AFC - Hercules 0 - 2 met verslag

HERCULES WEET OOK IN AMSTERDAM MET 2-0 TE WINNEN VAN ONGEVAARLIJK AFC

Een futloos opererend AFC ging op thuishaven Goed Genoeg onverwacht met 0-2 ten onder tegen een degelijk spelend Hercules. De defensie van The Reds zag er bij beide doelpunten niet goed uit. Ondanks een veldoverwicht en heel wat voorzetten richting het Utrechtse doel was AFC zelden echt gevaarlijk en kon met recht gesproken worden van een ‘off day’. Door deze nederlaag zakt AFC naar een zesde plaats, drie punten voor op de nummer acht JVC Cuijk. Het wordt met de week spannender. HSC’21 en Hercules mogen met nog vier wedstrijden te gaan ook weer hoop koesteren op een promotieplaats.

Vandaag komt Hercules op bezoek. Het team van trainer Eric Speelziek is na een flitsende start in het vervolg van deze spannende competitie teruggezakt naar de middenmoot en heeft nog maar een minimale kans op promotie naar de Tweede Divisie. Toch zijn de Herculanen  de laatste weken goed op dreef. Dit mede als gevolg van een steeds minder bevolkte ziekenboeg. AFC doet nog volop mee voor een van de zeven promotieplaatsen. De zwaar bevochten uitzege in Noordwijkerhout op VVSB van afgelopen zondag was in dit verband van groot belang. In tegenstelling tot Speelziek kan AFC–trainer Bart Logchies vandaag niet beschikken over een flink aantal spelers. Daan Sutorius, Marc van den Boogaart, Melvin Grootfaam, Tom van den Brink en Matthijs Jesse, die tegen VVSB de winnende goal maakte, zijn allen geblesseerd. Het zal, gelet op dit alles, vanmiddag op de zonovergoten grasmat van Sportpark Goed Genoeg beslist niet makkelijk worden. In de Domstad werd eerder dit seizoen met 2-0 verloren van Hercules, dat een dominant AFC met enkele counters te slim af was. Hopelijk worden de bordjes vandaag in de hoofdstad verhangen.

Als scheidsrechter Steeg voor het eerst fluit zien we dat AFC met twee spitsen en twee spelers op de vleugels speelt. Een aanvallend concept. Met Pepijn Kluin voor het eerst in de basis, achter en ongetwijfeld als het kan naast Pieter Koopman in de pits van de aanval. Captain Magid Jansen is  op het middenveld geposteerd, Randel Shakison in het hart van de verdediging. Ondanks het aanvallende concept start AFC in een heel rustig tempo. De bal gaat rond en op een rush van Jonathan Ritchard na wordt de Hercules-defensie niet op de proef gesteld. Als er al aangevallen wordt is het Hercules dat iets onderneemt. Een vrije trap na een overtreding van Magid links van het doel levert echter niets op en de plaagstootjes van Francis van Rooij en Wadi Ouirzane zijn ook niet verontrustend voor onze keeper Laszlo Sandor. De eerste grote kans na 25 minuten is voor AFC. De fraaie slalom van Edip Biberoglu eindigt helaas in een punter over het Utrechtse doel. Twee minuten later is het aan de andere kant wel raak als de bal door de defensie van Hercules wordt onderschept en een diepe bal dwars door het midden spits Tyrone Fonville bereikt. Zijn tikje opzij kan door Van Rooij makkelijk  in het lege doel worden geschoven, omdat Laszlo veel te ver is uitgelopen. 0-1, wat een domper. Gelukkig is er nog tijd genoeg om de schade te herstellen, maar dan moeten de bakens, vooral  op het middenveld, worden verzet. Tot de rust is hier nog niet veel van te merken. Hercules controleert de wedstrijd en AFC is niet echt gevaarlijk. Meer dan een halve omhaal van Pieter Koopman, die over de lat verdwijnt, en een rush van Edip, die in schoonheid sterft, valt niet te noteren.

Hopelijk wordt de matige eerste helft gevolgd door een sprankelend tweede bedrijf waarin onze aanval de Utrechtse defensie aftroeft door kracht en dynamiek. In het eerste kwartier is AFC twee keer dicht bij de gelijkmaker. Eerst is het Koen Bosma die na een pass van Edip voor langs schiet en daarna is Pieter de beste man van het veld, Marciano van Leijenhorst  een keer de baas. Dit levert helaas niet meer op dan een corner. Daarmee is de AFC-koek wel op, mede omdat een handsbal van Hercules in strafschopgebied niet als opzettelijk wordt beoordeeld door de scheidsrechter. In het laatste half uur blijft Hercules betrekkelijk makkelijk overeind. Een goot aantal voorzetten van Edip, Koen, Magid en Jonathan belanden in de handen van de keeper of worden eenvoudig weggekopt. Pieter en Pepijn kunnen maar moeilijk bereikt worden. Tot overmaat van ramp scoort Hercules in de 72e minuut de tweede goal en weer ziet onze defensie er niet erg solide uit. Thomas Reynaers profiteert slim van een matig opgevangen bal, die niet wordt weggetrapt. 0-2 en met een aantal nieuwe spelers wordt in de laatste tien minuten nog alles geprobeerd om deze stand een beter aanzien te geven, maar een historisch slot zit  er vandaag beslist niet in. Het is allemaal te gehaast, van ieder gevaar ontbloot.

Als scheidsrechter Steeg voor het laatst fluit kunnen we constateren dat we vandaag een belangrijke wedstrijd verloren hebben van een compact, fel maar ook fair spelende tegenstander die ons, ondanks het goede spel van Jonathan, met name op het middenveld de baas was. Weer met 2-0 verloren van Hercules, l’histoire se repete. Een fikse tegenvaller dus, dit in schril contrast met de winst een week eerder in Noordwijkerhout. Het kan soms verkeren. Een blik op de ranglijst leert dat de groep kanshebbers op een promotieplaats dit weekend weer is uitgebreid en dat onderaan ook nog geen beslissing is gevallen. Ieder puntje telt,  voor de top negen en de onderste drie. Ons eerste kan zich nu twee weken voorbereiden op de laatste vier wedstrijden, die ons nog veel moois kunnen brengen als de eerder getoonde vorm er weer is. Te beginnen op 24 april tegen SWZ Sneek. Komt dat zien!

Opstelling AFC: Laszlo Sandor, Marien Willemsen, Geoffrey Galata (’73 Mitchell Theuns), Randel Shakison (’83 Danny Goedkoop), Guido Moelee, Magid Jansen ©, Jonathan Richard (‘76 Bas Middelkoop) Pepijn Kluin, Edip Biberoglu, Pieter Koopman, Koen Bosma. 

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier