AFC - HHC H'berg met verslag

AFC weer onder de streep na oorwassing van HHC Hardenberg

AFC was in de inhaalwedstrijd tegen HHC Hardenberg al vrij snel kansloos. HHC kwam sterk voor de dag en verdiende de 0-3 zege volledig. De doelpunten vielen allemaal in de eerste helft, hoewel er ook in de tweede helft, maar nu voor beide ploegen veel kansen waren op meer goals. Door dit teleurstellende resultaat is AFC weer onder de streep gezakt en moeten in de komende vijf wedstrijden alle zeilen worden bijgezet om play-off wedstrijden of directe degradatie te voorkomen.

Vandaag staat de inhaalwedstrijd tegen HHC Hardenberg op het programma. Omdat de wedstrijd al om 18.30 uur begint kunnen we op natuurgras van ons eerste veld spelen. Spelers en supporters van HHC hebben een 153 km lange reis achter de rug. Hoe vermoeiend is dat? De in het oranje uitgedoste supporters maken in ieder geval een fitte indruk en nemen luid zingend onze overdekte tribune in bezit. Nu de spelers nog van het Tweede Oranje dat op een veilige vijfde plaats staat. Het belang van dit duel is dan ook niet al te groot voor HHC. Degradatie is dit seizoen, in tegenstelling tot het afgelopen seizoen, helemaal niet aan de orde, het kampioenschap of een periodetitel  zitten er ook niet meer in. Mogelijk is het meeste aantal doelpunten een doelstelling. De ploeg van trainer Gert-Jan Karsten scoorde dit seizoen al 62 keer, maar drie goals minder dan het best scorende team van Kozakken Boys. Voor AFC is het belang veel groter. De strijd onderaan de ranglijst is intens. FC Lienden, De Treffers, AFC, Lisse, TEC en de Dijk knokken nog tegen degradatie. Achilles’29 is inmiddels gedegradeerd. Er zijn nog één degradatie- en twee p/d-plaatsen te vergeven. AFC doet het de laatste tijd goed. Afgelopen zaterdag werd concurrent FC Lisse thuis met 4-2 geklopt. Hopelijk kunnen vandaag nog drie heel belangrijke punten worden toegevoegd aan het totaal en kunnen de daaropvolgende vijf wedstrijden met vertrouwen tegemoet worden gezien.

Als de spelers het veld betreden zien we dat bij AFC Marien Willemsen weer in de basis staat. Moiz da Silva, die vorige week op zijn plek debuteerde, zit dit keer op de bank. Koen Bosma, Mark van den Boogaart, Rob Rietveld en Sam Nijpels zijn niet beschikbaar. Bij HHC staat Ramon Nijland onder de lat in plaats van de geblesseerde eerste keeper Sander Danes. Verder is de ploeg van Karsten compleet, dus met de topschutters Rob van der Ley (14 goals), Rens van Benthem (10), Rick Hemmink (9) en Sargon Gouriye (7). Ook de veel bepalende captain Glenn Kobussen is van de partij.
Nadat scheidsrechter Cantineau voor het eerst gefloten heeft wordt al heel snel duidelijk dat de spelers van HHC niet voor een partijtje zomeravondvoetbal zijn gekomen. Ze zitten er van minuut één bovenop en de ene na de andere aanval wordt opgezet richting het doel van Patrick Zonneveld. Van enige vermoeidheid na de lange busreis is niets te bespeuren, er wordt juist met drive gespeeld met  veel beweging van achteruit. Mogelijk hiertoe gedwongen begint AFC afwachtend met veel spelers achter de bal op eigen helft. Al in de eerste minuten gloort de gedachte dat ons aller eerste geen makkelijke wedstrijd tegemoet gaat. 

Die gedachte wordt al snel versterkt als HHC in de 9e minuut scoort. Het is een ongelukkige goal. Een hoge voorzet van Gouriye wordt door Patrick niet goed verwerkt, waarna de bal via de rug van Hemmink in het doel verdwijnt. Thomas van den Houten probeert de bal nog van de lijn te schieten, maar de bal caramboleert via de binnenkant van de paal in het net.  Het blijft na deze openingsgoal dreigend voor ons doel, maar langzamerhand komt AFC ook toe aan vallen. Een schuiver van Raily Ignacio in de linker hoek wordt onschadelijk gemaakt door keeper Nijland. Helaas is het in de 17e minuut weer raak voor HHC. Een fel omstreden goal want Van der Ley zou de pass van Kobussen ruim in buitenspelpositie hebben ontvangen. Magid Jansen protesteert daarom tegen het doelpunt van Gouriye die de voorzet van Van der Ley makkelijk kan binnentikken. Het komt  Magid op een gele kaart te staan, waardoor onze captain as. zaterdag in Veenendaal niet mee kan doen tegen GVVV. Heel jammer. 0-2 dus en op het doelpunt, zo blijkt later uit de TV-samenvatting,  is niets aan te merken, alle tumult ten spijt.  Langzamerhand is de aanval van HHC een beetje uitgeraasd en hopen we via uitvallen op een aansluitingstreffer toch nog op een wondertje. Een splijtende pass van Melvin Grootfaam op Raily is helaas net te kort. Alle hoop ten spijt valt voor AFC in de 32e minuut het doek na een corner van HHC die heel slap wordt verdedigd. De bal wil maar niet weg en Gouriye brengt uiteindelijk van dichtbij de stand op 0-3.  Dit is tevens de ruststand, omdat een knal van Matthijs Jesse goed gepakt wordt door Nijland en Van der Ley een mooie voorzet van Gouriye in vrije positie mist.

Na de thee komen beide teams ongewijzigd het veld op. In tegenstelling tot de eerste helft gaat het nu veel meer heen en weer en krijgt AFC nu ook een aantal reële mogelijkheden om te scoren. Matthijs, Raily en Melvin Grootfaam zijn een paar keer gevaarlijk, maar steeds is Nijland  op zijn post of verdwijnt de bal net naast het doel.  Ondanks de ruime voorsprong strijdt HHC nog steeds voor iedere meter en komt bij iedere corner van AFC massaal terug. In de 81e minuut toornt Eelke de Graaf, die is ingevallen voor Magid, hoog boven iedereen uit, maar zijn kopbal wordt een prooi van Nijland, die als tweede keeper een prima wedstrijd speelt. AFC komt in de tweede helft niet aan scoren toe,  maar HHC ook niet en dat laatste is een klein wonder want het regent kansen en mogelijkheden. Maar keer op keer weet Patrick, die de wedstrijd zo ongelukkig begon, redding te brengen. De ene parade is nog mooier dan de andere. Het blijft dus 0-3, maar het had ook 3-8 kunnen worden.

Al met al een dure nederlaag voor The Reds die even later ook kennis namen van de  onverwachte en onwenselijke zege van FC Lisse op De Treffers. Door dit alles staat ons eerste weer onder de degradatie streep, met nog vijf wedstrijden te gaan resp. drie, twee en één punt achter FC Lienden, FC Lisse en De Treffers. Spannende weken liggen in het verschiet. Hopelijk met een serie mooie resultaten voor AFC, te beginnen tegen GVVV aanstaande zaterdag. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Marien Willemsen, © Magid Jansen (73’ Eelke de Graaf),  Jonathan Richard, Thomas van den Houten, Johan Kulhan, Milan Hoek, Derre Kwee, Melvin Grootfaam, Raily Ignacio en Matthijs Jesse.

Voor de beeldsamenvatting van Fox Sports klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier