AFC is vandaag jarig

Voor foto's van het Jaardiner (gemaakt door Jan Otsen) zie ons AFC Foto album of klik hier.
Om de 158 foto's sneller te bekijken, klik dan op 'diashow weergeven' (knop staat aan de linkerkant) en stel aan de bovenkant evt. de vertragingstijd in.

Op 18 januari 1895 is AFC opgericht en is dus vandaag jarig.
Gisterenavond werd dit reeds gevierd in het American Hotel tijdens het Heren Jaardiner en in het Hilton Hotel tijdens het Dames Jaardiner.
Scheidend tafelpreses Nicky Hekster gaf na 6 jaar de microfoon over aan de nieuwe tafelpreses Tom Egbers.
Eregasten waren Michael van Praag, Bondsvoorzitter KNVB en bestuurslid UEFA en Michael Kinsbergen, directeur van Ajax en tevens lid van AFC.
Michael van Praag roemde in een sprankelende toespraak o.a. de tradities van AFC en de humor en lach, die bij AFC heerst.

 


Dé Hurwits en Bas Rachman werden onderscheiden met de Mr. Henne Boskamp Nobelprijs.

Tot Lid van Verdienste werd benoemd Wim Crouwel.
Afsluitend was, zoals gebruikelijk bij AFC, de toespraak van de captain van AFC 1 Sjoerd Jens. Hij kreeg vele handen op elkaar.
Klokslag 12.00 uur werd met het zingen van het clublied en een glas champagne in de hand de officiele verjaardag gevierd.
 

Hieronder volgt de speech van waarnemend voorzitter Ronald Koster.

Geachte heren, beste AFC’ers,                                                     

Vanavond om 12 uur heffen wij het glas en feliciteren wij elkaar met de verjaardag van onze club. 119 jaar AFC, de Amsterdamsche Football Club, een prachtvereniging.

AFC werd opgericht op 18 januari 1895 in de kelder van de familie Bernard op de Koninginneweg in Amsterdam. 

Vandaag heb ik samen met erelid Johan de Bie een bezoek gebracht aan het graf van  Schaf Scheepens, oprichter van de AFC. Op begraafplaats Zorgvlied hebben wij bloemen gebracht en gedenken hiermee Schaf en de vele overleden AFC’ers met hem in grote dankbaarheid. Zij hebben in de loop der tijd AFC in stand gehouden, uitgebouwd en mede gemaakt tot wat het nu is: een fijne club om te vertoeven, met veel vriendschappen en voetbalgenot.

Voor mij persoonlijk was het bezoek aan  Zorgvlied naast  een emotioneel moment  tevens een vreugdevol moment, omdat ik een onderdeel mag zijn van de voortzetting van deze traditie.

 

Beste clubgenoten,

Wij hebben zojuist geluisterd en genoten van de speech van KNVB-voorzitter Michael van Praag en willen hem bedanken voor zijn mooie woorden. Wij vinden het  fijn te horen dat Michael een goed gevoel heeft bij onze vereniging en wij vinden het prettig dat hij positief heeft gereageerd op onze uitnodiging.

Naast Michael van Praag willen wij ook onze 2 andere genodigden welkom heten en tevens bedanken voor hun aanwezigheid. Zilveren Ploeger Michael Kinsbergen, zoon van Ridder Mannus Kinsbergen. Michael is al meer dan 40  jaar lid van AFC en inmiddels werkt hij voor AJAX, waar hij thans de belangrijke en eervolle  functie bekleed van Algemeen Directeur. Michael en Michael, van harte welkom.

Tenslotte Herman de Rooij, directeur van drukkerij Palteam, dat  al jarenlang zorg draagt voor al het drukwerk van AFC, zoals  de Schakel, de Persmap, uitnodigingen, briefpapier,  enz. enz., eveneens van harte welkom !

Nogmaals, fijn dat jullie er zijn.

