AFC in Rijnsburg voor eerste overwinning

Zaterdag aanstaande staat er om 15.30 uur weer een uitwedstrijd op het programma. Op Sportpark Middelmors ontmoeten we Rijnsburgse Boys, dat dit seizoen debuteert in de Tweede Divisie. Aan het eind van het seizoen 2015-16 in de Topklasse misten ‘de uien’ de boot door de beslissende wedstrijd tegen GVVV met 2-1 te verliezen. Afgelopen seizoen lukte het dus wèl te promoveren naar de Tweede Divisie door uiteindelijk Spakenburg te kloppen in de P/D strijd. Een fantastische prestatie! Dit onder regie van de nieuwe  trainer Pieter Mulders, die daarvoor zes jaar Kon. HFC trainde. Mulders kon beschikken over een vrijwel vernieuwde selectie, waaronder Rachid El Yaakoubi, Hidde Prijs en Donny Verdam van Kon. HFC , die tijdens het seizoen nog werd aangevuld met topspits Giovalli Serbony die overkwam van VVSB.  

Dit seizoen onderging de selectie van Rijnsburgse Boys wederom de nodige veranderingen. Keeper Virgel Deen (EDO), Carlos Opoku (Kon. HFC), Marciano Aalders (Katwijk), Cagri Kodalek (Telstar), Jason Halman (Zeeburgia) en Maikey Parami (VVSB) kwamen naar Rijnburg toe. Daar stond het vertrek tegenover van o.a. Martijn Tjon A Njoek (OFC), Rachid El Yakoubi (gestopt door blessure), Joos Leonard (FC Rijnvogels) en Donny Verdam (OFC). Vooral door de komst van Carlos Opoku, de boomlange verdediger met heel veel goals (uit penalties en corners) achter zijn naam, én bekerheld Maikey Parami  lijkt de selectie van Rijnsburgse Boys nog sterker te zijn geworden en is in de Tweede Divisie voor iedere ploeg zonder meer Gateen zware tegenstander. Zeker op thuisbasis Middelmors zal het niet eenvoudig zijn één of meer punten te pakken van de zwart-gele uien.

Inmiddels hebben alle ploegen twee wedstrijden gespeeld en is er iets meer duidelijkheid over de krachtsverhoudingen dit seizoen. Daarbij moet wel worden aangetekend dat verschillende  wedstrijden pas in blessuretijd werden beslist, met VVSB – De Dijk  als  hoogtepunt. De 1-0 voorsprong veranderde voor VVSB in extra tijd in een 1-3 nederlaag. Ook Rijnsburgse Boys ging vorige week in de 93e minuut in Veenendaal ten onder tegen GVVV na een goal van invaller Caifano Latuperissa. Rijnsburgse Boys had in de 73e minuut nog wel de gelijkmaker laten aantekenen via Joël Tillema. De openingswedstrijd op Sportpark Middelmors tegen Barendrecht leverde een 3-2 zege op.  De uien stonden in de rust wel met 0-2 achter, maar Carlos Opoku, Wesley Goemam en Joël Tillema, na een assist van Jeffrey Jongeneelen, gaven de stand een geheel ander aanzien.  Rijnsburgse Boys staat op een negende plaats, maar drie punten achter op de koplopers Katwijk, FC Lienden en De Dijk.

Rijnsburgse Boys heeft op dit moment twee punten meer dan AFC, dat met één punt gelijk staat met Kozakken Boys, VVSB, FC Lisse en TEC. Onze jongens behaalden het punt in Werkendam na een zware wedstrijd tegen Kozakken Boys, waar in het verleden altijd met dikke cijfers van verloren was. Beslist een knappe prestatie tegen een sterke tegenstander, met Katwijk en Achilles’29 genoemd als titelfavoriet, die al na vijf minuten wel een doelpunt moest incasseren van onze Tom van den Brink. Bijna was het even later 0-2 na een van de keeper terugspringende bal die Sam Nijpels net niet over de doellijn kon werken. De geschrokken Boys uit Werkendam drongen daarna fel aan en wisten via Ahmed El Azzouti in de 28e minuut op gelijke hoogte te komen. In de tweede helft  ging de spreekwoordelijke storm voor AFC wat liggen en bleef de ploeg van Ton du Chatinier verder goed overeind. Dat schept vertrouwen. Een week eerder liet ons eerste Achilles’29 ontsnappen op thuisbasis Goed Genoeg. Vooral in de eerste helft was een goed combinerend AFC veel sterker, maar werd een flink aantal kansen helaas gemist. De uit de Eerste Divisie gedegradeerde club uit Groesbeek liet in de tweede helft zien hoe je de kansen wél moet afmaken door doelpunten in de 66e, 90e en 93e minuut. Een zure nederlaag dus voor ons eerste. Maar ook één, gelet op het spel gedurende een groot deel van de wedstrijd, met perspectief. 

Wat gaat het worden aanstaande zaterdag? Mede omdat Rijnsburgse Boys en AFC elkaar nog nooit in competitieverband troffen laat het zich moeilijk inschatten. Thuis zal Pieter Mulders met spelers als Serbony, Jongeneelen en Parami  ongetwijfeld kiezen voor een aanvallende speelwijze. Ton du Chatinier zal naar verwachting  in eerste aanleg kiezen voor een meer behoudend concept. In Werkendam leverde dat een punt op. Hopelijk in Rijnsburg ook , of zit er misschien nog meer in het vat? Het zou bijzonder mooi zijn in deze spannende beginfase van de competitie. Veel succes!

MvdW