AFC - Hercules voorbeschouwing

AFC gaat vol vertrouwen voor de winst tegen Hercules

Na de fantastische winst op VVSB in Noordwijkerhout staat aanstaande zondag de thuiswedstrijd tegen USV Hercules op het programma. Gelet op de ranglijst is het voor AFC weer een bijzonder belangrijke wedstrijd. Nog negen verenigingen maken kans op de zeven te vergeven promotieplaatsen. Op HSC’21 na, dat met 32 punten, zeker nog niet kansloos is, is het onderlinge verschil tussen de eerste acht gering. Het onderstaande programma voor de nog resterende vijf  competitieronden laat zien dat er nog heel veel mogelijk is.

Nr. Club Punten 10-apr 24-apr 1-mei 8-mei 16-mei
1 Lienden 45 TEC* Kon HFC Magreb* Treffers —–**
2 TEC 42 Lienden VVSB* Sneek JVC Cuijk* AFC
3 Kon HFC 41 Treffers Lienden* UNA AFC* VVSB
4 VVSB 40 JVC Cuijk* TEC HSC’21* HBS Kon HFC
5 AFC 40 Hercules Sneek JVC Cuijk* Kon HFC TEC*
6 Treffers 39 Kon HFC* Magreb HBS* Lienden* Sneek
7 UNA 38 Sneek * OJC Ros Kon HFC* —–** HSC’21*
8 JVC Cuijk 37 VVSB Hercules* AFC TEC OJC Ros*
 * = Uitwedstrijd,     ** —– = vervallen wedstrijd tegen WKE.     

Op papier hebben de eerste drie FC Lienden, TEC en Kon. HFC een knap lastig programma. Over de vraag wie de laatste kampioen wordt van de Zondag Topklasse valt niet veel meer te vertellen dan dat ook een andere vereniging dan de genoemde drie er wel eens met deze buit vandoor kan gaan! Maar het draait natuurlijk dit seizoen vooral om de eerste zeven plaatsen. De spanning is enorm. De nummer acht JVC Cuijk staat maar 5 verliespunten achter op koploper FC Lienden. Dit met nog drie thuiswedstrijden te gaan tegen concurrerende clubs en twee op papier minder zware uitwedstrijden. Het kan, ook voor AFC, nog alle kanten op.

Voor onze tegenstander van aanstaande zondag is de spanning er wat af. Met 28 punten staat Hercules veilig in de middenmoot, elf punten voor op hekkensluiter SWZ Sneek. De kans op promotie naar de Tweede Divisie lijkt verkeken. De Herculanen hebben echter wel lange tijd mogen hopen op een plek bij de eerste zeven. De start dit seizoen was bijzonder goed. Na acht wedstrijden was Hercules nog steeds ongeslagen en werd er o.a. uit gewonnen van Kon. HFC en gelijk gespeeld tegen TEC en FC Lienden. Op 18 oktober 2015 werd thuis op Sportpark Voordorp met 1-5 verloren van De Treffers en dat luidde een wat mindere periode in. Na de winterstop was er nog van alles mogelijk, maar de resultaten bleven, vooral buiten Utrecht, veel minder dan in het begin van het seizoen. Dat neemt niet weg dat trainer Eric Speelziek, die vorig seizoen weer een hoop spelers zag vertrekken naar de kapitaalkrachtige omgeving, het met een grotendeels vernieuwde selectie uitstekend doet. AFC was één van de vijf clubs die dit seizoen op Sportpark Voordorp in het zand beten. Op 6 december 2015 speelden onze jongens een matige wedstrijd. Het overwicht in het veld leverde bar weinig op en Hercules loerde slim vanuit een versterkte verdediging op een counter om de wedstrijd te beslissen. In de 81e minuut werd het strijdplan van Hercules beloond door rechtsback Kevin Ligtemoet die ongehinderd tachtig meter kon oprukken om vervolgens onze keeper Laszlo Sandor te passeren. In de tumultueuze slotminuten besliste een tweede counter de wedstrijd definitief in Utrechts voordeel.

Opvallend is dat AFC het in die fase van de competitie vooral moest hebben van de zeges die thuis aan de lopende band werden behaald. Buiten Amsterdam ging het heel wat minder. Inmiddels is het ‘uit-complex’ onder het (groene) tapijt gestopt want van de afgelopen zes uitwedstrijden werden er vijf gewonnen en een keer werd er gelijk gespeeld.
Afgelopen zondag was sprake van een kraker van jewelste in Noordwijkerhout en toonde ons eerste heel veel karakter na blessures van Mark van den Boogaart en Daan Sutorius aan het begin van de eerste resp. tweede helft en een 2-1 achterstand in de 80e minuut van de wedstrijd. De 3-2 winst op VVSB was de prachtige beloning voor een echte teamprestatie die veel losmaakte bij de spelers, staf en meegereisde supporters.

Juist ook door deze prestaties buitenshuis doet AFC nog volop mee voor de prijzen dit seizoen, ondanks de zes ingeleverde punten als gevolg van het faillissement van WKE. Dat moet veel vertrouwen geven voor de laatste vijf wedstrijden. Maar er is nog niets gewonnen. Winst op Hercules zou een volgende, belangrijke stap betekenen richting Tweede Divisie. Niks meer, maar zeker ook niks minder. AFC start ongetwijfeld als favoriet, maar kan rekenen op een geduchte tegenstander die het ons net als in Utrecht knap lastig kan maken met gevaarlijke counters en mooie acties van spits Tyron Fonfille. Het is dus oppassen geblazen, want we krijgen dit seizoen nogal wat goals tegen. Anderzijds maakt AFC ook heel wat doelpunten en hebben we na Daan Sutorius, die zijn WKE-doelpunten spijtig genoeg kon inleveren, met Pieter Koopman weer de topscorer in huis van de Zondag Topklasse. Dat biedt nog meer perspectief op een mooi resultaat. Succes!

MvdW

De pupil van de week is Sharai Troostwijk
De wedstrijdbal is aangeboden door Nice Teleservice, ‘altijd telefonisch bereikbaar’