AFC - IJsselmeervogels voorbeschouwing

AFC – IJsselmeervogels:
een absolute kraker om 2019 goed mee te beginnen

Zaterdag as. ontmoeten de nummers één en twee van de Tweede Divisie elkaar op sportpark Goed Genoeg. Een mooie competitiestart in het nieuwe jaar, waar in Amsterdam en Spakenburg al weer een tijdje naar wordt uitgezien. Koploper AFC, die op 15 december 2018 afsloot met een 0-0 gelijkspel tegen de regerend kampioen Katwijk, hoopt de vijf punten voorsprong nog verder uit te breiden. Runner-up IJsselmeervogels, die in de laatste wedstrijd voor de winterstop overtuigend afrekende met Rijnsburgse Boys, sluit bij winst weer helemaal aan en doet in dat geval direct mee om de titelstrijd. Maar ook dan is er met nog zeventien wedstrijden te gaan nog helemaal niets te zeggen over de afloop.  Succes en tegenslag liggen dicht bij elkaar in de top van het amateurvoetbal.

IJsselmeervogels en AFC weten daar recentelijk alles van. De Rooien, die in de periode 2005-2015 o.a. vijf afdelingstitels, vier zaterdagtitels, waaronder één titel in de zaterdag Topklasse en drie landstitels wonnen, wisten zich in 2016 niet bij de eerste zeven van de zaterdag Topklasse te voegen en plaatsten zich dus niet voor de Tweede Divisie. Een lange zin om aan te geven dat het ook de meest succesvolle amateurclub van Nederland wel eens flink kan tegenzitten. AFC plaatste zich in 2016 wél voor de Tweede Divisie, maar makkelijk ging het op het dit niveau op z’n zachts gezegd lang niet altijd. Neem de eerste helft van vorig seizoen, toen AFC na 16 wedstrijden rode lantaarndrager was met maar elf punten en elf doelpunten op de teller, ondanks een 0-1 zege in Spakenburg tegen IJsselmeervogels door een ongelofelijk afstandsschot van Koen Bosma. Maar in 2018 kwam de positieve ommekeer waardoor The Reds het afgelopen jaar twee periodetitels binnenhaalden, zich met een twaalfde plaats toch nog handhaafden in de Tweede Divisie en daar nu op ongeveer de helft van het seizoen de trotse koploper van zijn. Voor IJsselmeervogels volgde het succes de tegenslag al snel weer op via het kampioenschap in de Derde Divisie. Afgelopen seizoen debuteerden de Vogels met een negende plaats in de Tweede Divisie. In dit seizoen wordt met een nog sterkere groep een serieuze gooi gedaan naar de titel. Dit in een competitie die langzamerhand van gekkigheid aan elkaar hangt. Met drie belofteteams die een eigen competitie afwerken, geen promotiemogelijkheid, wel een zware degradatieregeling en FC Lienden dat het seizoen afmaakt met hulp van een voetbalschool. Een regelrechte wanvertoning, gesanctioneerd door onze bond. Geen misverstand overigens over FC Lienden, de algeheel amateurkampioen van 2015. Ontzettend jammer dat het deze zondagclub zo moet vergaan.

Trainer Ted Verdonkschot, die afgelopen zomer overkwam van Kon. HFC, beschikt bij de Vogels over een goede, ervaren selectie. Danny van den Meiracker, die FC Lienden verruilde voor IJsselmeervogels, maakt zijn reputatie van goalgetter ook aan de rode kant van de Westmaat waar met tot nog toe negen doelpunten en is met Robbert Olijfveld en/of Feliciano Zchuschen aan zijn zijde brandgevaarlijk voor iedere defensie in de Tweede Divisie. Andere opvallende spelers zijn o.a. de linkervleugelverdediger, de Curaçaose international Gillian Justiana, de middenvelders Eef van Riel, Mike van de Laar en Maikel de Harder en centrale verdediger Kevin van Diermen, die afgelopen jaren bij De Graafschap speelde. Tussen de palen staat voor het derde seizoen de 24-jarige Jaimy Schaap. Deze getalenteerde keeper moest dit seizoen de bal zeventien keer uit het net halen en dat is één minder dan AFC-keeper Patrick Zonneveld, die in de periode 2013-2016 voor de Vogels uitkwam. Vermeldenswaard is verder dat Maurice de Ruijter tussentijds naar zijn oude vereniging DVS Ermelo’33 vertrekt en dat Soufian Mora het pad omgekeerd richting IJsselmeervogels bewandelt. Wat betreft de selectie voor het volgend seizoen laten de Rooien er ook geen gras over groeten. Oktober jl. werden al drie topspelers van Kozakken Boys vastgelegd, Ahmed el Azzouti, Gwaeron Stout en Sanny Monteiro. Een opzienbarende stap.

