook deze tweede pingel nemen. Ze zaten er inderdaad goed in”, zei de AFC-spits met een glimlach.

In de tweede helft zorgde Siali binnen tien minuten dat de eerste drie punten van de competitie definitief in Amsterdam bleven. Eerst kopte hij uit een corner raak (3-0), twee minuten later schoot de spits een voorzet van een andere uitblinker, rechtsback Gladwin Curiel, stuiterend binnen. Het was de 4-0 en de wedstrijd was daarmee ook gespeeld. Toch wilden de talenten van Almere City daar niets van weten en bleven zij voetballen. Zij wisten- net als vóór de rust – enorme kansen te creëren. Maar opnieuw lieten de aanvallers het afweten. Slechts één actie van de snelle buitenspeler Layee Kromah trof doel (4-1). Goalgetter Siali had onderwijl een publiekswissel gekregen waarvoor luid geapplaudisseerd werd.
,,We zijn goed begonnen en ik hoop dat wij volgende week deze lijn kunnen voortzetten. De nieuwe ‘ik’ is opgestaan”, aldus Siali.

Ook Gladwin Curiel die als rechtervleugelverdediger een prima partij op de mat legde, was na afloop dik tevreden met de eerste zege van de competitie. ,,Het ging prima op rechts en het zou mooi zijn als wij deze ‘winning mood’ een tijdje kunnen voortzetten”, aldus Curiel. Vorig seizoen zat hij al vast bij de selectie van trainer Nihom en mocht hij tegen Kozakken Boys zijn debuut in de basisopstelling maken. In de voorbereiding voelde Curiel dat een basisplek in de seizoensouverture zat aan te komen. ,,Ik heb zelf een goede voorbereiding op het nieuwe seizoen gekend. Ik heb keihard gewerkt. Dan weet je dat een basisplek bij de openingswedstrijd erin kan zitten. Dat is dan ook gebeurd. Jong Almere City is een goed voetballende ploeg maar wij bleken uiteindelijk zeer effectief te zijn.”

Opstelling AFCGijs van Zetten, Gladwin Curiel (63. Dalian Maatsen), Gevero Markiet, Cody Claver, Noa Benninga (68. Djuric Ascencion),  © Milan Hoek, Darren Maatsen  (Matthijs Jesse), Guus van Weerdenburg (Julian van der Greft), Tim Linthorst, Segün Owobowale, Oussama Siali (68. Raily Ignacio)

Voor de TV samenvatting en interview met Benno Nihom zie ons AFC-TV 

Foto’s zie ons AFC Fotoalbum of klik hier