Verslag AFC - HHC H'berg

GOED SPELEND AFC WEET HHC HARDENBERG NET NIET TE VERSLAAN

AFC speelde de laatste thuiswedstrijd van het jaar met 2-2 gelijk tegen HHC Hardenberg. Ondanks de voortdurende regen en het daardoor lastige veld wisten The Reds en Het andere Oranje de toeschouwers te boeien met een open wedstrijd, waarin de beide keepers een hoofdrol opeisten. AFC startte goed, opende de score, waarna HHC goed terugkwam en in de eerste helft nog twee keer scoorde. Na rust was de ploeg van Benno Nihom de sterkste en na de gelijkmaker leken The Reds op de overwinning af te steven. Maar pal voor tijd had het nog geheel anders kunnen uitpakken als HHC een levensgrote kans had weten te benutten. Zo bleef het gelijk en staat AFC na 16 wedstrijden nog steeds op de tiende plaats.

 Vandaag komt HHC Hardenberg op bezoek. De ploeg van trainer Pascal Diender staat na vijftien wedstrijden op een zesde plaats, veertien punten achter koploper Spakenburg. Na de flitsende competitiestart met vijf opeenvolgende zeges tegen naar later bleek laag geklasseerde tegenstanders is er bij de Hardenberg Heemse Combinatie een beetje de klad ingekomen tegen sterkere opponenten. Afgelopen zaterdag werd weer eens gewonnen en biedt de 3-2 zege op HFC nieuw perspectief. Voor AFC, dat tiende staat met drie punten minder dan HHC, geldt ongeveer hetzelfde verhaal. Goed begonnen, met zelfs een uitzege op de huidige koploper Spakenburg, kwam er vervolgens wat zand in de machine. Gelukkig was het afgelopen zaterdag eindelijk weer eens raak met een mooie 0-2 zege in Assen tegen het sterk in de Tweede Divisie debuterende ACV. Ook voor ons aller eerste dus een mentaal steuntje in de rug op deze laatste thuiswedstrijd van 2023 tegen een vaak lastige tegenstander die in het verleden vaak aan het langste eind trok. HHC heeft bovendien de topscorer van de Tweede Divisie in de ploeg. De teller van Rob van der Leij staat dit seizoen al op dertien goals. Het is te hopen dat het daar vandaag bij blijft.

Als de ploegen het doorweekte kunstgras betreden onder leiding van scheidsrechter Michael Eijgelsheim, zien we dat de Benno Nihom en Pascal Diender met de zelfde ploegen starten als een week eerder. Never change a winning team! Het regent behoorlijk, het is te hopen dat het nog droog wordt in de loop van de wedstrijd. Na het eerste fluitsignaal pakt AFC direct het initiatief. In de tweede minuut levert dat een vrije trap op na een forse overtreding op Noa Benninga. Dalian Maatsen mag op een mooie plek aanleggen, maar zijn kromme bal wordt door keeper Jorick Maats fraai uit de bovenhoek getikt. Niet veel later heeft Noa de openingsgoal op zijn schoen na een pass van Splinter de Mooij, maar ook zijn schot wordt door Maats gekeerd. In de tiende minuut is toch raak na een fraaie give-and-go van Splinter met Melvin Platje. Tegen de inzet van Splinter heeft Maats geen verweer. 1-0, maar de vreugde aan AFC-kant is van korte duur. Twee minuten later staat het alweer 1-1 nadat een harde schuiver van Danny Bouws door Gijs van Zetten voor de voeten wordt gestompt van topscorer Rob van der Leij. Dat is niet verstandig. Van der Leij weet wel raad met dit buitenkansje en ontloopt daarbij handig de buitenspelval. Na dit tegendoelpunt raakt AFC het initiatief kwijt en is de wedstrijd veel meer in evenwicht. Mogelijkheden en kansen zijn er in deze fase genoeg voor beide teams. Zo mag Dalian nog twee keer aanleggen op een mooie plek, maar verdwijnt de eerste bal in de grijpgrage handen van Maats en wordt de tweede bal door Gevero Markiet naast gekopt. De HHC-aanval laat zich ook niet onbetuigd en linksbuiten Thomas Rijnders eist veel aandacht op van onze defensie. Een kogel van Stijn Strijker wordt knap klemvast gepakt door Gijs van Zetten en een kopbal van Danny Bouws schiet rakelings voor het AFC-doel langs. In de 40e minuut is het bijna raak als Van der Leij een voorzet inkopt en Gijs de bal niet goed onder controle krijgt. Op de een of andere manier gaat de bal er niet in, heeft de bal de doellijn niet gepasseerd volgens de assistent-scheidsrechter. Daar is HHC het niet mee eens, maar een VAR ontbreekt en dus gaat het spel verder. En hoe! De bal is het laatst door Van der Leij aangeraakt maar in de warboel mag HHC toch een corner nemen. De bal vliegt het strafschopgebied binnen, wordt door iedereen gemist, waarna Jesper Drost van dichtbij Gijs verrast. 1-2 achter en dat blijft het tot de rust, want ook de vierde door Dalian genomen vrije trap levert in de 44e minuut helaas niets op.