AFC beschikt dit seizoen over enkele nieuwe spelers die in de eerste helft van de competitie flink aan de weg hebben getimmerd. Het meest opvallend is de komst van de tweelingbroers Kenny en Yordi Teijsse van resp. SC Cambuur en Quick Boys die door trainer Ulrich Landvreugd op het middenveld werden geposteerd. Met succes, want beide spelers, tomeloos actief, scoorden negen goals en staan daarmee in de subtop van het topscorersklassement van de Tweede Divisie. Dit klassement wordt fier aangevoerd door Raily Ignacio met vijftien velddoelpunten, die vorig seizoen de AFC-gelederen kwam versterken. Verder kwam Tim Linthorst de selectie van de The Reds versterken na een kort verblijf bij Berliner AK en een periode bij De Graafschap. Tim speelt in het hart van de defensie en stond door zijn doortastende spel direct in de basis. Dat geldt ook voor de vleugelaanvaller Fouad Belarbi, de vierde versterking, die eerder bij Hercules en Eemdijk speelde. Fouad beschikt over een fluwelen techniek en een loepzuivere voorzet waar de gebroeders Teijsse en Raily Ignacio spitsten maar wat graag van profiteren.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden? Als we naar de cijfers kijken van voor de winterstop dan zien we dat AFC vooral meer scoort dan IJsselmeervogels, 47 vs 33 goals. Beide ploegen zijn thuis vaak de baas. AFC won zeven van de acht wedstrijden en verloor alleen punten door een 0-0 gelijkspel tegen Katwijk. Een spannende wedstrijd, die AFC op basis van de betere kansen ook had kunnen winnen. IJsselmeervogels won thuis zes van de acht duels, speelde gelijk in het begin van de competitie tegen VVSB en verloor van GVVV. Uit zijn AFC en IJsselmeervogels iets kwetsbaarder. Twee van de acht wedstrijden gingen verloren. The Reds gingen bij Kon. HFC en Jong Sparta onderuit, waarbij het duel tegen de jonge Rotterdammers door het absurde scoreverloop in blessuretijd geschiedenis schreef. De Rooien beten in Hardenberg en op Papendal in het zand tegen resp. HHC en Jong Vitesse. Gelet op deze resultaten is het thuisvoordeel van AFC een belangrijke plus. Dit gekoppeld aan de productieve aanval zijn The Reds toch wel licht favoriet.

Ongetwijfeld denken de supporters van de Vogels daar geheel anders over. En natuurlijk bieden de goede resultaten in het verleden geen garantie voor de toekomst. Zeker is dat beide ploegen zich terdege hebben voorbereid op dit belangrijke duel. AFC in Barcelona, IJsselmeervogels in ons eigen land vanwege het ontbreken van de bekerinkomsten door de vroege uitschakeling tegen Noordwijk. Laten we hopen op een sportieve, hoogstaande wedstrijd, waarin de kwaliteiten van beide ploegen maximaal geëtaleerd worden. Met heel veel publiek op sportpark Goed Genoeg, om 2019 ook voetballend heel goed te beginnen. Succes!

MvdW

Het programmablad en wedstrijdbal wordt aangeboden door Kottman & Co
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Mason Bosman