AFC - IJsselmeervogels met verslag, TV samenvatting en foto's

AFC IS IJSSELMEERVOGELS WEER DE BAAS

The Reds hebben op sportpark Goed Genoeg de tweede wedstrijd van het seizoen glansrijk met 3-0 gewonnen van IJsselmeervogels.  Gaven de ploegen voor rust elkaar weinig toe, in de tweede helft deelde AFC de lakens uit. Hoogtepunt was het wonderschone doelpunt van Melvin Platje, waarmee AFC in de eerste helft aan de leiding kwam. 

Vandaag is IJsselmeervogels te gast. De Rooien vieren het 90-jarig bestaan en in dat verband speelt de zevenvoudig Algeheel Kampioen van Nederland in een geel-zwart Vitesse-shirt, waar in 1932 mee gestart werd. Het is even wennen. Afgelopen zaterdag begonnen de Vogels met een 3-2 thuiszege op debutant OFC. Heel overtuigend was de overwinning niet, maar de drie punten verzachten natuurlijk veel. AFC ging in de eerste competitieronde met 2-1 onderuit tegen De Treffers. Na een zeer matige eerste helft was het tweede bedrijf een stuk beter, maar werkte Vrouwe Fortuna in de slotminuten bepaald niet mee.  De drie punten bleven dientengevolge in Groesbeek achter. Vandaag is er dus werk aan de winkel voor onze jongens die meestal goed voor de dag komen tegen de Vogels. Zo werd afgelopen seizoen zowel uit (0-3) als thuis (2-0) gewonnen. Ook in 2020 trok AFC met 2-0 aan het langste eind. IJsselmeervogels zal zich ongetwijfeld willen revancheren en hoopt na deze wedstrijd nog steeds deel uit te maken van de kopgroep.

Het is bijna drie uur als de spelers hun opwachting maken onder leiding van scheidsrechter Sander de Brito Roque, die te elfder ure moet invallen voor scheidsrechter Thom Winkel. Bij IJsselmeervogels staat de vorige week aangetrokken Mourad el Haddouti in de basis. De handige, 24-jarige  buitenspeler speelde eerder bij (o.a.) De Graafschap, NEC en RKC Waalwijk. Bij AFC is captain Milan Hoek weer beschikbaar en staat ook Splinter de Mooij direct in de basis. Kenny Teijsse en Noa Benninga beginnen dit keer op de bank. Het is schitterend voetbalweer, de tribunes zijn goed bezet, iedereen staat en zit klaar voor een geweldig voetbalfeest. 

De eerste aanval is voor AFC. Een recordpoging. Raily Ignacio scoorde op 9 oktober 2021 op Het Kasteel al na 8,59 seconden tegen Jong Sparta. De voorzet van Dalian Maatsen op 27 augustus 2022 is op recordniveau, de afronding van Ignacio dit keer jammer genoeg niet. Vervolgens pakken de in het geel-zwart gehulde Rooien het initiatief, maar zijn ondanks een aantal corners vlak na elkaar niet echt gevaarlijk. In de 11e minuut krijgt AFC de eerste corner, maar ook die levert niets op. Tot de 18e minuut valt er, op de eerste minuut na, weinig te noteren, maar dat wordt anders als een breedtepass van Splinter de Mooij onbedoeld verlengd wordt door El Haddouti richting Melvin Platje. Onze nieuwe spits aarzelt geen moment en krult de bal van ruim twintig meter hoog in het net. Keeper Jaimy Schaap is volkomen kansloos en The Reds staan door dit fantastische doelpunt met 1-0 voor. Hierna golft het spel tot de rust heen en weer en onderscheidt El Haddouti zich met een formidabel dribbel, een schot net naast én een bal in de korte hoek waar onze keeper Gijs van Zetten alert op reageert. Bij AFC heersen Splinter en Milan op het middenveld en is Gevero Markiet een rustgevende rots in de branding. Er wordt steeds beter  gecombineerd door AFC en dat levert  gevaar op voor het doel van Schaap die een inzet van Raily na een pass van Kevin Visser fraai uit het doel tikt en een schot van Milan net over de lat ziet vliegen. Het is inmiddels ook een pittig potje, er wordt met veel inzet gespeeld. Met name Aldin Haian gaat voor de Vogels voorop in de strijd, maar onder leiding van de uitstekend leidende scheidsrechter De Brito Roque blijft het geheel ruimschoots binnen de perken. Gele kaarten zijn er niet bij, als het echt nodig is is een vermanend woord van de scheidsrechter genoeg. Zo hoort het!

Wat gaat het worden in de tweede helft? Wie gehoopt heeft op een spannend vervolg komt bedrogen uit. Na een gevaarlijk vrije trap van Mike van de Laar die maar net over het doel van Gijs van Zetten vliegt is het aan de andere kant wél raak als Milan Hoek Dalian Maatsen  aan het werk zet. De voorzet van onze vliegende back is puntgaaf en Raily brengt de stand in de 54e minuut bij de tweede paal op 2-0. Het eerste doelpunt van onze goalgetter, hoeveel gaan er ook dit seizoen volgen? Er is door beide coaches nog niet gewisseld, maar in de 60e minuut vindt Ger Peter de Gunst de tijd rijp en wisselt drie spelers bij de Rooien waaronder El Haddouti. Het roer moet om, maar bij de moegestreden Vogels is het beste er wel af. Verschillende spelers hebben kramp, captain Wessel Boer, die bij Kon. HFC nooit geblesseerd was, valt bij zijn nieuwe club uit met een spierblessure. Bijna iedere aanval van AFC is nu gevaarlijk en het is wachten op de 3-0. Maar eerst is Jarno Westerman na een diepe bal dwars door het midden dicht bij een treffer maar Cody Claver weet op het allerlaatste moment de aansluitingstreffer in de 75e minuut te voorkomen. Maar daarmee is de koek echt op voor de Vogels en is het alleen nog wachten op de vraag hoe hoog de score in het laatste kwartier oploopt. Het regent kansen, maar Melvin (2x), Raily en Dalian kunnen oog in oog met keeper Schaap het net niet vinden. Het blijft bij een door Melvin Platje in de 81e minuut benutte penalty na een overtreding op Splinter de Mooij. Als scheidsrechter De Brito Roque het na 90 minuten genoeg vindt heeft AFC met 3-0 gewonnen. Het is de vierde keer in successie dat IJsselmeervogels het onderspit moet delven, vier met vier de nul. Dat doen niet veel clubs AFC na.

De zege op de Rooien geeft de AFC-burger ook moed voor wat betreft de komende wedstrijden. Te beginnen volgende week zondag uit tegen TEC. Vorig seizoen werd het in Tiel 2-2 na een 2-0 achterstand. Hopelijk zit er nu meer in het vat voor ons aller eerste. . Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Kevin Visser (85’ Matthijs Jesse), Guus van Weerdenburg, Cody Claver, © Milan Hoek, Joël Tillema (65’ Kenny Teijsse), Splinter de Mooij, Raily Ignacio (79’ Tim Linthorst) en Melvin Platje 85’ (Soufiane Hetli).

Voor de TV samenvatting klik hier. .

Beluister en zie het interview met trainer/coach benno Nihom. Klik hier

En het interview met onze nieuwe aanwinst Kevin Visser. Klik hier

Foto's van Tom Poederbach zijn te zien in ons AFC Fotoalbum of klik hier