De tweede helft start met ongewijzigde formaties. Het regent nog steeds en je begint steeds meer bewondering te krijgen voor de spelers die er met faire middelen een aantrekkelijke wedstrijd van weten te maken. Net als in de eerste helft begint AFC sterk en in de 49e minuut is het al raak via Noa die een pass van Dalian achter Maats schiet. Helaas gaat de vlag van de assistent omhoog: buitenspel! Na een kwartier wordt er aan beide kanten gewisseld en dat komt vooral het spel van AFC ten goede. De Oranjehemden moeten steeds verder terug en in deze fase is het wachten op de gelijkmaker. Enkele corners leveren niets ook en na een prachtige pass van Milan Hoek, ingevallen voor Noa, weet ook Splinter van dichtbij keeper Maats niet te passeren. Maar in 81e minuut is het toch raak voor The Reds als Oussama Siali, ingevallen voor Melvin Platje, van een meter of dertig zijn linker in stelling brengt. De bal vliegt met grote snelheid in de verre hoek en zelfs Maats is in dit geval kansloos. HHC wankelt en de trots van Salland mag van geluk spreken dat een foutje van Maats niet wordt afgestraft in de 83e minuut door Mitch van Kempen en Splinter. Een prachtige voorzet van Mitch, die uitstekend speelt, wordt door Tim Linthorst vervolgens op een haar na gemist bij de tweede paal. In de 89e minuut kopt Gevero in kansrijke positie helaas over en lijken onze jongens zich tevreden moeten stellen met een gelijk spel. Maar zelfs dat ene puntje lijkt ons niet gegund als invaller Thom Olde Weghuis in de 93e minuut bij een uitval op de paal schiet en uitgerekend Van der Leij klaar staat om de reboud binnen te tikken. Gelukkig blijft ons dat bespaart door een waanzinnige reflex van Gijs die vandaag misschien niet zijn beste wedstrijd keepte maar wel een van zijn allerbeste reddingen verrichtte. Chapeau!

2-2 dus tenslotte, een uitslag waar AFC én HHC niet veel mee opschieten. De nummers twee en drie van de ranglijst aller tijden van de Tweede Divisie staan dit seizoen na zestien wedstrijden nog steeds tiende en zesde en hopen in 2024 op een hogere klassering. In 2023 neemt AFC het uit nog op tegen FC Lisse, dat afgelopen zaterdag ruim wist te winnen van HFC aan de Spanjaardslaan. Verrassend! En daarna de bekerstrijd tegen RKAV Volendam op 20 december in het wereldberoemde vissersdorp. Twee wedstrijden die we dit jaar nog graag willen winnen. Succes!

MvdW

 Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Guus van Weerdenburg, Cody Claver (72’ Tim Linthorst), Mitch van Kempen, Julian van der Greft, Djuric Ascencion (62’ Soufiane Hetli), Noa Benninga (62’ Milan Hoek), Splinter de Mooij en Melvin Platje (62’ Oussam Siali).

Voor de 1 minuut samenvatting en interviews zie op de homepagina ons AFC TV en voor de  langere samenvatting klik hier

Voor foto’s zie ons AFC Fotoalbum of klik hier