 

Ik sta hier als waarnemend voorzitter en dat geeft mij toch een beetje een ambivalent gevoel.

Waarom denkt u?

Natuurlijk zou ik hier niet moeten staan, maar vanwege de operatie en de herstelperiode  van onze voorzitter Machiel van der Woude heeft het bestuur mij gevraagd deze taak op mij te nemen. Een grote eer om hier te  staan op de (bijna) 119 jarige verjaardag van onze club, toch wel een hoogtepunt in mijn bestuurlijke AFC leven.

Gisteren ben ik bij Machiel thuis geweest en heb dagelijks contact met hem. Zijn herstel loopt voorspoedig en ondanks de zware operatie is het medisch team positief en zal Machiel 13 februari, is vandaag bekend geworden, een hersteloperatie ondergaan, waar hij hopelijk snel van zal herstellen waarna hij de taak als voorzitter van AFC weer op zich zal nemen. Hij wenst u een prettige en warme AFC-avond  en heeft mij gevraagd velen van u te bedanken voor alle belangstelling en aandacht, die hem veel kracht hebben  gegeven.

Vanmiddag is namens ons allen een bloemenboeket bij hem thuis bezorgd met de tekst “AFC feliciteert haar voorzitter met onze 119de verjaardag en wenst hem van harte beterschap!”

 

AFC’ers, op dit moment vieren ook zo’n  90 AFC-dames  in het Hilton de verjaardag van AFC.  Vanavond de 40e editie van het AFC Damesjaardiner. Een compliment voor de organisatie en wij wensen de dames een gezellige avond.

 

Ik vertelde u dat ik hier als waarnemend voorzitter met een ambivalent gevoel sta en de reden daarvan  is dat de geschiedenis zich een beetje herhaalt;  “ l’histoire se repète….”

Eerder ben ik namelijk waarnemend voorzitter geweest  van onze helaas niet meer bestaande dochterclub  ATC, de Amsterdamsche Tennis Club.

AFC’er Roy van Dijk was in 1998 voorzitter van ATC, maar heeft destijds vanwege een hersenbloeding achter het stuur en een daarop volgend zwaar auto ongeluk een moeilijke en lange herstelperiode gekend. Samen met het ATC- bestuur heb ik toen zijn taken op mij genomen.  Roy heeft gelukkig de kracht gevonden om te herstellen en is ook vanavond als AFC Lid van Verdienste in ons midden en ik denk regelmatig en zeer zeker op dit moment terug aan die tijd. Roy ken ik al vanuit onze jeugd, toen wij als kleine jongetjes op AFC rondliepen, terwijl onze vaders  Jan en Paul in het roemruchte AFC 13 speelden.

 

Dat brengt mij bij een andere AFC’er,  Kees Gehring.  Naast het feit dat hij heel veel voor AFC heeft betekend en nog steeds het nodige,  maar iets meer op de achtergrond doet,  heb ik veel respect  voor de manier hoe Kees onze vriend Roy als medewerker van zijn bedrijf Bonnit alle tijd heeft gegeven om te herstellen en zijn werkzaamheden voort te zetten. Kees, wij hebben daar veel waardering voor en dit is een mooie eigenschap van onze vereniging, AFC’ers delen lief en….. leed.

 

 In mijn Nieuwjaarsspeech van afgelopen 3 januari, te lezen op onze mooie website  heb ik reeds alle commissieleden, vrijwilligers en AFC’ers bedankt die het afgelopen jaar een grote bijdrage hebben geleverd aan het clubleven in de breedste zin van het woord. Nogmaals wil ik namens het bestuur deze dank overbrengen, het is aan jullie allen te danken dat de club is zoals zij er nu voorstaat.  Alleen door jullie inzet is het mogelijk om onze 117 teams te laten spelen en trainen en een groot aantal evenementen te organiseren, week in week uit.

Allemaal, enorm bedankt !

