AFC - HHC Hardenberg met verslag

AFC WINT PERIODETITEL NA SPANNEND DUEL MET HHC HARDENBERG

Op sportpark Goed Genoeg haalde AFC de eerste periodetitel binnen. Dit na een enerverende wedstrijd tegen ‘angstgegner’ HHC Hardenberg waarvan in het verleden steeds werd verloren. Nu ging de 2-1 winst naar AFC, dat al bij rust met 1-0 voorstond. Ook In de slotminuten bleef het spannend omdat het tweede doelpunt van The Reds vrijwel direct gevolgd werd door een tegengoal van het Tweede Oranje. Door deze negende zege van het seizoen blijft AFC koploper, één resp. twee punten voor op IJsselmeervogels en Jong Sparta.

Het is lekker druk op ons sportpark. Dat heeft allereerst te maken met de herfstzon die zich behoorlijk doet gelden. Verder heeft onze tegenstander HHC Hardenberg flink wat met trommels uitgeruste supporters meegebracht en is onze jeugd gewapend met vlaggen en vocaal talent in groten getale aanwezig. Een feestelijke ambiance dus, die past bij het belang van de wedstrijd. Bij winst is AFC een periodetitel rijker en wordt met succes de koppositie verdedigd. Het Tweede Oranje, dat vanmiddag met zwarte shirts speelt, staat vijfde, maar zes punten achter AFC, en kruipt door een goed resultaat nog dichter bij de top drie. Dat doet HHC met een team dat nauwelijks gewijzigd is ten opzichte van vorig seizoen toen de ploeg van trainer Gert-Jan Karsten op een fraaie derde plek eindigde. Alleen Jurjen Mannes kwam over van Cambuur, Tiemen van Hezel maakte na vijf seizoenen HHC de overstap naar AFC en is na een wereldreis inmiddels wedstrijdfit genoeg om z’n opwachting te maken in de hoofdmacht van z’n nieuwe club. Vandaag begint Tiemen op de bank. Mannes staat bij HHC wel in de basis.

Als de spelers zich presenteren aan het publiek zien we dat Uli Landvreugd met dezelfde elf begint als tegen Rijnsburgse Boys. Dus ook met Derre Kwee die twee seizoenen geleden nog deel uitmaakte van de selectie van HHC. Bij HHC is Rens van Benthum er niet bij. Sargon Gouriye start dit keer in de basis. Glenn Kobussen, vaak doorslaggevend in de duels tegen AFC, begint op de bank. Nadat de vuurpotten hun werk hebben gedaan, de rood-zwarte confettislierten van het veld zijn verwijderd en de pupil van de week, Brooklyn de Jong, z’n eerste, maar zeker niet z’n laatste doelpunt op het hoofdveld heeft gemaakt, fluit scheidsrechter Edgar Bijl de wedstrijd op gang. Al bijna direct is het raak, niet voor AFC, maar voor HHC dat via Gouriye knap gevaarlijk is. Ten koste van een corner weet Derre te redden, waarna een tweede corner volgt na een inzet van HHC-captain Koos Werkman. Onze jongens zijn gewaarschuwd, het Tweede Oranje, mogelijk gestimuleerd door de 2-0 zege van het eerste oranje op Frankrijk, is niet naar Amsterdam gekomen om louter te verdedigen. Vooral Gouriye lijkt er zin in te hebben want in de tiende minuut is hij er weer vandoor. Gelukkig kan centrumspits Rob van der Ley, met acht goals topscorer van HHC, net niet bij de voorzet van zijn linksbuiten. Onze jongens zijn nog niet helemaal wakker. Kenny Teijsse probeert met een harde knal zijn medespelers wakker te schudden. De bal verdwijnt maar net over het doel van HHC-keeper Ramon Nijland.

Plotsklaps lijkt het toch AFC te zijn dat gaat scoren. Na een perfecte diepe bal van Tim Linthorst omspeelt Raily Ignacio de keeper, maar vanuit een moeilijke hoek gaat de bal vervolgens niet in maar over het doel. Aan de andere kant is even later ook bijna raak als Gouriye weer eens op pad gaat en Tim hem ten koste van een gele kaart afstopt. De vrije trap van Rick Hemmink verdwijnt gelukkig via het muurtje naast het doel van keeper Patrick Zonneveld, die direct hierna handelend moet optreden na een schot van Van der Ley. Langzamerhand is AFC wat sterker geworden en ook gevaarlijker voor het Hardenbergse doel. Dat heeft ook te maken met Melvin Grootfaam die zich op de linkervleugel is gaan mengen in het strijdgewoel. Een actie van Melvin leidt een corner in van Milan Hoek, die door Yordi Teijsse net naast wordt gekopt. In de 30e minuut weet Kenny gelukkig wel te scoren, met hulp van Vrouwe Fortuna, want zijn schuiver wordt door Werkman van richting veranderd. 1-0 dus en het had pal voor rust zo maar 2-0 kunnen zijn als Yordi Teijsse een magistrale actie van Melvin op de achterlijn had verzilverd. Op miraculeuze wijze caramboleert de bal via een niets vermoedende achterhoedespeler niet in maar naast het HHC-doel.

