AFC - HHC Hardenberg voorbeschouwing

PERIODEKAMPIOENSCHAP AFC BIJ WINST OP HHC HARDENBERG

Zaterdag aanstaande komt HHC Hardenberg op bezoek. Een tegenstander van formaat waarvan AFC in de afgelopen twee seizoenen steeds verloor. HHC is dit seizoen goed op dreef en staat na een matige start op een mooie vijfde plaats. Als we ook nog in overweging nemen dat de ploeg van trainer Gert-Jan Karsten vooral in uitwedstrijden het beste presteert kan de ploeg van trainer Uli Landvreugd op heel wat tegenstand rekenen. En dat in een duel waar onze aller eerste de periodetitel kan binnenhalen. Spannend!

De Hardenberg Heemse Combinatie Hardenberg promoveerde twee seizoenen geleden uit de Zaterdag Topklasse naar de nieuw opgezette Tweede Divisie. AFC promoveerde toen ook, maar dan uit de Zondag Topklasse. Beide verenigingen ontmoetten elkaar voor het eerst op 22 november 2016. Op sportpark De Boshoek was het Tweede Oranje, zo genoemd door het oranje shirt waarin HHC speelt, lange tijd de onderliggende ploeg. In de mist was een prachtig afstandsschot van captain Glenn Kobussen voldoende voor de zege, omdat AFC veel mogelijkheden onbenut liet. Later in het seizoen stond AFC een kwartier voor tijd nog met 2-1 voor (AFC-goals van Daan Sutorius en Matthijs Jesse) maar toen was het weer Kobussen die HHC de zege bezorgde met twee doelpunten en een flinke portie wilskracht. Een wanhopig aanvallend AFC zag in de laatste minuut de achterstand nog oplopen tot 2-4 na een counter van de snelle Derian Reinders. Grote vreugde bij het Tweede Oranje, dat zich mede door dit resultaat op het nippertje kon handhaven in de Tweede Divisie. Afgelopen seizoen deed HHC het veel beter in de Tweede Divisie en moest AFC wéér twee keer het onderspit delven tegen de ploeg van Gert-Jan Karsten. In Hardenberg waren The Reds op 23 september 2017 redelijk kansloos en werden na de thee naar een 2-0 nederlaag gespeeld. Renz van Benthem en Matthieu van den Assem scoorden voor de thuisploeg. In Amsterdam was het niet veel anders. Hoewel gezien de belabberde stand op de ranglijst verliezen geen optie was voor The Reds werd 14 april jl. toch met 0-3 verloren Naast twee goals van Sargon Gouriye was Thomas van den Houten zo ongelukkig om e.d. achter zijn naam te krijgen.

Alles verloren dus van de oranje-brigade uit noordoost Overijssel. Tot nog toe, want dit seizoen biedt nieuwe kansen op sportieve revanche. Te meer omdat AFC een sterke ploeg heeft die op verschillende fronten aan de weg timmert. In de beker werden twee BVO’s op zij gezet. Allereerst Telstar dat op sportpark Goed Genoeg op een historische grote 5-0 nederlaag werd getrakteerd. Daarna TOP Oss dat in een drijfnat Olympisch Stadion met 1-0 ten onder ging. 18 december aanstaande wordt in de achtste finale in Tilburg het bekeravontuur vervolgd tegen eredivisionist Willem II. Uitdagend!

Ook in de competitie presteren The Reds uitstekend. Na elf wedstrijden staat de ploeg van Uli Landvreugd alleen op kop, direct gevolgd door IJsselmeervogels, Jong Sparta en de kampioen van het afgelopen seizoen Katwijk. Opvallend is de productiviteit van ons eerste. 35 doelpunten op 1/3 van de competitie, maar 12 minder dan na 34 wedstrijden in het afgelopen seizoen. Raily Ignacio (11), Kenny Teijsse (8) en zijn broer Yordi (5) namen een groot deel van deze score voor hun rekening. AFC speelde één keer gelijk. In en tegen Scheveningen werd het 3-3. Twee keer werd verloren. In Haarlem was Kon. HFC met 3-1 te sterk, op Het Kasteel won Jong Sparta in een wedstrijd met een knotsgek slot. Een veel sterker AFC ging in blessuretijd door twee Spartaanse treffers de bietenbrug op. Teleurstellend maar er was gelukkig veel om over te juichen. Tot nog toe werd acht keer gewonnen door The Reds. De laatste tweewedstrijden met overtuigende cijfers. Van GVVV werd thuis gewonnen met 4-0, in Rijnsburg werden de Uien begin november met 2-6 verslagen. Heel veel beter kan niet.

Net als AFC is ook HHC dit seizoen goed op dreef, na een zwak begin toen de eerste twee wedstrijden werden verloren van Jong Sparta (3-1 op Spangen) en Scheveningen (0-1 op sportpark De Boshoek). Nul in plaats van zes punten en die zes punten scheiden AFC en HHC op dit moment van elkaar. Ook HHC was de laatste twee wedstrijden op dreef. Uit werd van Jong Almere City met 0-4 gewonnen, begin november was HHC met 3-1 te sterk voor De Treffers. Kijkend naar de cijfers blijkt de ploeg van Gert-Jan Karsten het vooral in uitwedstrijden heel goed te doen. Van Jong Sparta werd, zoals al aangegeven, in Rotterdam verloren, maar van VVSB, Barendrecht, Kozakken Boys en Jong Almere werd buitenhuis gewonnen met vaak mooi doelcijfers. 15 voor en 6 tegen in 5 uitwedstrijden is een fraai resultaat. Voor HHC maakten Rob van der Ley (8), Rick Hemmink (5), Jurjan Mannes (4), Sargan Gouriye (3), Rens van Benthum (2), Glenn Kobussen (1) en Shkodran Metaj de doelpunten. Opvallend is dat deze spelers al langer het oranje shirt dragen. Dit met uitzondering van Mannes die aan het eind van vorig seizoen de overstap maakte van Cambuur. Eerder speelde hij o.a. bij Emmen en Jong Twente.

Vermeldenswaard is verder dat Tiemen van Hezel na vijf seizoenen HHC de overstap maakte naar AFC. Omdat Tiemen eerst nog op wereldreis ging is hij nog niet zo lang geleden begonnen met de training en heeft hij onlangs zijn debuut gemaakt in AFC 1. Oud-prof Derre Kwee maakte in 2016-2017 ook deel uit van de HHC-selectie, maat speelde nooit een wedstrijd in het eerste. Na een lange reis in Azië maakte hij een succesvolle overstap naar AFC, waar hij na afloop van het seizoen 2017-2018 werd gekozen tot speler van het jaar.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden? Kunnen we op sportpark Goed Genoeg de eerste periodekampioen van dit seizoen in de Tweede Divisie begroeten? Of steekt, zoals tot nu toe gebruikelijk, het andere Oranje AFC weer een spaak in het wiel? Het zal er zeer om spannen, want HHC scoort er buiten Hardenberg op los en is na een aarzelend begin in grote vorm. Uitkijken geblazen voor onze defensie, ook in blessuretijd! Maar dat zal Gert-Jan Karsten ook wel zeggen tegen zijn achterhoede, want de aanval van The Reds is dit seizoen levensgevaarlijk. Op Goed Genoeg werden alle wedstrijden gewonnen en dat biedt natuurlijk het nodige perspectief op een zesde zege, de periodetitel en een feestje. Hoe dan ook een prachtige wedstrijd, mis hem niet!

MvdW

Het programmablad en wedstrijdbal wordt aangeboden door de Zilveren Ploeg
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Brooklyn de Jong