AFC - IJsselmeervogels met verslag

Nieuw hoofdveld door AFC tegen IJsselmeervogels feestelijk ingewijd

AFC heeft de topper tegen IJsselmeervogels verdiend gewonnen. Door een razendsnelle openingsgoal van Robbert Schilder waren de kaarten al vroeg in de wedstrijd geschud. Met de wind in de rug probeerden de Vogels in de eerste helft iets te doen aan de achterstand, maar maakten op het nieuwe hoofdveld van The Reds vooral een onmachtige indruk. Na de thee was AFC de baas op het veld en was het wachten op het tweede doelpunt. De beslissende goal kwam in de 72e minuut op naam van Yordi Teijsse die een geslepen combinatie tussen Dalian Maatsen en Milan Hoek vakkundig afrondde. Door deze 2-0 zege, de vijfde op rij, voegt AFC zich uitdrukkelijk bij het rijtje titelfavorieten. In de top van de Tweede Divisie is de spanning met nog 11 wedstrijden te gaan tot het kookpunt gestegen. Het verschil tussen de nieuwe nummer 1 Katwijk en nummer 6 Rijnsburgse Boys bedraagt slechts vier punten.

Het is vandaag een feestelijke dag. Het nieuwe hoofdveld zal worden ingewijd met de kraker tussen AFC en IJsselmeervogels, twee clubs die zich net als in het afgelopen seizoen mengen in de strijd om de titel. De Vogels staan al vanaf het begin bij de top drie, regerend kampioen AFC klopt na de winterstop met vier zeges langzamerhand ook op de deur. Het verschil tussen The Reds en De Rooien uit Spakenburg bedraagt na 22 wedstrijden nog maar 2 punten, de achterstand op koploper HHC Hardenberg is 3 punten. Ondanks de voortdurende regen in de afgelopen dagen ligt het veld er onaangetast bij en dat is natuurlijk wel een groot voordeel van kunstgras. Van het fraaie natuurgras van het oude hoofdveld is inmiddels niets meer te zien. Dat geldt ook voor de overdekte tribune. Een ander heeft plaats gemaakt voor een grote bouwplaats met veel zand, een hoop tractoren en een groot aantal containers.  Het is een confronterend beeld. Gelukkig zullen de nieuwe velden niet heel lang op zich laten wachten en wordt het nieuwe clubhuis, waarvan de contouren al duidelijk zichtbaar zijn, na de zomer opgeleverd. Tijdens de verbouwing gaat het voetbal echter gewoon door en dat biedt voor deze topwedstrijd een wel heel bijzondere ambiance. Mogelijk gemaakt door heel wat overwerk van het bestuur en de staf van AFC. Chapeau!

En dan de wedstrijd die gelukkig op een heel klein buitje na niet in de regen gespeeld hoeft te worden. De zon breekt zelfs door en dat maakt het geheel heel stuk aangenamer. Als de spelers het veld betreden zien we bij AFC dat Tim Linthorst dit keer een basisplaats heeft. Kenny Teijsse is door een schorsing niet beschikbaar. IJsselmeervogels start met drie spitsen. Danny van den Meiracker, Ahmed el Azzouti en Robbert Olijfveld zijn dit seizoen samen al goed voor 40 goals. Dat kan dus in de eerste helft al wat worden, want de Vogels hebben de harde wind in de rug. Maar als scheidsrechter Edgar Bijl voor het eerst heeft gefloten loopt het direct al heel anders. Een lange bal van Dalian Maatsen richting Raily Ignacio leidt binnen de minuut tot een vrije trap voor AFC net buiten het strafschopgebied omdat Raily door Kervin van Diermen wordt omklemd. Een overduidelijke overtreding waar heel vaak ten onrechte niet voor wordt gefloten. Nu gelukkig wel en Robbert Schilder krult de bal fraai over de muur in de hoek. Keeper Jaimy Schaap is compleet kansloos en AFC staat na twee minuten op 1-0.

