AFC HHC Hardenberg voorbeschouwing

KOPLOPER AFC WIL TEGEN HET TWEEDE ORANJE EEN BELANGRIJK STAP ZETTEN

Zaterdag is HHC Hardenberg te gast op sportpark Goed Genoeg. Het tweede Oranje staat na 21 wedstrijden op een mooie tweede plaats, wat betreft punten gelijk met De Treffers. De achterstand op koploper AFC bedraagt zes punten en dat gegeven onderstreept het belang van de wedstrijd tussen de ploegen van AFC-trainer Benno Nihom en zijn HHC-collega Pascal Diender. Brengt de Hardenberg Heemse Combinatie de achterstand terug tot drie punten, lopen The Reds verder uit naar een voorsprong van negen punten of wordt het gelijk zoals eerder dit seizoen op sportpark De Boshoek? In die spannende wedstrijd op 5 oktober jl. wisten de ploegen niet te scoren. AFC had in de eerste helft het beste van het spel, na rust was HHC de bovenliggende ploeg. De laatste wedstrijd tegen HHC in Amsterdam eindigde op 20 november 2021 ook in een doelpuntloos gelijkspel. Maar een saaie wedstrijd was het allerminst. De aanvallen golfden op en neer en er waren voor beide teams kansen bij de vleet. Zo miste Thomas Verhaar in de eerste helft een penalty en mikte Matthijs Hardijk in het tweede bedrijf in vrije positie de bal op de paal. Een prachtig duel, voor herhaling vatbaar. HHC eindigde vorig seizoen op een tweede plaats, op flinke afstand van kampioen Katwijk, AFC werd zesde.

Nu staat het tweede Oranje dus weer op de tweede plaats na een fantastische seizoenstart met zes zeges en één nederlaag, een zwak intermezzo met twee nederlagen en twee gelijke spelen, gevolgd door een reeks met zeven overwinningen en twee gelijke spelen. Sinds 29 oktober 2022 was de trots van Salland ongeslagen, maar toen kwam hekkensluiter OFC op bezoek. Kijkend naar de stand een ‘walk in the park’ voor HHC, zou je zeggen, maar het liep afgelopen zaterdag helemaal anders. Na een vlammend schot in de derde minuut van Jurjen Mannes was de HHC-koek wel zo’n beetje op. OFC scoorde in de eerste helft in een tijdsbestek van twee minuten twee keer en dat bleek meer dan genoeg voor een daverende verassing op De Boshoek. Maar ook AFC had problemen met deze debutant uit Oostzaan. Op 26 november jl. werd het op thuisbasis Goed Genoeg een 3-3 gelijkspel. Een gekke wedstrijd waarin AFC een stuk sterker was maar in blessuretijd een 3-1 voorsprong weggaf. Des te opvallender omdat AFC sinds het gelijke spel tegen HHC in Hardenberg op 5 oktober jl. alles gewonnen had. Inmiddels zijn The Reds al dertien keer ongeslagen. Dit seizoen werd vijftien keer gewonnen en vier keer werd het gelijk. Alleen van De Treffers en Kozakken Boys werd uit verloren en dat verlies is alweer een flinke tijd geleden. Mooie rapportcijfers dus. Afgelopen zaterdag konden ook in Rijnsburg drie punten worden bijgeschreven na een 0-2 zege op de Uien. De wedstrijd was in feite al na tien minuten beslist toen de thuisploeg tegen een rode kaart aanliep. Doelpunten van Cody Claver in de eerste helft en Matthijs Jesse in blessuretijd bepaalden de eindstand.

Met HHC Hardenberg hebben we aanstaande zaterdag een club op bezoek die al jaren in de top van het amateurvoetbal meedoet, eerst in zaterdagvoetbal en vanaf het begin in 2016 met succes in de Tweede Divisie. Het tweede Oranje behoort meestal tot de beste ploegen en een bezoek aan De Boshoek loopt vaak niet goed af voor de club in kwestie. AFC kan er over meepraten. Van de zeven wedstrijden werden er in het noordoosten van Overijssel vier verloren. Twee keer werd gewonnen en één keer werd het gelijk. Maar ook op Goed Genoeg slaat de balans  in het voordeel door van HHC. Van de vijf wedstrijden werd er maar één gewonnen en dat was op 17 november 2018. Het werd toen  2-1 door AFC -goals van Kenny Teijsse en Derre Kwee en een  score pal voor tijd van Thomas Reinders  Deze speler maakt anno 2023 nog steeds deel uit van de HHC-selectie net als Kevin Görtz, Ashwin Manuhutu, Glenn Kobussen, Rob van der Ley, Danny Bouws en Jurjan Mannes. Door de jaren heen kent het eerste van HHC maar weinig mutaties en dat verklaart voor een deel het succes van Sallanders. Er staat wekelijks een goed ingespeeld team op het veld met een gevaarlijke aanval en een solide verdediging. De doelcijfers (47-27) spreken dit seizoen boekdelen. Alleen AFC scoort (ook) in dit opzicht na 21 wedstrijden wat beter (46-17). Met veel dank dus aan de defensie van The Reds, met keeper Gijs van Zetten in het doel. Met negen cleans sheets is hij in alle opzichten de minst gepasseerde keeper van de Tweede Divisie.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden tussen de nummers één en twee? Het is lastig te voorspellen. Beide teams hebben de nodige ijzers in het vuur. In aanvallend opzicht lopen er heel wat gevaarlijke spelers op het veld. Bij AFC zijn dat Melvin Platje, Raily Ignacio, Splinter de Mooij en Joël Tillema met resp. 10, 9, 8 en 6 doelpunten tot nu toe, bij HHC Matthijs Hardijk, Rob van der Leij, Jesper Drost en Serginho Fatima met resp. 11, 9, 7 en 4 goals. Fatima is bovendien ook een uitstekende verdediger met heel veel kopkracht, net als Pascal Mulder die ook centraal in de verdediging van HHC speelt. Aan de andere kant vormen Gevero Markiet en Dalian Maatsen week in week uit het solide centrum van The Reds. ‘Last but not least’ beschikken beide trainers over een elftal waarin het teamverband sterk is. Was dat bij HHC al vanaf de eerste competitiewedstrijd het geval, bij AFC is dat gedurende het seizoen gegroeid. Hoe dan ook kunnen we ons opmaken voor een ongetwijfeld spannende, belangrijke wedstrijd die bepalend zou kunnen zijn voor het verdere verloop van dit seizoen. Indien onze jongens ook deze thuiswedstrijd kunnen winnen is een flinke stap gezet. Succes!

MvdW

E-tickets bestellen voor deze wedstrijd: klik hier