AFC - IJsselmeervogels met verslag, foto's en TV samenvatting

PRIMA SPELEND AFC SLUIT SEIZOEN WINNEND AF

Met een alleraardigste thuiswedstrijd heeft ons aller eerste op positieve wijze afscheid genomen van het seizoen 2021-2022. De 2-0 overwinning op IJsselmeervogels was meer dan verdiend. De score had veel hoger uit kunnen vallen als het vizier van de spitsen wat scherper was afgesteld. De wedstrijd stond ook in het teken van het vertrek van verschillende spelers van AFC en IJsselmeervogels bij hun club. Trainer Ulrich Landvreugd, assistent Said Moumane en teamchef Jeroen Brussee namen na jarenlange trouwe dienst afscheid van het vlaggenschip van AFC waarmee ze zeer succesvol waren.

Het is 4 juni 2022, de dag van de 34ste ronde van de Tweede Divisie. Ondanks alle Corona-ellende is het gelukt om de competitie helemaal uit te spelen. Eenvoudig was het niet met veel wedstrijden in kort tijdbestek maar het was per saldo toch de moeite zeker waard. Vandaag ontvangen we IJsselmeervogels, waarvan we eerder dit seizoen op de Westmaat met maar liefst 0-3 hebben gewonnen. De Vogels hebben een lastig seizoen achter de rug. Vorige week kon de ploeg van trainer Gert Peter de Kunst zich tegen GVVV pas in veiligheid spelen. AFC deed het aanzienlijk beter maar morste na de winterstop te veel punten om in het linker rijtje een rol van betekenis te spelen. Als de spelers onder leiding van scheidsrechter Thom Winkel het kunstgras van sportpark Goed Genoeg betreden zien we dat bij AFC Derre Kwee in de basis staat. De AFC-speler van het seizoen 2017-2018 stopt er (voorlopig) mee en gaat na zijn studie op wereldreis. Veel plezier Derre en veel dank voor je inzet in de afgelopen jaren. Verder staat Jordi van Stappershoef weer tussen de palen, hij vervangt Patrick Zonneveld die geblesseerd is. Thomas Verhaar staat als te doen gebruikelijk in de basis. Het is wel zijn laatste optreden voor AFC. Thomas keert voetballend terug naar zijn oude club VOC en treedt toe tot de technische staf van de kersverse eredivisionist Excelsior Rotterdam. Bij IJsselmeervogels staan vandaag drie spelers in de basis die afscheid nemen: Steven Sanches vertrekt naar Scheveningen, Pieter Langedijk naar Excelsior Maassluis en Jerrel Hak naar Sparta Rotterdam. Goalgetter Danny van den Meiracker die volgend seizoen bij Quick Boys speelt is er vandaag helaas niet bij.

Na het eerste fluitsignaal van scheidrechter Winkel begint AFC, gesteund door een flinke bries in de rug, ijzersterk. Na vijf minuten stelt Raily Ignacio keeper Jaimy Schaap van dichtbij danig op de proef met een striemend schot, maar de keeper van de Vogels slaagt met vlag en wimpel voor dit examen. Even later moet Schaap weer aan de bak als Joël Tillema na een pass van captain Milan Hoek voor hem opduikt. Joël schiet tegen de keeper op en het is nog steeds 0-0. Hierna begint Thomas zich uitdrukkelijk met het spel te bemoeien. Na een mooie combinatie met Joël en Splinter de Mooij schiet hij maar net over. Een pass van Thomas wordt door Splinter op een haar gemist. In de 28e minuut is het wel raak als Splinter op het middenveld de bal ontfutselt van Mike van de Laar. Zijn pass op Thomas is prima de luxe en met een slim puntertje is oud-Spartaan Verhaar zijn naaste belager Kai Heerings én keeper Schaap te slim af. Jammer dat we Thomas volgend jaar niet meer in actie zien in het shirt van AFC. Het is 1-0, en de Reds staan meer dan verdiend voor. IJsselmeervogels is nauwelijks bij de les. Alleen Mike van de Laar laat zich af en toe gelden. Een mooie schuiver van hem in de verre hoek wordt door Jordy niet ver voor rust volledig gestrekt tot corner verwerkt. Goed gedaan!

