AFC - IJsselmeervogels met voorbeschouwing

AFC WIL NIEUW HOOFDVELD FEESTELIJK INWIJDEN TEGEN IJSSELMEERVOGELS

Aanstaande zaterdag ontvangen wij IJsselmeervogels, de zevenvoudig amateurkampioen van ons land. In meerdere opzichten een bijzondere wedstrijd. Allereerst wat betreft de locatie. Op 8 februari jl. namen we met een klinkende overwinning op Rijnsburgse Boys afscheid van het oude hoofdveld met natuurgras, dat ons vanaf 2007 zoveel plezier en successen heeft gebracht. Twee weken later is een nieuw hoofdveld met ‘state of the art’ kunstgras voor ons eerste het strijdtoneel. Dit alles in het kader van de aanleg van een nieuw sportpark ‘next door’ dat gedurende dit seizoen vorm en inhoud krijgt. De toeschouwers krijgen van dit alles het nodige mee als ze sportpark Goed Genoeg betreden. Het oude hoofdveld is reeds omgeploegd, de fraaie overdekte tribune is al voor een deel ontmanteld en de contouren van het nieuwe clubhuis zijn naast het nieuwe hoofdveld al goed zichtbaar. Een bijzondere omgeving kortom voor één van de twee toppers in de Tweede Divisie tussen de nummers vier (AFC) en twee (IJsselmeervogels). Op hetzelfde moment spelen de nummers drie (Katwijk) en één (HHC Hardenberg) tegen elkaar. De vier ploegen ontlopen elkaar resp. 1, 2 en 3 punten en dat is in dit stadium van de competitie buitengewoon weinig. Ook Kozakken Boys doet met 4 punten achterstand op de koploper series mee om de titel. Het is met nog 12 wedstrijden te gaan nog nooit zo spannend geweest in de top van het amateurvoetbal.

Er staat dus zaterdag het nodige op het spel tussen de regerend kampioen en de meest succesvolle amateurclub van Nederland, die ook in de Tweede Divisie wel eens kampioen wil worden. IJsselmeervogels beschikt over een ijzersterke selectie met o spelers als Danny van den Meiracker, Ahmed el Azzouti, Robbert Olijfveld, Mike van de laar en Gwaeron Stout. De laatste tijd is de ploeg van trainer Gert Kruys (o.a. oud-trainer van Volendam, Cambuur, Den Bosch en Sparta) erg goed op dreef. Na de 1-2 thuisnederlaag tegen HHC Hardenberg op 11 januari jl. werd 4 keer gewonnen en 1 keer gelijk gespeeld. Afgelopen zaterdag sloegen De Rooien na rust toe tegen GVVV. In de 64e minuut opende El Azzouti de score, in de 87e en 90e minuut gevolgd door goals van Van den Meiracker en Maikel de Harder. Meer in het algemeen zijn de resultaten van IJsselmeervogels uit en thuis  goed in evenwicht. Op de Westmaat werd evenveel gewonnen als buiten Spakenburg. De grootste nederlaag was thuis tegen HFC, de grootste overwinningen werden ook thuis behaald. Van TEC én AFC werd met 5-1 gewonnen. Over de laatste wedstrijd later meer. 

Mooie cijfers dus van De Vogels, wie had vooraf aan dit seizoen anders verwacht? Maar ook regerend kampioen AFC mocht zich vooraf tot de titelkandidaten rekenen met een selectie die in grote lijnen intact bleef. Toch vielen de resultaten, mede door blessures, in het begin een beetje tegen en misten The Reds in de eerste competitiehelft nog de grote vorm van vorig seizoen. Vlak voor de winterstop werden flink wat punten gemorst tegen veel lager geklasseerde teams en leek een plek in de top van het klassement uit zicht. Na de winterstop is de ploeg van trainer Ulrich Landvreugd echter veel beter op dreef en werden de laatste 4 wedstrijden gewonnen van Spakenburg (2-0), van Excelsior in Maassluis van Excelsior (2-3), van Rijnsburgse Boys (6-3) en in Hardenberg van koploper HHC. Vooral de zege op HHC zal het vertrouwen van ons eerste hebben geschraagd. Op sportpark De Boshoek verloor AFC in het verleden altijd, maar op 15 februari jl. ging het in noordoost Overijssel geheel anders. In de tweede helft opende captain Milan Hoek de score, waarna Raily Ignacio in een bizarre slotfase de wedstrijd na een domme rode kaart voor HHC-keeper Sander Danes de wedstrijd definitief besliste. Het was een verdiende overwinning voor The Reds die in alle linies sterker oogden dan het Tweede Oranje. Oók in de verdediging waar AFC in de tweede competitiehelft kan beschikken over Robbert Schilder en Tim Linthorst. Ook onze razendsnelle spits Matthijs Jesse is na een langdurige blessure weer inzetbaar.

Wat gaat het zaterdag worden? Net als vorig seizoen ontlopen de ploegen elkaar niet veel. In Spakenburg wist IJsselmeervogels de thuiswedstrijd wel dik te winnen. Dit in een duel waar ons eerste in de eerste helft de lakens uitdeelde, maar toen vergat voldoende afstand te nemen. Gerekend over twee seizoenen won AFC twee keer en De Vogels drie keer. Voor onze jongens dus weer de mogelijkheid om deze score weer in balans te brengen. Veel zal afhangen van de vraag wat de gevaarlijke spitsen van beide ploegen in petto hebben. Kijkend naar de topscorerslijst hebben AFC en IJsselmeervogels de beste spitsen in huis van de Tweede Divisie. Danny van den Meiracker scoorde dit seizoen al 18 keer, waarvan zeven penalty’s, Raily Ignacio maakte er zonder penalty’s 17, Ahmed el Azzouti 15 en Yordi Teijsse 13. Je kan je dus haast niet voorstellen dat het publiek een saaie 0-0 wedstrijd krijgt voorgeschoteld op het kunstgras van het nieuwe hoofdveld AFC. Eerder een doelpuntrijk duel waar de sportieve vonken van afspringen. En als om 17.30 uur de kruitdampen in Katwijk en in Amsterdam zijn opgetrokken zou het zomaar kunnen zijn dat de competitie nog spannender is geworden. Succes!

MvdW 

De wedstrijdbal en programmablad AFC-Thuis is aangeboden door Ereleden van AFC

Pupil van de week bij deze wedstrijd is Thiago de Groot