AFC - HHC Hardenberg 1 - 1 met verslag, TV samenvatting, foto's en 2e periodetitel

Door het gelijke spel tegen HHC en het verlies van De Treffers tegen Rijnsburgse Boys heeft AFC, na de 1e Periodetitel, nu ook de 2e Periodetitel in de wacht gesleept!
Met nog één speelronde te gaan in de 2e Periode is AFC niet meer te achterhalen door datzelfde HHC, Katwijk en Rijnsburgse Boys.
Zij staan namelijk allemaal na 10 wedstrijden op 5 punten achterstand op AFC in de stand van de  2e Periode, welke over 11 wedstrijden gaat.

AFC EN HHC REMISEREN IN SPANNEND TOPDUEL

Ook het tweede duel tussen de nummers één en twee van de Tweede Divisie eindigde onbeslist. Wisten HHC en AFC eerder deze competitie in Hardenberg niet te scoren, in Amsterdam was dat twee keer wel het geval. De 1-1 eindstand stond in de rust al op het scorebord. Na een snelle openingsgoal van het Tweede Oranje kwamen The Reds op gelijke hoogte door een fraaie kopbal van Gévero Markiet. Met dit gelijke spel tegen de runner up en de nederlaag van De Treffers behoudt AFC de koppositie met resp. zes en zeven punten verschil op de toppers uit Hardenberg en Groesbeek.

Vandaag staat het thuisduel tegen HHC Hardenberg op het programma, een kraker van jewelste. Na 21 wedstrijden voeren AFC en HHC de ranglijst aan, The Reds als koploper, op zes punten gevolgd door het Tweede Oranje, dat vorige week weer eens na lange tijd verloor. AFC deed het afgelopen zaterdag beter door in Rijnsburg van de Uien te winnen. De eerste wedstrijd dit seizoen eindigde in Hardenberg met een 0-0 gelijkspel. Bloedeloos was dit duel zeker niet. Voor rust had AFC alle kans de drie punten mee naar Amsterdam te nemen, na de thee waren de rollen omgekeerd en mochten onze jongens van geluk spreken met de uiteindelijke remise. Door de jaren heen is de trots van Salland een lastige tegenstander voor AFC. Ook op Goed Genoeg werd meer verloren dan gewonnen van de Oranjehemden, die dit seizoen weer over een brede selectie beschikken, met voor én achter veel kwaliteit. De ploeg van trainer Pascal Diender wordt vooral geroemd om het hechte teamverband, niet zo gek als de basis al jaren er ongeveer hetzelfde uitziet. Onze jongens moeten dus vanmiddag uit een heel goed vaatje tappen om een gelijkspel of meer te realiseren. Onmogelijk is dat beslist niet, want de ploeg van trainer Benno Nihom is al dertien wedstrijden ongeslagen en heeft dit seizoen thuis nog niet verloren.

Het is gezellig druk op Goed Genoeg als de spelers het kunstgras betreden onder leiding van scheidsrechter Sander de Brito Roque. Bij AFC de gebruikelijke basis, waarin Kevin Visser na een blessure weer is teruggekeerd. Noa Benninga begint dus dit keer weer op de bank. Bij HHC noteren we wel enkele verrassingen. De spitsen Matthijs Hardijk en Rob van der Leij, dit seizoen al samen goed voor 21 doelpunten starten niet, net als middenvelder Joeri Church. Serginho Fatima, over hem later meer, ‘good old’ Glenn Kobussen en Thomas Reinders staan nu, in tegenstelling het duel tegen OFC van jl. zaterdag, wél in de basis. Trainer Pascal Diender begint dus op papier wat behoudender dan verwacht. We gaan zien wat dat in de praktijk betekent. Eerst is er een minuut stilte in verband met de vele slachtoffers in Turkije en Syrië als gevolg van die verschrikkelijke aardbeving. Het is muisstil op sportpark Goed Genoeg.

Hierna fluit de scheidsrechter de wedstrijd op gang en gaan onze gasten ondanks de behoudende opstelling in de aanval. HHC is in deze fase beslist de gevaarlijkste ploeg. Vooral Thomas Reinders bezorgt aan de linkerkant Dalian Maatsen en Joël Tillemans handen vol werk en glipt af en toe door onze defensie. In de vijfde minuut is het al raak voor de Sallanders als een voorzet van Reinders slecht wordt verwerkt door Guus van Weerdenburg en de Uruguyaan Matias Jonas de terugstuitende bal van dichtbij in het doel schiet. Wat een ongelukkige start, maar af en toe doet zich zo’n foutje voor, zelfs bij Guus. 0-1, het goede nieuws is dat er nog tijd genoeg is om wat aan deze stand te doen. Maar dan moet er wel beter verdedigd worden want in de zevende minuut verdwijnt een schot van de razendsnelle rechtsback Danny Bouws net naast het AFC-doel.

