AFC - HHC voorbeschouwing

Voor AFC is puntenverlies geen optie tegen HHC

Zaterdag aanstaande is voor AFC een belangrijke dag.. Allereerst naakt voor Zaterdag 1 het kampioenschap in Huizen na een fantastisch seizoen. Tegen runner up Zuidvogels is een gelijkspel voldoende voor de titel én promotie naar de Hoofdklasse. De wedstrijd start om 14.30. Een uur later begint op sportpark Goed Genoeg de belangrijke wedstrijd van ons vlaggenschip tegen HHC Hardenberg, die gewonnen moet worden om uit de degradatiezone te blijven. Deze dubbelloop is wel bijzonder vervelend en een direct uitvloeisel van de bevoorrechting van de zaterdagclubs, waaraan de zondagclubs wat betreft de speeldag zich maar hebben aan te passen. Discriminerend en dus in strijd met de grondwet. Maar in Zeist trekt men ook over deze aanslag op het amateurvoetbal hooguit de schouders op en gaat over tot de door het betaalde voetbal gedicteerde werkelijkheid van alledag. Treurig, maar het is op dit moment kennelijk niet anders.

Daarom op zaterdag tegen HHC Hardenberg, dat vorig seizoen de Zaterdag Topklasse vaarwel zei met een prachtige tweede plaats, maar dit seizoen in de Tweede Divisie al het gehele seizoen in de degradatiezone bivakkeert. Gestart met Joseph Oosting, ons welbekend van de wedstrijden tegen WKE, werd deze nieuwe trainer al na tien wedstrijden vervangen door zijn assistent Gert Jan Karsten, maar ook deze trainer kon geen wonderen verrichten. Dit ondanks de aanwezigheid van een sterke groep spelers.  We noemen de oud profs Mark Veldmate en Glenn Kobussen, Jan Hooiveld en Kevin Görtz, die successen behaalden met WKE, Sargon Gouriye, die bij Spakenburg speelde, Johan Wigger die overkwam van SV Meppen, Pim de Jonge van HZVV en topscorer Rob van der Leij, dit seizoen tot nog goed voor tien goals. Goede spelers dus, die in de winterstop nog werden aangevuld met de getalenteerde spits Junior Albertus, middenvelder Derian Reinder en verdediger Derre Kwee, drie spelers met een FC Emmen verleden. Vermeldenswaard is bovendien dat Derre volgend seizoen zonder reclame op het shirt speelt, dus bij AFC.

Wat heeft deze impuls tijdens de winterstop HHC tot nog toe opgeleverd? Niet zo heel erg veel. In 2016 werden achttien punten behaald uit evenveel wedstrijden, in 2017 veertien punten uit dertien wedstrijden. De drie overwinningen dit jaar waren tegen thuis tegen Spakenburg (2-0), Katwijk (2-1) en Barendrecht (1-0). In Wijde Wormer werd met 1-1 gelijk gespeeld tegen Jong AZ en ook dat was een prima prestatie. Maar al met al nog lang niet genoeg om uit de degradatiezone te komen en dat is voor de hoogst spelende amateurvereniging van Overijssel een hard gelach. Met nog drie wedstrijden te gaan is de achterstand met de nummers twaalf (FC Lienden), dertien (AFC) en veertien (UNA) resp. zeven, zeven en zes punten. Nog een flink gat. De achterstand op de nummers 15 (Spakenburg) en 16 (Jong Vitesse) is met resp. twee en één punt zeer gering. Er is voor HHC dus nog wel het een en ander mogelijk en dat geeft ongetwijfeld  veel drive om in Amsterdam tot een mooi resultaat te komen.

Haalde HHC na de winterstop veertien punten uit dertien duels, AFC slechts acht punten.  Omdat AFC als enige vereniging in de Tweede Divisie ook nog een punt aftrek kreeg omdat het als amateurclub geen contractspelers in dienst wilde nemen is de degradatiezone na een geweldige eerste competitiehelft toch nog uitdrukkelijk in zicht gekomen. Alle hands aan dek in de laatste drie wedstrijden, want met 39 punten ben je met deze buitengewoon zware degradatieregeling (in de Jupiler League degradeert alleen nummer twintig!) natuurlijk nog lang niet veilig. Hopelijk kunnen we in de wedstrijden tegen HHC (thuis), Barendrecht (uit) en Excelsior Maassluis (thuis) onze rug rechten, want nu komt het er echt op aan. Afgelopen zaterdag zag het er in Werkendam tegen runner up  Kozakken Boys echter niet al te best uit. De 4-0 nederlaag was volkomen verdient. Gelukkig werd eerder op Tweede Paasdag wel in Groesbeek gewonnen van De Treffers en dat tegen deze sterke vereniging voor de zevende keer in successie. Een mooie prestatie dus, die aangeeft dat ons eerste zeer goed voor de dag kan komen, zoals ook in de thuiswedstrijd tegen Spakenburg, die met groot overwicht maar met een kleine uitslag (2-1) gewonnen werd. Hopelijk is deze vorm ook zaterdag aanstaande aanwezig.

Wat gaat het worden? Wie het weet mag het zeggen. Voor beide ploegen staat, zoveel is duidelijk, heel veel op het spel en is de spanning dus maximaal. Voor HHC dreigt directe degradatie en is een gelijk spel waarschijnlijk niet genoeg om de dans te ontspringen. Winst is dus zeer gewenst, maar dat geldt ook voor ons aller eerste dat nog vier, misschien wel vijf punten nodig heeft om in veilige haven te komen. Puntenverlies is geen optie! De vraag is hoe beide trainers het gaan aanpakken. Aanvallend of uit een gesloten verdediging? Misschien kunnen we in dit opzicht iets leren van het eerste duel eerder dit seizoen. Op 27 november 2016 ontmoetten HHC en AFC elkaar voor het eerst in competitieverband. Na de 153 kilometer lange reis naar Hardenberg waren de in blauw gehulde Reds gedurende grote delen van de wedstrijd Het Tweede Oranje op sportpark De Boshoek de baas, maar vergaten onze jongens de vele kansen te benutten. Een nogal defensief spelend HHC besliste direct na de rust de wedstrijd via een knal van Glenn Kobussen, die van dertig meter de bal keihard in de bovenhoek schoot. Even eerder kwam de Kosovaarse international Shkodran Metaj na een snelle counter een teenlengte te kort om de thuisploeg al op voorsprong te schieten. Voor de camera verklaarde HHC-trainer Karsten na afloop dat AFC over een fantastische ploeg beschikt die in deze door HHC gewonnen wedstrijd wel wat te weinig had gekregen. Mooie woorden, die hopelijk dit keer over HHC worden gesproken door AFC-trainer Ton du Chatinier na afloop van de wedstrijd! Hoe dan ook wordt het een duel om zeer naar uit zien. En als het een beetje mee zit is het op de zaterdagmiddag dubbel feest op sportpark Goed Genoeg met het te vieren kampioenschap van Zaterdag 1 en de winst van ons vlaggenschip. En dat alles bij een zondagclub. Het kan raar lopen in de voetbalwereld. Succes!

MvdW