Het is rust en de kenners zijn het er bij de soep over eens dat HHC in deze uitwedstrijd goed voor de dag komt. AFC staat ietwat fortuinlijk met 1-0 voor, de periodetitel is beslist nog niet binnen. Met dezelfde 22 spelers wordt aan de tweede helft begonnen en de inzet is weer groot. Vanaf minuut 46 is er strijd en gevaar voor beide doelen. De eerste kans is voor AFC en Derre is na een corner bij de tweede paal dicht bij zijn eerste goal tegen zijn oude club. Niet veel later komt Gouriye na een voorzet centimeters te kort om de gelijkmaker op te laten tekenen. Raily wordt in de punt van de aanval veel aangespeeld, maar hij krijgt weinig ruimte om iets gevaarlijks met de bal te doen. Eénmaal is onze topscorer er door, maar zijn schot belandt in het zijnet. HHC staat nog steeds achter en Gert-Jan Karsten probeert door wat vers bloed de bakens te verzetten. Achtereenvolgens verschijnen Glenn Kobussen, Ravelino Junte en Dérian Reinders aan het front. In de 75e minuut is Junte door onze defensie geglipt en moet Patrick al zijn talent aanspreken om de gelijkmaker te voorkomen. Na een slippertje achterin is er weer een kans voor HHC, maar het schot van Van der Ley verdwijnt in de grijpgrage handen van onze keeper. De spanning is groot, het kan nog met een kwartiertje te gaan alle kanten op.

Het wordt nog een hectisch slot, in de 84e minuut ingeleid door Derre die een slippertje van Mannes bij het uitverdedigen zeer professioneel afstraft. Keeper Nijholt is kansloos en de wedstrijd lijkt definitief in het voordeel van AFC beslist. Dat is ook te merken aan onze jeugdspelers op de tribune die zich gedurende de hele wedstrijd laten horen en nu ook met hun vlaggen een sprintje trekken voor de overdekte tribune richting de spelers van het eerste die in de hoek van het veld hun feestje vieren. Heel erg leuk! Maar er is misschien wel te vroeg gejuicht, want Reinders scoort in de 87e minuut na een pass van Mannes voor HHC en een gelijkspel of meer, we herinneren ons Jong Sparta nog, behoren weer tot de mogelijkheden. Het is razend spannend op sportpark Goed Genoeg waar in de 3 minuten extra tijd nog Matthijs Jesse en Johan Kulhan hun opwachting maken. De tijd tikt door en nadat de bal langdurig bij de hoekvlag van HHC door AFC in de ploeg is gehouden fluit scheidsrechter Bijl voor het laatst. AFC is periodekampioen en dat heugelijke feit wordt op het veld en later in het clubhuis uitgebreid gevierd. In de eerste periode werden negen wedstrijden gewonnen, waaronder vandaag tegen HHC, waarvan altijd verloren werd. Na het winnen van de derde periode in het afgelopen seizoen nu dus winst van de eerste periode in het seizoen 2018-2019, waardoor we volgend seizoen direct geplaatst zijn voor het hoofdtoernooi van de KNVB-beker. Een mooie opsteker, dik verdiend, na een-derde van de competitie. Wij feliciteren ons aller eerste met deze mooie prestatie. Hopelijk kunnen onze spelers en staf hieraan een fraai vervolg geven. Te beginnen aanstaande zaterdag in en tegen Barendrecht. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Derre Kwee, Jonathan Richard ©,Tim Linthorst, Thomas van den Houten, Kenny Teysse, Milan Hoek, Yordi Teijsse, Melvin Grootfaam, Raily Ignacio (93’ Johan Kulhan) en Fouad Belarbi (91’ Matthijs Jesse).

Voor het verslag op Voetbalopzaterdag van Freek Louis klik hier
Voor het verslag op hetamsterdamschevoetbal.nl klik hier

Voor het beeldverslag klik hier
Voor het beeldverslag op de website van HHC Hardenberg klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier