AFC - IJsselmeervogels voorbeschouwing

AFC WIL WEER VLAMMEN TEGEN IJSSELMEERVOGELS

Zaterdag aanstaande begint het tweede deel van de competitie met de thuiswedstrijd tegen IJsselmeervogels, met zeven landstitels de meest succesvolle club in het Nederlandse amateurvoetbal. De laatste titel dateert van 2011 toen de Rooien zondag kampioen FC Oss versloegen. Door het treurig stemmende gepiramidiseer van onze bond zit een nieuw amateurkampioenschap er (voorlopig) niet meer in, kampioen worden behoort nog wel tot de mogelijkheden. Dit seizoen gaat dat zeer waarschijnlijk niet meer lukken. De achterstand op koploper Katwijk  is te groot. Wie weet volgend seizoen als Ted Verdonkschot, nu nog de trainer van Kon. HFC, voor de vernieuwde groep staat. Bekend is dat Raymon van Emmerik, ooit speler van het jaar bij AFC, Samir Meraki, Jeffrey Buitenhuis, Oktay Ozturk  Bryan Burgerhout en Christiaan van Hussen volgend seizoen niet meer op de Westmaat spelen. Eef van Riel, afkomstig van het aardig leeggeplukte De Treffers (Nick de Bondt en Cedric Badjeck gaan naar buurman Spakenburg) maakt zijn opwachting in het voetbalgekke vissersdorp.

IJsselmeervogels maakt tot nog toe een wisselvallig seizoen door. Misschien niet zo gek voor een op dit niveau debuterende vereniging, want in het seizoen 2015-2016 werd de promotieboot naar de Tweede Divisie gemist. Na het kampioenschap in de Derde Divisie werd dit seizoen met praktisch dezelfde selectie een heel goede start gemaakt in de Tweede Divisie. Na vier wedstrijden stonden de Rooien nog bijna bovenaan met drie zeges en een gelijkspel. Maar hierna volgden drie gelijke spelen en vervolgens vijf (!) nederlagen. Een ongekende situatie voor de voormalig kampioen, zeker na de 5-1 thuisnederlaag tegen De Treffers.

Er zal in deze periode heel wat afgepraat zijn op het rooie deel van de Westmaat, mét resultaat, want de laatste drie wedstrijden voor de winterstop werden met klinkende cijfers gewonnen. In Spakenburg werd het 5-0 tegen TEC (drie goals van topscorer Robbert Olijfveld), bij De Dijk werd het 2-6 en bij FC Lisse 1-3. Crisis bezworen onder regie van trainer Willem Leushuis, die met AFC in het seizoen 2013-2014 Nederlands kampioen werd bij de zondagamateurs. IJsselmeervogels kon na de winterstop de zegereeks niet voortzetten. Afgelopen zaterdag werd thuis met 0-1 verloren van Barendrecht.  Zonder geluk vaart niemand wel en dat ondervond een vooral in de eerste helft veel sterker IJsselmeervogels. Dylan Chiazor, Soufyan Moro en Olijfveld waren bepaald ongelukkig in de afronding.

AFC was in het afgelopen jaar niet erg succesvol. Na een sprankelende start in 2016 zakte het team van Ton  du Chatinier vorig seizoen heel ver weg om na een korte eindsprint net boven de fatale streep te eindigen. Voor het seizoen 2017-2018 waren de verwachtingen hoog gespannen, maar de realiteit zag er in 2017 helaas totaal anders uit. Elf van de zestien wedstrijden werden verloren, slechts drie gewonnen, waaronder de 0-1 winst op IJsselmeervogels. Scoren bleek het grootste probleem. In totaal maakte AFC elf doelpunten, veel minder dan alle andere ploegen. Verdedigend ging het The Reds heel wat beter af, maar het was per saldo toch veel te weinig om met succes te concurreren in de Tweede Divisie, waarin de verschillen over het algemeen klein zijn. Het is, vrij naar Johan Cruyff, niet eenvoudig een wedstrijd te winnen, laat staan als je heel weinig doelpunten maakt. Om deze reden was de komst van Raily Ignacio van Kozakken Boys tijdens de winterstop een prettige verrassing. In anderhalf seizen scoorde hij voor de club uit Werkendam 20 goals, in de drie seizoenen daarvoor bij Rijnsburgse Boys maar liefst  65 keer.  Een echte goalgetter dus, hopelijk is dat bij AFC ook zo. Raily treft bij zijn nieuwe club zijn oude ADO Den Haag trainer André Wetzel die Ton du Chatinier opvolgde na de wedstrijd tegen IJsselmeervogels.

AFC is het nieuwe jaar begonnen met een 1-1 gelijkspel tegen Excelsior Maassluis. Na een geslaagde trainingsstage in Valencia  was de hoop gevestigd op een overwinning, maar die zege op de Tricolores zat er na een spannend eind van de wedstrijd net niet in. Raily Ignacio gaf zijn debuut voor The Reds glans met een doelpunt na een puntgave assist van Matthijs Jesse. Door dit resultaat liepen The Reds een puntje in op TEC, Jong Sparta en Achilles’29, die ook knokken tegen degradatie. Hopelijk komen daar nog heel wat punten bij in de komende zeventien wedstrijden. Te beginnen tegen IJsselmeervogels. Hoe liggen de kansen aanstaande zaterdag?

In Spakenburg ontmoetten IJsselmeervogels en AFC elkaar op 21 oktober 2017 voor het eerst in competitieverband. Het wordt een spannend duel waarin IJsselmeervogels  vooral in de eerste helft sterker was. De Rooien kregen  mooie kansen via Sherwin Grot (die de tweede helft van dit seizoen uitkomt voor TEC) en Oktay Oztürk, maar het bleef toch lang 0-0, ook omdat de AFC keepers Joey Potveer (die helaas geblesseerd moest uitvallen) en Patrick Zonneveld keer op keer hun grote klasse tonen. Anders dan verwacht was het in de 75e minuut aan de andere kant raak, toen Koen Bosma keeper Jaimy Schaap verraste met een schot vanaf de middellijn. Een droomdoelpunt, die tevens de winnende goal bleek te zijn omdat het slotoffensief van IJsselmeervogels niets meer opleverde. Een fraaie omhaal van Derre Kwee had zelfs een 0-2 uitslag kunnen opleveren, maar dat zou wel een beetje te veel van het goede zijn geweest.

IJsselmeervogels zal dus na deze thuisnederlaag tegen AFC wel iets recht willen zetten in Amsterdam. De ploeg van Willem Leushuis komt buitenhuis vaak goed voor de dag. Dit seizoen werd alleen van Katwijk (1-0) en van GVVV (3-1) verloren. Voor ons aller eerste  dus een zware, maar zeker niet kansloze klus. Voor AFC dat op 18 januari de 123e verjaardag viert zou een mooi cadeau zijn.  Aan André Wetzel en zijn ploeg de taak om aan het bestaande optimisme inhoud te geven en een geweldige start te maken van deze tweede competitiehelft. Succes!

MvdW