In het vervolg van de wedstrijd neemt AFC het initiatief over en regelmatig wordt de HHC-defensie getest. Vooral Joël Tillema is met zijn voorzetten gevaarlijk, maar de centrale verdedigers Pascal Mulder en Serginho Fatima zijn een flinke sta in de weg. Vooral Fatima, hij schuwt geen luchtduel en ligt tot twee keer toe met een hoofdblessure op het kunstgras. Gelukkig kan hij even later op even onverzettelijke manier door. Chapeau! In de 25e minuut kopt hij een HHC-corner net naast het doel van Gijs van Zetten. Daarna vestigt een andere rots in de branding alle aandacht op zich. Gévero Markiet, die ook in dit topduel heerst in de lucht en sterk is aan de bal, kopt in de 31e minuut een in tweeën genomen corner bij de tweede paal via de grond onhoudbaar achter keeper Nick Borgman in de touwen. Een mooi, door Dalian Maatsen even fraai voorbereid doelpunt. 1-1 en AFC probeert nog voor rust op voorsprong te komen. Een fantastische diepe bal van Melvin Platje wordt door Raily Ignacio met een snoekduik in het doel gekopt, helaas net niet ver genoeg in de hoek waardoor Borgman op het nippertje kan redden. Vervolgens is het toch bijna 2-1 als een slim door captain Milan Hoek genomen vrije trap Cody Claver bereikt. Zijn voorzet wordt net niet door Melvin in het net gewerkt. Zonde!

Het is nog steeds 1-1 en als de spelers weer op het veld staan blijkt uitblinker Reinders gewisseld te zijn voor topscoorder Matthijs Hardijk. Bij AFC staat de basis nog op het veld. Net als in de eerste helft is HHC ook in het tweede bedrijf in het begin gevaarlijk. Zo dreigt Jesper Drost al snel te scoren, maar Milan Hoek brengt met een geweldige sliding redding. Ook Hardijk is gevaarlijk, maar nu laat Dalian Maatsen zich defensief gelden. Het wordt tijd dat AFC wat terug doet. Langzamerhand neemt de druk op het HHC-doel toe en met name Cody Claver laat zich nu gelden op de linkerflank. Even lijkt hij op weg naar een doelpunt, maar op het laatste moment wordt hem de pas afgesneden door de snelle Bouws. Niet veel later mogen The Reds niet klagen als Melvin Platje onbedoeld de inmiddels ingevallen spits Rob van der Leij een vrije doortocht geeft en Gijs van Zetten het één-op-één duel van Van der Leij wint. Bravo! Nog een minuut of twintig te gaan en ook Benno Nihom wisselt. Guus van Weerdenburg en Kevin Visser verlaten het veld voor Segün Owobowale en Noa Benninga. AFC dringt aan en probeert deze belangrijke wedstrijd naar zich toe te trekken. Splinter de Mooij gooit in deze fase alles in strijd en dat helpt zeer, net als het goede spel van Noa en Segün, die in de 77e en 92e minuut nog de winnende goal hadden kunnen maken. Omdat ook Hardijk nog in kansrijke positie mist blijft het tenslotte 1-1 en met die uitslag kan de neutrale toeschouwer tevreden zijn. Over en weer waren er kansen, maar beide defensies waren uiteindelijk toch de baas. Met Gévero Markiet en Serginho Fatima als uitblinkers, zij speelden op Eredivisie niveau. Ook scheidsrechter Sander de Brito Roque dient genoemd worden. Hij floot een uitstekende wedstrijd.

Is het glas half vol of half leeg? Voor HHC zal het laatste wel het geval zijn. Het verschil met AFC bedraagt immers nog steeds zes punten. Voor AFC is het gelijke spel een bevestiging van wat we al een tijdje wisten. De koploper is moeilijk te kloppen, ook als de topvorm er aanvallend een keer niet is. De ploeg van Benno Nihom is nu veertien keer ongeslagen en kan dat record binnenkort nog uitbouwen in het uitduel tegen regerend kampioen Katwijk. Een wedstrijd om naar uit te kijken én te bezoeken, want ons aller eerste is erg goed bezig. Na de eerste werd vandaag ook de tweede periodetitel behaald. Van harte gefeliciteerd! 

MvdW

Opstelling AFC : Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Gévero Markiet, Guus Jan van Weerdenburg (’72 Segün Owobowale), Joël Tillema (87’ Djuric Ascension), © Milan Hoek, Kevin Visser (72’ Noa Benninga), Splinter de Mooij, Cody Claver, Melvin Platje (Matthijs Jesse 91’) en Raily Ignacio (87’ Soufiane Hetli).

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier