AFC - HHC Hardenberg voorbeschouwing

Ontketend AFC gaat voor eerste winst op HHC Hardenberg

Dinsdag speelt ons aller eerste om 18.30 uur tegen HHC Hardenberg. Het gaat om een wedstrijd, die eerder op 3 maart was gepland, maar vanwege de winterse omstandigheden werd afgelast. Op 24 april is de temperatuur naar verwachting heel wat aangenamer en maken we ons op voor een spannend duel. Voor AFC staat er veel op het spel. Met nog zes wedstrijden te gaan wordt met alle macht en kracht gestreden tegen degradatie, samen met FC Lienden, De Treffers, FC Lisse, TEC en De Dijk. Voor het eerder failliet verklaarde Achilles’29 is het degradatiedoek inmiddels gevallen. Rest nog één degradatie- en twee play-off plekken. Bij elkaar een te rigide en belastende degradatie- en promotieregeling, de zwaarste van allemaal. Zet daar eens de degradatieregeling van de Eredivisie en Jupiler League tegenover. Het is, zoals heel veel bij onze bond, onbegrijpelijk en contraproductief.
Voor het dit seizoen uitstekend draaiende HHC is de grote spanning er wel af. Een kampioenschap zit er niet in, een periodetitel ook niet; met 44 punten is de ploeg van Gert-Jan Karsten vrij van iedere degradatiezorg. Mogelijk biedt het meeste aantal doelpunten nog een uitdaging. Met 62 goals volgt HHC wat dat betreft Kozakken Boys op de voet. De ploeg uit Werkendam maakte er tot nog toe 65.

De Hardenberg Heemse Combinatie Hardenberg, in 1954 ontstaan door een fusie van HVC  uit Hardenberg en sv Heemse uit het toen nog aparte dorp Heemse, kan dit seizoen los van iedere spanning afmaken. Dat was wel anders in het vorige seizoen, toen met ongeveer dezelfde spelersgroep in de laatste wedstrijd tegen UNA op Houdini-achtige manier degradatie kon worden voorkomen. Het ene seizoen is het andere niet zoals wij al vaker aan den lijve hebben ondervonden. Hoe het ook zij, HHC beschikt over een uitstekend team met veel spelers die een doelpunt kunnen maken. Te beginnen met topscorer Rob van der Ley die er tot nu toe maar liefst 14 maakte. Maar ook Rens van Benthem, Rick Hemmink, Koos Werkman, Sargon Gouriye en de Kosovaarse international Shkodran Metaj zijn met resp. 10, 9, 8, 7 en 5 goals levensgevaarlijk. Verder kan trainer Karsten beschikken over oud-prof Glenn Kobussen, die bij Feyenoord en Go Ahead Eagles speelde. Kobussen gaat bij HHC als captain voorop in de sportieve strijd en is vaak van beslissende betekenis. In de achterhoede geeft Kevin Görtz, die we nog goed kennen uit zijn WKE-tijd, acte de présence.

Gelet op de kwaliteit van o.a. deze spelers is het dus niet zo gek dat het HHC dit seizoen voor de wind gaat. Naast de scoringsdrift valt ook op dat er op het mooie Sportpark de Boshoek heel vaak gewonnen wordt. Van de vijftien thuiswedstrijden maar liefst tien keer, vaak met grote cijfers zoals 6-1 tegen Achilles’29, 4-0 tegen FC Lienden en 4-1 tegen TEC. AFC ging op 23 september jl. met 2-0 ten onder in Hardenberg. Kees Gehring noemde in zijn verslag deze zege verdiend omdat HHC in de tweede helft veel feller was in de persoonlijke duels. Na de thee scoorden Rens van Benthem in de 64e minuut en diep in blessuretijd Matthieu van Assem voor het tweede Oranje. Buitenshuis is HHC minder op dreef. Van de dertien wedstrijden werden er drie gewonnen, van De Treffers met 1-2, van Rijnsburgse Boys met 1-6 (!) en onlangs van De Dijk met 0-5. Zeven keer werd verloren, o.a. van Katwijk met 6-1, Jong Sparta met 3-0 en Kozakken Boys met 4-2.

Ons eerste is de laatste tijd heel goed bezig. Dat moet ook wel want we komen van heel ver. Uiteraard is die geweldige opmars makkelijker gezegd dan gedaan als je onderaan staat en alle kenners je al hebben afgeschreven. Gelukkig was er tijdens de winterstop de trainingsstage naar Valencia, tijd om alles goed te overdenken en was er de onverwachte overstap van Raily Ignacio van Kozakken Boys naar AFC. Alles bij elkaar bracht het in 2018 vaart in de ploeg van André Wetzel die in oktober het trainersstokje overnam van Ton du Chatinier. Er werd weer regelmatig gewonnen en daarmee samenhangend nogal eens gescoord. Ook in de laatste vijf wedstrijden, waarvan er vier werden gewonnen. Alleen Kon. HFC deed dat net zo goed. HHC won afgelopen periode één wedstrijd, verloor er twee en speelde twee keer gelijk. Zaterdag jl. won AFC thuis met 4-2 van FC Lisse, een zege waarvoor in de eerste helft met goed en gedreven spel de basis was gelegd. HHC ging tezelfdertijd  op Sportpark de Boshoek met 1-2 onderuit tegen VVSB. Onverwacht, want de ploeg van Karsten was thuis al negen wedstrijden ongeslagen. De laatste nederlaag van AFC op Sportpark Goed Genoeg dateert van 9 december 2017. Op die dag was GVVV veel te sterk. Daarna volgden thuis vier overwinningen en twee gelijke spelen. Hopelijk blijven we tegen HHC voor de zevende keer ongeslagen.

Wat gaat het dinsdag worden? De belangen lopen erg uiteen. Voor AFC staat er heel wat op het spel, voor HHC is dat veel minder het geval. Brengt die extra spanning voor onze jongens ook extra daadkracht en vernuft met zich mee of juist niet? Laten we van het eerste uitgaan en ook hopen dat onze defensie de uiterst productieve aanval van HHC aan banden legt. Als dát gebeurt hebben we beslist een kans, want onze aanval laat zich met 24 goals in het tweede deel van de competitie ook gelden. De drie wedstrijden die we tot nog toe speelden tegen HHC gingen verloren. Ook vorig seizoen  in Amsterdam toen een 2-1 voorsprong in het laatste kwartier volledig uit handen werd gegeven. Kobussen was ook toen de grote man met enkele beslissende acties. Niet onverstandig dus om de captain van HHC extra in de gaten te houden. Succes!  

MvdW