 

Wij hopen dat wat er de afgelopen Algemene Vergadering heeft plaatsgevonden een incident is geweest en wij moeten de komende tijd op een respectvolle manier naar elkaar luisteren en met elkaar omgaan. Het is duidelijk: met z’n allen kan je veel, alleen kan je bar weinig!

Met elkaar, dat is dan ook ons credo. Alle aandacht  voor wat er in de club leeft, voor het talent dat aanwezig is. Het bestuur zal er alles aan doen om de samenwerking te versterken, nieuwe goede initiatieven te bevorderen en mooie tradities, ingezet door Schaf  Scheepens, te continueren.

 

Het jaar 2013 ligt achter ons. Het was een jaar met veel gebeurtenissen die vermeldenswaardig zijn, positief en negatief, dat hoort allemaal bij een grote vereniging als AFC.

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie hebben wij helaas zoals ieder jaar stil gestaan bij de clubgenoten die ons vorig jaar zijn ontvallen.

Daaronder zijn enkele AFC’ers die heel vaak op het Jaardiner in ons midden zijn geweest, Edward Janus en de oud 1ste elftalspelers Nico van Til en Rokus Hoogendoorn sr.  Ik verzoek u enige momenten  stilte in acht te nemen ter hun nagedachtenis.

 

Zondag 5 januari was ik om 6 uur ’s morgens in mijn functie van waarnemend voorzitter aanwezig op Schiphol om het eerste elftal met begeleidingsteam een goed trainingskamp te wensen.

Onder hen onze keeper Youssef el Abdalloui, die net terug was uit Marokko waar hij vanwege trieste familieomstandigheden verbleef. Youssef, wij wensen je heel veel sterkte voor de komende tijd.

 

Het trainingskamp in Barcelona is uitstekend verlopen en trainer Willem Leushuis, zijn begeleidingsteam en de spelers hebben een goede basis gelegd voor de 2e seizoenshelft die zondag begint met een uitwedstrijd tegen FC Lienden. De Zilveren Spoon uitreiking was van een hoog niveau, zo is ons verteld door Milko Vinke en Henk Bijlsma met Pepijn Kluin als winnaar. Een paar dagen later hebben wij een filmpje gezien met Hans van Rossum’s Indianenact. Voetbalhumor van de bovenste plank en de boze krachten werden verdreven.

 

AFC staat op de eerste plek van de Topklasse en de trainer en het team willen voor het hoogst haalbare gaan. Zou dan dit jaar gaan gebeuren wat AFC in 119 jaar nooit eerder is gelukt?

Wij hopen op veel supporters, zeker bij de thuiswedstrijden, want er staat een aantrekkelijk team om naar te kijken. Straks meer over ons eerste als aanvoerder Sjoerd Jens tot jullie zal spreken.

 

Op dezelfde 5 januari was  een aantal bestuursleden aanwezig in de Emergohal, waar zo’n 160 AFC-senioren gedurende de hele dag het Gelukkig Nieuwjaar Toernooi speelden onder leiding van Lou Hekster en de heren van de B- en C-commissie. Een inmiddels traditioneel evenement dat wij moeten koesteren, heren, chapeau!

 

Afgelopen week zijn de trainingen weer begonnen. En als je dan woensdagmiddag op AFC bent en ziet wat er een ontzettende bedrijvigheid is op Goed Genoeg, geweldig! Vele honderden jeugdleden met ouders, verzorgers en/of familieleden, ze staan allemaal te trappelen om te beginnen aan de tweede seizoenshelft. 

 

De jeugdcommissie o.l.v. Brian Speelman verdient dan ook een groot compliment. Meer dan 900 jeugdleden registreert AFC die iedere week 3 tot 4 keer trainen en spelen en onlangs werd AFC voor het derde jaar in successie uitgeroepen tot de club met de beste jeugdopleiding van alle amateurvoetbalclubs in heel Nederland, fantastisch!

