AFC - HHC Hardenberg met verslag

AFC lijdt pijnlijk verlies tegen HHC Hardenberg

Hoewel puntenverlies geen optie was tegen HHC Hardenberg heeft AFC in een enerverende wedstrijd met wisselende kansen tóch verloren op thuisbasis Goed Genoeg. De Reds gaven in het laatste kwartier van de wedstrijd een 2-1 voorsprong  volledig uit handen en verzuimden door de 2-4 nederlaag zich in veiligheid te spelen. HHC verschafte zich door deze zege weer hoop om degradatie te ontlopen. AFC zal in de komende twee wedstrijden nog alles op alles moeten zetten om uit de degradatiezone te blijven.

Vandaag komt de Hardenberg Heemse Combinatie Hardenberg bij ons op bezoek. Met nog drie wedstrijden te gaan leert een blik op de ranglijst dat er voor AFC en HHC nog veel op spel staat. De Reds zijn door een ongekend diepe val na de winterstop in de problemen geraakt en staan nu op een 13e plaats met 39 punten, zeven punten meer dan de Orangisten uit Hardenberg, die op een 17e plaats staan. Een zege betekent bijna zeker lijfsbehoud voor AFC, winst is voor HHC een harde voorwaarde om uit het degradatiedal  te klimmen. Uiteraard is e.e.a. ook afhankelijk van de vraag hoe de concurrenten FC Lienden, UNA, Spakenburg en Jong Vitesse het er afbrengen in hun wedstrijden. Met uitzondering van UNA, dat op zondag in Zeelst tegen Jong Sparta aantreedt, weten we vandaag om 20.00 uur veel meer hoe de degradatievlag er met nog twee wedstrijden te gaan voorhangt.

Als de teams het veld betreden valt aan de kant van HHC op dat topscorer Rob van der Leij op de bank begint. Voor hem staat de snelle vleugelaanvaller Dérian Reinders in de basis. Deze speler kwam net als Junior Albertus en Derre Kwee in de winterstop over van FC Emmen om HHC te behoeden voor degradatie.  Net als Van der Ley begint spits Albertus ook op de bank. Kwee, die volgend jaar voor AFC  uitkomt, is er  vanmiddag niet bij. Sargon Gouriye, die we ook kennen van Spakenburg, start in de spits. Bij AFC zijn een aantal spelers weer fit genoeg om te kunnen spelen. Alleen Tom van den Brink is niet beschikbaar door een knieblessure. Danny Goedkoop is door de ongelukkige handsbal tegen Kozakken Boys  voor één wedstrijd geschorst. Pieter Koopman start in de spits, voor Matthijs Jesse is vooralsnog een reserverol weggelegd.

Het zonnetje schijnt en de meegereisde HHC-supporters laten zich horen als scheidsrechter Van der Eijk voor het eerst om 15.30 uur fluit. Een niet alledaagse begintijd die noodzakelijk is vanwege de televisieregistratie door FOX Sports. Beide ploegen starten in een rustig tempo. AFC bouwt langzaam op, HHC wacht met veel spelers achter de bal af wat er gaat komen. Heel veel is dat nog niet. Pas in de tiende minuut is sprake van een serieus te nemen aanval van AFC, waarbij Melvin onderuit gaat in het strafschopgebied. Van der Eijk ziet er terecht geen penalty in. Even later is HHC gevaarlijk maar een voorzet van captain Glenn Kobussen wordt goed uit de lucht geplukt door onze keeper Patrick Zonneveld. Al met al start de wedstrijd kabbelend, maar daar komt in de 16e minuut abrupt een eind aan als een foutieve afspeelbal van Melvin door Kobussen  wordt onderschept. Zijn pass achter onze defensie wordt door de snelle Reinders langs de uit zijn doel gekomen Patrick getikt. Het is 0- 1 en even later is het bijna 0-2 na balverlies van Johan Kulhan, maar dit keer kan Patrick wél redding brengen na een streep van spits Gouriye. AFC dringt in deze fase wel aan maar brengt de hechte HHC-defensie nog niet in verlegenheid. Het is erg vol in het strafschopgebied van onze gasten, er lijkt geen doorkomen aan. Om wat meer over de vleugels aan te vallen wisselt Ton du Chatinier Jesse in de 27e minuut Pieter Koopman voor Matthijs en dat blijkt in het laatste kwartier van de eerste helft een goede keuze.

