AFC - IJsselmeervogels voorbeschouwing

AFC WIL WEER WINNEN VAN IJSSELMEERVOGELS

Zaterdag speelt AFC (15:00 uur) de eerste thuiswedstrijd van het seizoen 2022-2023. Tot ons genoegen komt IJsselmeervogels op bezoek, de zevenvoudig Algeheel Kampioen van Nederland. De eerste uitwedstrijd zit er al op. Vorige week ging ons aller eerste onderuit in Groesbeek tegen De Treffers in een flets duel waarin het pal voor tijd nog heel spannend werd. Voor rust was de Groesbeekse trots en glorie de bovenliggende ploeg en drukte dat uit in een 2-0 voorsprong. Na de thee waren de rollen omgedraaid, maar kwam het wonderschone doelpunt van Dalian Maatsen te laat om de bordjes echt te verhangen. Een gelijkspel zat er in de slotminuten wél in, maar Vrouwe Fortuna werkte helaas niet mee. Een valse start dus voor AFC.

Voor IJsselmeervogels verliep de competitiestart een stuk beter. Op de Westmaat wisten de Rooien te winnen van promovendus OFC Oostzaan. Een makkie was het zeker niet. In de spectaculaire eerste helft moest de thuisploeg alles uit de kast halen om met een voorsprong de rust in te gaan. De mooiste goal viel al snel toen Kai Heerings van grote afstand de keeper van OFC verraste. Maar de ploeg uit Oostzaan kwam goed terug en bracht de score zelfs op 1-2. Twee doelpunten van Steven Sánchez Angulo én formidabel keeperswerk van Jaimy Schaap bezorgeden de Vogels een 3-2 voorsprong bij de thee, een stand die na een veel mindere tweede helft ook de einduitslag was.

Wat gaat het worden dit seizoen voor IJsselmeervogels en AFC? Voor de ploeg van trainer Gert Peter de Gunst is het te hopen dat de Rooien het veel beter gaan doen dan vorig seizoen. In de voorlaatste ronde speelde IJsselmeervogels zich toen pas in veiligheid door een overwinning op GVVV. Het geeft maar eens weer hoe zwaar de Tweede Divisie is, want De Gunst beschikte beslist niet over een kinderachtig elftal. Integendeel. De Technische Commissie moest dus hard aan werk en heeft de selectie zo goed mogelijk versterkt, want de Rooien moeten natuurlijk meedoen in de strijd om het kampioenschap. Noblesse oblige! Zo werd ten behoeve van de defensie Wessel Boer gecontracteerd, de captain van Kon. HFC, en Pim ten Have van Excelsior ’31 en voor de aanval Marouna Afakar, de goaltjesdief van Jong Sparta Rotterdam, die op laatste moment toch de overstap naar TOP Oss prefereerde. De aanvallers Youssef Biel van VVSB, Jordy Ruizendaal van NEC Nijmegen, Kevin Sterling va TEC en Kia Visser van Harkemase Boys en Morad El Haddouti (laatste club RKC Waalwijk) kwamen wél naar De Westmaat. Opvallend was ook de komst van Paulo Meijndershagen, de assistent van Kon. HFC. Veel spelers van de Koninklijke, en nu ook een belangrijke trainer, verhuizen de laatste jaren naar het rode maar zeker ook naar het blauwe deel van de Westmaat. Het geeft maar weer eens aan hoe goed onze Haarlemse vrienden de laatste jaren bezig zijn. Uiteraard vertrokken ook verschillende spelers naar andere clubs. De meest opvallende transfer was die van Danny van den Meiracker naar Quick Boys, zijn vierde club in de Tweede Divisie. Andere bekende spelers die IJsselmeervolgels verlieten zijn oud-AFC’er Rydell Poepon (naar Ajax Amateurs), Pieter Langedijk (Excelsior Maassluis), Marciano van Leijenhorst en Eef van Riel (Scherpenzeel).

Hoewel AFC afgelopen seizoen beter draaide dan IJsselmeervogels, getuige de zesde plaats op de ranglijst, laten zich ook bij The Reds nogal wat mutaties noteren. Bij AFC begroeten we de nieuwe aanvallers Darren Maatsen van Quick Boys en Melvin Platje van Bhayangkara (eerste liga Indonesië), de middenvelders Noa Benninga van Swift en Kevin Visser van FC Volendam. Verder maken verdediger Gladwin Curiel en de spitsen Soufiane Hetli en Daniel Zoutberg de stap van AFC onder 21 naar ons aller eerste. Een aantal spelers vertrokken waaronder na zeven seizoenen Melvin Grootfaam, AFC-speler van het jaar 2018-2019, hij speelt volgend seizoen bij AMVJ. Thomas Verhaar gaat dit seizoen voetballen bij zijn oude club VOC en versterkt de technische staf bij het net gepromoveerde Excelsior Rotterdam, Koen Wesdorp heeft de overstap gemaakt naar Spakenburg en Derre Kwee (AFC-speler van het jaar 2017-2018) naar JOS Watergraafsmeer. Robbert Schilder stopt (voorlopig) met voetbal. De technische staf van AFC onderging een metamorfose. Trainer/coach Ulrich Landvreugd verruilt na vier succesvolle seizoenen AFC voor Telstar, assistent-trainer Said Moumane en AFC-speler van het jaar 2005-2006 stopt er na tien seizoenen mee bij AFC en versterkt dit seizoen de technische staf van OFC  Ook teammanager Jeroen Brussee is na acht enerverende seizoenen gestopt. Genoemd trio maakt plaats voor Benno Nihom (coach/trainer), Chedric Seedorf (assistent-trainer) en Tim de Groot (teammanager). Zij waren afgelopen seizoen alle drie actief bij het eerste zaterdagteam van AFC.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden? Wie het weet mag het zeggen. Kijkend naar de onderlinge resultaten is AFC licht favoriet. Van de acht competitieduels in de Tweede Divisie wonnen The Reds er vijf, de Rooien drie. Op sportpark Goed Genoeg won AFC drie keer, IJsselmeervogels éénmaal. De laatste wedstrijd in Amsterdam op 7 juni jl. resulteerde door goals van Thomas Verhaar en Raily Ignacio in een 2-0 overwinning voor AFC. Maar wat zeggen de resultaten uit het verleden over de toekomst? De vraag stellen is hem beantwoorden. We kunnen in ieder geval een mooie en spannende wedstrijd verwachten met hopelijk veel doelpunten. Succes!

MvdW