 

De nieuw in het leven geroepen “Normen en waarden” werkgroep is de afgelopen maanden behoorlijk actief geweest. ‘Zonder respect geen voetbal’ is het credo van de KNVB en AFC wil hier absoluut haar steentje aan bijdragen. Op 12 februari zal AFC ons clubhuis openstellen om met bestuurders van andere Amsterdamse clubs te sparren over het onderwerp normen en waarden.

In dit kader wil ik ook onze scheidsrechterscommissie noemen die onder leiding van Frans Juch iedere week zorgt dat er voldoende scheidsrechters zijn om de vele wedstrijden in goede banen te leiden. Ook een commissie waar AFC trots op is.

 

Eén van de belangrijkste dossiers op dit moment is de Sportparkontwikkeling. Een aantal vertegenwoordigers van AFC is op dit moment na vele jaren van onderhandelingen nog altijd in gesprek met de Gemeentelijke Dienst Zuidas en AFC wil nu echt proberen aan te sturen op een spoedig akkoord. Er zijn echter nog altijd belangrijke zaken die niet aan onze verzoeken voldoen en de kans is aanwezig dat er binnen niet al te lange tijd opnieuw aangeschoven zal worden bij de Burgemeester van Amsterdam om ons verhaal uit de doeken te doen. Alles is gericht op een oplossing, maar AFC wil zich niet in een hoek laten drukken, want wij hopen over een aantal jaren aan de Zuidas een aantrekkelijk en zo ruim als mogelijk sportpark te kunnen betrekken met een mooi clubhuis en goede faciliteiten.

 

Over ons clubhuis gesproken, het bestuur heeft de afgelopen tijd een paar aanpassingen laten aanbrengen en naast het nieuwe plafond, vloerbedekking en nieuwe kleedkamers zijn recentelijk de toiletruimtes aangepakt en is er beneden met behulp van een aantal leden een nieuwe Medische ruimte geplaatst. Hulde voor dit geweldige initiatief!

 

Een groot dankwoord namens het bestuur gericht aan alle sponsoren. De reeds genoemde AFC Vriendelijke bedrijven, de bordsponsoren, de supportersclub the Reds, de begunstigers van het Lieverdjesfonds en de stichting Keep Smiling, enz. enz.  Al deze inkomsten zijn ontzettend belangrijk voor AFC en wij hopen dat u allen ons blijft ondersteunen om het huidige niveau van onze club ook voor de jaren die gaan komen te waarborgen.

De commissie Commerciële Zaken komt binnenkort met een nieuwe activiteit waar wij alle betrokkenen graag zullen ontmoeten.

 

Ook vanavond is het weer een prachtavond en het bestuur wil Lid van Verdienste Ad Westerhof en Erelid Edwin Geluk, ondersteund door onze verenigingsmanager en Lid van Verdienste Henny Kottmann bedanken voor de organisatie van deze avond, heren enorm bedankt!

 

Morgen zal het geweldige Borchland evenement voor de allerjongste AFC’ers plaatsvinden en zondag speelt ons eerste in en tegen Lienden. Het gaat weer beginnen, wij hebben er allemaal ontzettend veel zin in!

En dan tenslotte, wat is AFC nu echt?

Ik was deze week bij Pim van de Meent in het revalidatiecentrum aan de Overtoom. Onze oud-trainer van het eerste elftal en vele jaren lang Sportparkmanager, die 7 dagen per week op ons sportpark aanwezig was, heeft problemen met zijn motoriek en ook zijn geheugen laat hem zo nu en dan in de steek. Wat zou het leuk zijn als veel AFC’ers onze Pim eens een kaartje sturen, hem bellen of een keer bij hem langsgaan. Hij zal dit zeer waarderen!

Want AFC is een warme familie en in goede en in slechte tijden zijn wij er voor elkaar.

 

Ik wens jullie allemaal namens het bestuur nog een heerlijke avond!