AFC - HHC Hardenberg voorbeschouwing

Laatste thuiswedstrijd van 2023 tegen HHC Hardenberg: komt dat zien!

Zaterdag komt HHC Hardenberg bij ons op bezoek. Een belangrijke wedstrijd tussen twee verenigingen die vanaf het begin (seizoen 2016-17) acte de présence geven in de Tweede Divisie. En hoe! AFC en HHC staan op de ‘ranglijst aller tijden’ resp. tweede en derde achter Katwijk en voor de nummers vier t/m zeven HFC, Kozakken Boys, De Treffers en Rijnsburgse Boys (zie voor de volledige lijst met 32 clubs Voetbal.com).
The Reds en Het tweede Oranje ontmoetten elkaar zeventien keer in de Tweede Divisie. De balans slaat door in het voordeel van de trots van Salland, thuis én uit. Op Sportpark de Boshoek won HHC vier keer, AFC twee keer en één keer werd het gelijk. Op Sportpark Goed Genoeg wist AFC maar één keer te winnen en dat was op 17 november 2018 (zie hier TV-samenvatting van de wedstrijd). Drie keer werd verloren en twee keer werd het gelijk. Op 11 februari van dit jaar werd het 1-1 na een zeer spannend duel. De Uruguayaan Matias Jonas maakte voor HHC de openingstreffer, Gevero Markiet kopte voor rust de gelijkmaker in de touwen na een mooie voorzet van Dalian Maatsen (zie hier de TV-samenvatting van de wedstrijd). Na rust gingen beide ploegen voor de drie punten, waren er over en weer kansen, maar gescoord werd er niet meer.

Dit seizoen startte de Hardenberg Heemse Combinatie ijzersterk met vijf zeges op rij. Daarna ging het een stuk minder. In de volgende tien wedstrijden werd nog maar twee keer gewonnen, allebei op De Boshoek: van ADO’20 met 1-0 en afgelopen zaterdag met 3-2 van HFC. Hoewel/omdat HHC tegen ‘the good old’ zeer aanvallend startte stond het na zes minuten wel 0-1 na een mislukt schot dat via een Hardenbergs been tot doelpunt werd gepromoveerd. Het werd zelf erger en na ruim twintig minuten stond het 0-2 voor de Haarlemmers. Vlak voor rust bracht topscorer Rob van der Ley, over hem later meer, zijn ploeg weer terug in de wedstrijd. In de tweede helft toonden de Oranjehemden veerkracht en via goals van Ashwin Manuhutu in de 55e minuut na een voorzet van uitblinker Thomas Reinders en Van der Leij in de 86e minuut na een rebound van keeper Van der Sar (zoon van) werd de volle buit door HHC gepakt. Dat leidde tot grote blijdschap op De Boshoek bij het thuispubliek na een reeks mindere wedstrijden. Op 1 november jl. was die blijdschap op De Boshoek nog veel groter toen Heracles Almelo uit de beker werd geknikkerd. De Oranjeploeg van trainer/coach Patrick Diender was sterker dan de eredivisionist en won verdiend door doelpunten van Matias Jones en Jesper Drost met 2-0. HHC speelt  op De Boshoek in de volgende ronde  tegen AZ, een kraker van jewelste, waar geheel Overijssel zich op verheugt.

Dan AFC, dat net als HHC het seizoen overtuigend startte en ook Spakenburg op de Westmaat met 0-2 klopte. Mede door een uitpuilende ziekenboeg ging het daarna een stuk minder. Wel werd nog op 1 oktober met 2-0 gewonnen van ADO’20, maar was het vervolgens lang wachten op de volgende zege. Afgelopen zaterdag was het zover in Assen al waar het verrassend goed debuterende ACV met 0-2 werd verslagen. Ons aller eerste was met name in de eerste helft ouderwets op dreef en onderstreepte dat met twee doelpunten van Splinter de Mooij. Inmiddels staat AFC na vijftien wedstrijden tiende, drie punten achter HHC, dat zesde staat. Beleefde Het andere Oranje tegen Heracles een topavond, voor de The Reds was dat ook het geval door in de beker met 1-0 van PEC Zwolle te winnen. De volgende tegenstander in de beker is RKAV Volendam. Deze amateurs gaan we op 20 december in Volendam ontmoeten.

Als we nog even naar de selectie van HHC Haardenberg kijken dan valt in de eerste plaats Rob van der Leij op. De 31-jarige centrumspits staat met 13 doelpunten dik aan kop van de topscorerlijst van de Tweede Divisie. Niet zo gek als je gemiddeld bijna één doelpunt per wedstrijd scoort. Op de topscorerslijst aller tijden staat Van der Leij derde met 108 doelpunten (waaronder 24 penalty’s) uit 200 (!) wedstrijden voor HHC. De allerbeste cijfers van de Tweede Divisie laat ‘onze’ Raily Ignacio zien. Uit 193 wedstrijden voor AFC en Kozakken Boys scoorde Raily 116 veldgoals en 1 penalty. Baas boven baas dus. (Zie voor de volledige lijst Voetbal. com). In de tweede plaats valt de continuïteit op bij HHC. Veel spelers dragen al langere tijd het Oranjeshirt, waaronder Ashwin Manhutu en Rob van der Leij, maar ook rechtsback Danny Bouws, Serginho Fatima en de middenvelders Thomas Reinders en Jesper Drost. Nieuwe spelers zijn er ook, zoals keeper Jorick Maats (afkomstig van Staphorst), die de concurrentie met Nick Borgman heeft gewonnen, de middenvelders Steyn Strijker (ACV) en Noah ten Brinke (Hoogeveen). De 34-jarige Glenn Kobussen, jarenlang de inspirerende captain van HHC, vertrok naar Zaterdag derde klasser SV Helios uit Deventer, rechtsbuiten Matthijs Hardijk maakte de overstap naar regerend kampioen Katwijk. Bij AFC bleef de selectie ten opzichte van het vorig seizoen vrijwel intact. Komend uit Zaterdag 1 en O 21 sloten enkele jonge spelers dit seizoen met succes aan bij de hoofdmacht, waaronder Julian van der Greft, Mitch van Kempen en Wessel Been.

Wat gaat het zaterdag worden. Op basis van de prestaties tot nog toe in deze competitie en de onderlinge resultaten in de afgelopen jaren mogen we een zeer spannende en open wedstrijd verwachten tussen de nummers twee en drie van het ‘over al’ klassement van de Tweede Divisie. Zowel AFC als HHC wonnen hun laatste competitiewedstrijd en weten zich gesteund door het klinkende bekersucces tegen PEC Zwolle en Heracles Almelo. Door van Het andere Oranje te winnen kunnen The Reds op gelijke hoogte komen met HHC en mogelijk weer in het linker rijtje belanden. En dat alles op de laatste thuiswedstrijd van 2023. Komt dat zien!

MvdW

Koop hier alvast uw e-ticket