Plotsklaps is er wel diepte en snelheid en kan na een actie van Matthijs een knal van Koen Bosma ternauwernood worden geblokt door de HHC-defensie. Even later is Melvin zijn opponent op links de baas en leidt zijn teruggetrokken bal op Koen tot een strafschop na een op het oog lichte duw van Mark Veldmate. Nadat Daan Sutorius de penalty onberispelijk heeft benut is AFC de bovenliggende ploeg.  In de 33e minuut is Daan dicht bij zijn tweede treffer, maar in kansrijke positie schiet hij de bal te zacht in. Toch komt AFC op voorsprong na een ingooi halverwege het veld die door Matthijs wordt opgepikt. Razendsnel gaat hij richting het HHC-doel, waar hij Aschwin Manhutu drie keer (!) uitkapt en de bal tenslotte onhoudbaar achter keeper Sander Danes schiet. Een fantastisch doelpunt, om in te lijsten. AFC staat na 40 minuten met 2-1 voor en dat is op dat moment zeker verdiend. Het had bij de thee nog veel mooier kunnen als Johan de lepe bal binnendoor van Melvin op juiste waarde had geschat. Nu is zijn voorzet vlak bij het doel een prooi voor de HHC-defensie. 2-1 bij rust, alle kans dus op een prachtig resultaat deze zaterdagmiddag.

Wat gaat het na rust worden? Het scenario is duidelijk. HHC moet komen  om de wedstrijd te laten kantelen, AFC kan achterover leunen en hopen dat een messcherpe counter via Melvin of Matthijs niet te lang op zich zal laten wachten. Onze jongens starten in ieder geval goed maar de kopbal van Koen na een corner van Marien Willemsen verdwijnt in de grijpgrage handen van keeper Danes. Daarna is het de beurt aan onze gasten, maar Patrick reageert attent op schoten van Danny Bouws en Tiemen van Heezel. Het zijn meteen de laatste acties van deze spelers, want zij verlaten in de 63e minuut het veld voor Van der Ley en Albertus. Met deze twee spitsen gooit HHC nu alles op de aanval en met veel succes. Het is bijna direct raak als een voorzet van Kevin Görtz net naast wordt gekopt door Van der Ley. AFC ontsnapt, maar niet voor lang. Albertus bedient in de 74e minuut de opkomende Kobussen op maat, die door de benen van zijn collega captain Magid Jansen de bal in de verste hoek schiet. Het is 2-2 en de kansen zijn gekeerd. AFC kan zich in deze laatste fase niet meer ontworstelen aan de druk en hoopt met veel spelers achter de bal een gelijkspel over de streep te trekken. De counter via onze snelle spitsten blijft uit omdat in deze fase iedere precisie ontbreekt bij het uitverdedigen.

Nog een kwartier te gaan, misschien wel beslissende minuten voor de rest van het competitieverloop. Bekend is inmiddels dat Spakenburg verloren heeft. Een punt vanmiddag is waarschijnlijk genoeg  om volgend seizoen weer op dit niveau uit te komen. HHC heeft weinig aan een gelijkspel en valt met de moed der wanhoop aan. Een fraaie intikker van Van der Ley achter zijn standbeen om wordt even mooi gestopt door Patrick en met nog tien minuten op de klok lijkt het te gaan lukken voor AFC. Maar we hebben buiten de onverzettelijkheid van de oud-prof Glenn Kobussen gerekend. De aanvoerder van HHC pikt de bal op de rand van het strafschopgebied op die via Reinders en Magid voor zijn voeten is gerold en schiet de bal net als bij de gelijkmaker met veel power in de 85e minuut achter onze keeper. 2-3 en alles wat een AFC-shirt aan heeft stormt hierna naar voren om toch nog de gelijkmaker te produceren. Het is spannend voor het doel van Danes, maar de bal wil er  gewoon niet in. Nog één corner van Marien, met alle andere spelers in en rondom het strafschopgebied, inclusief onze keeper. De bal wordt weggekopt en komt voor de voeten van Reinders die na een lange sprint over het veld de bal in het lege AFC-doel schiet. 2-4 en de wedstrijd is afgelopen.

De vreugde aan HHC is na het laatste fluitsignaal terecht heel groot. Door de resultaten op de andere velden blijkt de ploeg uit Hardenberg Jong Vitesse én Spakenburg op de ranglijst te hebben gepasseerd. Voor onze jongens rest een grote teleurstelling, in het besef dat vandaag niet alleen zeer goede zaken zouden zijn gedaan bij een zege, maar  ook bij een gelijkspel. De voorsprong op Jong Vitesse, Spakenburg en HHC bedraagt nu resp. zes, vijf en vier punten. Met nog twee wedstrijden te gaan tegen Barendrecht (uit) en Excelsior Maassluis (thuis) moet er dus nog een keer gewonnen worden om het degradatiegevaar definitief af te wenden. Een grote uitdaging na een slopend seizoen. Heel veel succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Marien Willemsen, Sam Nijpels, Magid Jansen, Jonathan Richard, Mark van den Boogaart, Johan Kulhan (66’Glenn van Zoolingen), Daan Sutorius, Koen Bosman, Pieter Koopman (27’ Matthijs Jesse) en Melvin Grootfaam.

Bekijk hier de samenvatting:

Voor foto's zie ons AFC Foto album of klik hier