Na de thee pakt IJsselmeervogels gesteund door de wind de draad wat actiever op. Het levert enkele corners op die niets opleveren. Een schot van Langedijk van buiten het strafschopgebied gaat via de lat over. Aan de andere kant scoort AFC twee keer, maar in beide gevallen gaat het feest niet door. Het doelpunt van Raily wordt terecht wegens buitenspel afgekeurd, de door de scheidsrechter geconstateerde overtreding van Splinter voorafgaand aan zijn doelpunt had ook anders beoordeeld kunnen worden. Het blijft 1-0, ook omdat een doelpunt aan de andere kant van Van der Laar wordt afgekeurd door hinderlijk buitenspel van Khalid Tadmine. Er gebeurt veel in de tweede helft. Het is vanaf minuut 63 een komen en gaan van spelers, beide coaches gebruiken het maximale aantal van vijf wisselspelers. Bij AFC maken o.a. Oussama Siali en Segün Owobowale hun opwachting en stichten in het vierde kwart van de wedstrijd het nodige gevaar. Vooral Oussama is met zijn splijtende voorzetten en passes een plaag voor de defensie van de Vogels. Een prachtige voorzet op Según had een doelpunt verdient. Nu vliegt de inzet van Segün helaas naast. In de slotfase krijgt ook Raily het op zijn heupen. Hij is vandaag jarig en wil dat kennelijk vieren met zijn 21e doelpunt van dit seizoen. Een paar keer is hij heel dichtbij als hij in de 87e minuut de bal na een voorzet van Oussama dicht bij het doel onder controle krijgt. Met Philippe van Arnhem in zijn rug draait Raily à la Gert Müller en knalt de bal in de touwen. Een even prachtige als beslissende goal. Raily heeft nu helemaal de smaak te pakken en begint aan een rush die pas op de achterlijn van de Vogels eindigt. Het is een mooi slotakkoord van een aantrekkelijke wedstrijd die AFC met 2-0 winnend afsluit.

Door dit resultaat eindigt AFC dit seizoen op een zesde plaats, zeventien punten achter kampioen Katwijk. In de topwedstrijden tegen Katwijk (twee keer verlies), Kon. HFC (één keer verlies, één keer gelijk) en HHC Hardenberg (één keer verlies, één keer gelijk) kwamen onze jongens dit seizoen tekort om aanspraak te maken op een toppositie. En uiteraard hielpen twee nederlagen tegen Jong Volendam en GVVV ook niet erg mee. Neemt niet weg dat een zesde plaats in zo’n sterk veld een goede prestatie is. We laten veel gerenommeerde verenigingen achter ons. In de ‘over all’ stand van de Tweede Divisie staat AFC na zes seizoenen op een tweede plaats (zie bijlage), en dat is toch wel iets om heel trotst op te zijn.

Verschillende spelers kunnen terugzien op een zeer geslaagd seizoen, genoemd kunnen o.a. worden Guus van Weerdenburg, Splinter de Mooij en Dalian Maatsen. Wat betreft de goals en assists scoren Raily Iganacio (21/3), Splinter de Mooij (10/7), Thomas Verhaar (7/6) en Joël Tillema (5/6) het hoogst.

We gaan aan het eind van het seizoen afscheid nemen van verschillende spelers. Melvin Grootfaam, vandaag door een knieblessure niet beschikbaar, dient als eerste genoemd te worden. Na zeven seizoenen vertrekt hij naar AMVJ. Een technisch zeer begenadigde vleugelaanvaller die in het kampioensjaar uitgeroepen werd tot AFC-speler van het seizoen 2018-2019. Veel dank Melvin. Verder vertrekken Derre Kwee en Thomas Verhaar, het kwam al ter sprake, alsmede Robbert Schilder en Koen Wesdorp, die volgend seizoen bij Spakenburg speelt. We wensen deze spelers veel succes bij het vervolg van hun sportieve dan wel maatschappelijke carrière. Tenslotte natuurlijk aandacht voor het scheidende technische trio: trainer Ulrich Landvreugd die vier jaar bij AFC met veel succes de scepter zwaaide en toetreedt tot de technische staf van Telstar, assistent-trainer Said Moumane die maar liefst tien jaar actief was bij vier verschillende trainers en teammanager Jeroen Brussee die zeven jaar lang het vuur uit de sloffen liep voor AFC en zijn jongens. Veel dank heren. Het gaat jullie goed!

Opstelling AFC: Jordi van Stappershoef, Derre Kwee (72’ Gevero Markiet), Dalian Maatsen, Tim Linthorst, Cody Claver, © Milan Hoek (72’ Koen Wesdorp), Guus van Weerdenburg, Splinter de Mooij (76’ Kenny Teijsse), Thomas Verhaar (63’ Segün Owobowale), Raily Ignacio en Joël Tillema (63’ Oussama Siali).

MvdW

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier
Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier