AFC - HHC Hardenberg voorbeschouwing

AFC MOET ZONDER PUBLIEK HET VERSCHIL MAKEN TEGEN HET TWEEDE ORANJE

Als het Corona-virus niet weer roet in het voetbaleten gooit spelen we zaterdag aanstaande tegen HHC Hardenberg. Helaas zonder publiek, buitengewoon vervelend, voor niemand leuk. De supporters missen zo een aantrekkelijk duel tussen twee uitstekende ploegen. Net als AFC maakt de Hardenberg Heemse Combinatie Hardenberg al heel wat jaren deel uit van de top van het amateurvoetbal. Het tweede Oranje promoveerde in het seizoen 2015-2016 direct naar de Tweede Divisie en speelt vanaf die tijd, na een aarzelend eerste seizoen, al jarenlang een belangrijke rol in deze divisie, waar de beste zaterdag- en zondagteams uit het amateurvoetbal elkaar ontmoeten. In 2017 eindigde HHC op een veertiende plaats, in 2018 werd HHC derde, in 2019 zesde en in 2020 (na 24 duels) tweede: bij elkaar een geweldige staat van dienst. Voor veel ploegen is de ploeg uit het noordoosten van Overijssel een erg lastige tegenstander. Vooral op het mooie sportpark De Boshoek is het moeilijk om één of meer punten mee naar huis te nemen. Niet zo erg leuk als die reis, zoals in het geval van AFC, 152 kilometer lang is. The Reds speelden in de Tweede Divisie in totaal negen keer tegen HHC. Zes keer werd verloren en drie keer gewonnen. Op De Boshoek werden de twee laatste wedstrijden in 2020 door AFC gewonnen, twee keer met 0-2, en dat geeft weer de nodige moed voor aanstaande zaterdag op het geheel vernieuwde sportpark Goed Genoeg.

De laatste wedstrijd in Amsterdam tussen AFC en HHC eindigde op 7 september 2019 met een 0-1 zege voor de gasten uit Hardenberg. Het enige doelpunt werd toen gemaakt door Glenn Kobussen, net als op 26 november 2016 toen hij in Hardenberg de enige goal scoorde in de eerste competitiewedstrijd tussen HHC en AFC. De oud-prof van Feijenoord en Go Ahead Eagles maakte in 2012 de overstap naar HHC en is nu bezig aan zijn tiende seizoen in Hardenberg. De 32-jarige captain gaat als middenvelder voorop in de strijd en heeft in de afgelopen jaren veel bijgedragen aan het succes van HHC. Dit seizoen wist Kobussen twee keer het net te vinden. Op het middenveld vinden we een andere oud prof. De 29-jarige Jurjan Mannes speelde o.a. bij Fortuna Sttard, FC Emmen en SC Cambuur. In 2019 maakte hij de overstap naar HHC. Topscorer is de 29-jarige Rob van der Leij die sinds 2014 uitkomt voor het tweede Oranje. Van der Leij scoorde dit seizoen tot nu toe drie doelpunten, maar zal het daarbij zeker niet laten, want hij behoorde in de afgelopen jaren regelmatig bij de beste schutters van de Tweede Divisie en vroeger de Topklasse.

HHC beschikt ook dit seizoen over een ervaren ploeg die na elf wedstrijden op een elfde plaats staat met vijftien punten, nog net in de middenmoot, maar ook maar drie punten verwijderd van de degradatiezone. De start van de competitie verliep slecht met een 0-1 thuisnederlaag tegen Scheveningen en, minder verrassend, een 2-0 nederlaag tegen Katwijk, die andere club in het oranje. Na een gelijkspel tegen TEC op de Boshoek werd knap vier keer op rij gewonnen van Kon. HFC, Rijnsburgse Boys, Jong Volendam en GVVV. De laatste wedstrijd op 6 november jl. eindigde in Hendrik-Ido-Ambacht in een 1-1 gelijk spel tegen ASWH. Rick Hemmink maakte de gelijkmaker via een penalty. De wedstrijd tegen Excelsior Maassluis werd vorige week afgelast. Al met al staat HHC op 1/3 van de competitie misschien iets lager dan verwacht, maar de onderlinge verschillen tussen de clubs zijn niet groot. Dit met uitzondering van koploper Katwijk en hekkensluiter GVVV. Kijkend naar de doelcijfers is vooral de aanval met maar veertien goals debet aan de huidige elfde plaats. Als Van der Leij cs. meer gaan scoren kan HHC onder regie van trainer Bert van Hunenstijn nog flinke stappen maken op de ranglijst. Dit ook gelet op de degelijke defensie van het tweede Oranje die dit seizoen nog maar veertien tegentreffers incasseerde.

AFC staat na tien wedstrijden op een vierde plaats, met twintig punten, vijf punten meer dus dan HHC. Wel met een wedstrijd minder gespeeld, want niet alleen ging het uitduel tegen GVVV vorige week niet door, op 20 oktober jl. werd te elfder ure ook de uitwedstrijd tegen Rijnsburgse Boys afgelast wegens een Corona-uitbraak bij de Uien. Deze wedstrijd wordt op dinsdagavond 23 november ingehaald, zeker niet zoals je wenst. De regerend kampioen startte het seizoen met een 1-4 thuisnederlaag tegen Katwijk, dat via haar messcherpe aanval toen al liet zien waarom het nu zo fier bovenaan staat. Daarna volgde een gelijkspel in Groesbeek tegen De Treffers dat het dit seizoen erg goed doet. Langzamerhand groeide de vorm bij The Reds en lieten de nieuwe spelers Thomas Verhaar (oud prof van Sparta en Excelsior) en Splinter de Mooij (afkomstig uit de jeugdopleiding van Feyenoord) steeds meer zien waartoe ze in staat zijn. Na vier zeges op rij werd het rechter rijtje verruild voor een mooie plek in de linker kolom van de ranglijst op maar vier verliespunten achter koploper Katwijk. En terwijl ook de vijfde zege was ingecalculeerd ging de thuiswedstrijd tegen een fel en dynamisch spelend Jong Volendam verrassenderwijs met 1-3 verloren. De daaropvolgende wedstrijd, thuis tegen Spakenburg, werd gelukkig weer ruim met 5-1 gewonnen. Al met al staat AFC na tien wedstrijden er in de subtop redelijk goed voor met zes zeges, twee gelijke spelen en twee nederlagen. De doelcijfers 23-12 laten zien dat The Reds over een productieve aanval en een degelijke defensie beschikt. Raily Ignacio, Splinter de Mooij en Thomas Verhaar nemen met resp. acht, zes en vier goals een groot deel van de AFC-doelpunten voor hun rekening. Joël Tillema, die veel wedstrijden moest missen door een blessure, scoorde nog niet dit seizoen, maar dat gaat ongetwijfeld veranderen, misschien al wel tegen HHC. In de defensie is keeper Patrick Zonneveld als vanouds een rots in de branding. De oud prof van HFC Haarlem maakte na periodes bij ADO’20 en IJsselmeervogels in 2016 de overstap naar The Reds en is sindsdien de betrouwbare sluitpost van AFC. Tegen Spakenburg was Patrick afwezig vanwege een blessure en werd hij uitstekend vervangen door Gijs van Zetten, de oud keeper van het zaterdagteam van AFC. Het is op dit moment nog de vraag wie tegen HHC onder de lat zal staan.

Wat gaat worden aanstaande zaterdag? AFC en HHC beschikken allebei over hechte defensies, aanvallend zijn The Reds een stuk productiever. Op basis hiervan maakt de ploeg van trainer Uli Landvreugd een goede kans de tiende wedstrijd tegen HHC te winnen. Maar de geschiedenis leert dat de trots van Hardenberg een lastige tegenstander is voor The Reds. In Amsterdam werden drie van de vier wedstrijden verloren. Tijd dus om deze tweestrijd meer in balans te brengen. De laatste thuiszege (2-1) van AFC op HHC werd op 17 november 2018 geboekt. Kenny Teijsse en Derre Kwee maakten toen de doelpunten voor The Reds. Hopelijk kunnen we drie jaar later weer een overwinning begroeten, al is dat dan helaas zonder publiek op sportpark Goed Genoeg. Succes!

MvdW