Een flinke dreun dus voor IJsselmeervogels dat meteen in de achtervolging moet. Een paar minuten na de openingsgoal gunt scheidsrechter Bijl de Rooien ook een vrije trap dicht bij het doel van Patrick Zonneveld, maar het schot van Eef van Riel verdwijnt in de Amsterdamse muur. De in het geel gestoken Vogels proberen het wel, maar erg gevaarlijk oogt het allemaal niet. Een kopbal van Van den Meiracker onder de lat is in de eerste helft nog het grootste wapenfeit van de bezoekers. Patrick stompt de bal over. Voor AFC is Raily gevaarlijk na een voorzet van Melvin Grootfaam en wordt een schuiver van Robbert in de 38e minuut onschadelijk gemaakt door keeper Schaap. Bij elkaar gebeurt er niet zo heel veel in de eerste helft. AFC oogt via Johan Kulhan en Dalian Maatsten wel wat dynamischer, maar veel kansen levert dit nog niet op. De op papier levensgevaarlijke aanval van IJsselmeervogels ligt volledig aan de ketting bij de defensie van The Reds, dat met Tim Linthorst en Gévero Markiet een ijzersterk duo heeft. Cody Claver laat zich aan de linkerkant steeds meer gelden.

Dan moet het maar in de tweede helft maar gebeuren, zal de 5 bussen grote supportersschaar uit Spakenburg verzucht hebben. Maar die wens komt na de thee in het geheel niet uit. AFC is in het tweede bedrijf de veel betere ploeg, die met steun van de wind voor vaak veel gevaar zorgt voor het doel van Schaap. Vooral de indraaiende corners van Robbert en captain Milan Hoek bezorgen de doelman heel wat werk. Bij een kopbal van Gévero Markiet is hij kansloos, maar de bal vliegt net naast het doel. Een vrije trap van Dalian net buiten het strafschopgebied gaat wel over de muur maar is net niet ver genoeg in de hoek. Een knal van Johan Kulhan vliegt voor langs, een schot van Robbert in vrije positie vliegt hoog over. Het is nog steeds wachten op de tweede, waarschijnlijk beslissende goal. In de 72e minuut is het dan zover, als Dalian weer eens op rechts is doorgebroken en Milan op subtiele wijze bereikt. Vanaf de achterlijn is de voorzet van onze captain even fraai als ragfijn. Yordi tikt de bal rustig binnen en het is 2-0. De wedstrijd lijkt beslist, maar je weet het natuurlijk nooit. Een doelpunt van de Vogels kan nog heel wat spektakel opleveren.

Maar ook in het laatste kwartier is de kans op een doelpunt van onze gasten klein. Slechts éénmaal is sprake van gevaar als El Azzouti in de 83e minuut de paal raakt. Aan de andere kant van het veld kan Melvin, die weer ouderwets goed op dreef is, zijn geweldige spel enkele keren bekronen met een doelpunt, maar steeds weer wil de bal er niet in. Ook Raily krijgt nog een grote kans, maar onze topscorer is dit keer niet trefzeker.

In deze fase komen ook Fouad Belarbi, Jonathan Richard en, na een langdurige blessure, Matthijs Jesse nog even in het veld. Voor de stand maakt het niet meer uit. Het blijft 2-0, een dik verdiende overwinning van ons aller eerste. Een mooi begin op het nieuwe hoofdveld, dat smaakt naar veel meer! De zege op IJsselmeervogels is de vijfde op rij. De ploeg van Ulrich Landvreugd is na de winterstop heel goed op dreef. Dat biedt perspectief voor het competitieslot dat zich zo langzamerhand aandient. Met zes ploegen dicht bij elkaar in de buurt is er in de top van de Tweede Divisie veel mogelijk. Juist ook voor de regerend kampioen in vorm. We gaan het allemaal op de voet volgen. Te beginnen aanstaande zaterdag uit tegen Scheveningen. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Dalian Maatsen, Gévero Markiet, Tim Linthorst, Cody Claver, Robbert Schilder, Milan Hoek, Johan Kulhan (90’ Matthijs Jesse), Yordi Teijsse (86’ Jonathan Richard), Raily Ignacio en Melvin Grootfaam (82‘ Fouad Belarbi).

Voor de samenvatting en interviews zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier