AFC - Heerenveen met verslag, foto's en TV samenvatting

Heerenveen kruipt tegen AFC door het oog van de naald

AFC is er niet in geslaagd de tweede ronde van de KNVB-beker te bereiken. Die eer was er voor Heerenveen dat zich op sportpark Goed Genoeg langs de rand van de afgrond bewoog. AFC verzuimde na een vroege goal van Dalian Maatsen de score verder uit te bouwen. In het laatste kwartier sloeg Heerenveen tweemaal toe. Dat was genoeg voor de bekerwinst die pal voor tijd nog aan een zijden draaitje hing, maar de inzet van Tim Linthorst werd op miraculeuze wijze gestopt door keeper Xavier Mous.

Het is bijna acht uur als de ploegen van AFC en Heerenveen hun opwachting maken onder leiding van scheidsrechter Richard Martens De ambiance is geweldig. Een schitterend vuurwerk, heel veel supporters op de tribunes, die met hun rode vlaggetjes hun steun aan The Reds onderstrepen. Maar er zijn ook 500 supporters uit Heerenveen aanwezig die zich al behoorlijk laten horen. Heerenveen treedt niet alleen aan in het alom bekende thuistenue, het shirt met de pompeblêden (de rode waterlelies), maar ook in de sterkste opstelling, dus met Henk en Joey Veerman. De getalenteerde Servische linksbuiten Filip Stevanovic en de even getalenteerde Zweedse spits Benjamin Nygren die Heerenveen heeft gehuurd van resp. Manchester City en KRC Genk beginnen op de bank.  Bij AFC zien we dat Joël Tillema en Koen Wesdorp een basisplaats hebben. AFC, dat zich ten koste van FC Lisse plaatste voor het hoofdtoernooi, heeft in het recente verleden mooie successen geboekt in de strijd om de KNVB-beker. Telstar en Top Oss werden uit het toernooi geknikkerd. Maar vandaag wordt gestreden tegen een gelouterde eredivisieploeg die in 1998 voor het laatst van een amateurteam (Geldrop) verloor, in 1993 en 1997 in de finale stond van de KNVB-beker en in 2009 trots de felbegeerde beker omhoog mocht houden. Dat is andere koek! Maar het blijft voetbal en AFC beschikt over een sterk team dat tot veel in staat is. We gaan het met 2500 enthousiaste toeschouwers zien.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Martens laat de eerste grote kans niet lang op zich wachten. Na een voorzet van Thomas Verhaar en een kopbal van Raily Ignacio kan Splinter de Mooij al na vijf minuten de score openen, maar hij glijdt op een paar meter voor het doel uit. Heerenveen schrikt en dwingt niet veel later onze keeper Patrick Zonneveld met een schot rand strafschopgebied tot zijn eerste redding. In de 18e minuut is het raak voor AFC, na een prachtig door captain Milan Hoek genomen vrije trap. Dalian Maatsen kopt de bal fantastisch in. 1-0, Goed Genoeg explodeert en de strijd is nu echt begonnen. De aanvallen golven heen en weer, waarbij Henk Veerman zich onderscheid met enkele gevaarlijk kopballen, die keer op keer door Patrick onschadelijk worden gemaakt. Eén keer helpt de paal een handje. Maar verder zijn de beste kansen onbetwistbaar voor The Reds. De allermooiste is voor Joël, maar oog in oog met de keeper winnen de zenuwen het en blijft de 1-0 stand in de 24e minuut op het imposante scorebord staan. De laatste kans is voor Raily. Uit een corner kopt hij in de 39e minuut net naast.

Het is rust en onze jongens kunnen terugzien op een geweldige eerste helft, waarin achter weinig werd weggegeven en aanvallend sprake was van een aantal mooie kansen. Anders dan onze trainer Uli Landvreugd, zal zijn collega Johnny Jansen zich zorgen maken. Hoe in de tweede helft een achterstand weg te poesten, een gigantische surprise te voorkomen?

Eén van de maatregelen die Jansen treft is het wisselen van spelers. In de eerste tien minuten van de tweede helft ruimen vier spelers het veld, waaronder Anthony Musaba en Arjen van der Heide voor Nygren en Stevanovic. Ook ex-Feyenooder Sven van Beek en, even later, Siem de Jong maken hun opwachting. Uli Landvreugd wisselt na rust nog niet. Pas veel later wordt een beroep gedaan op de rijk gevulde AFC-bank. Als tweede maatregel kiest Heerenveen-trainer Jansen expliciet voor de aanval. AFC wordt veel meer dan in de eerste helft in het defensief gedwongen en houdt al dan niet noodgedwongen heel wat spelers achter de bal. Gevolg is dat het uitverdedigen steeds moeilijker gaat en Heerenveen steeds meer en makkelijker in balbezit komt. Hoe lang gaat zoiets goed? Heel lang in dit geval, want Maatsen en Linhorst verdedigen als leeuwen, daarbij geholpen door de vleugelverdedigers Cody Claver en Guus van Weerdenburg. Koen Wesdorp verzet als verdedigende middenvelder heel veel werk. En uiteraard steekt Patrck zo nu en dan zijn handen doeltreffend uit de keepersmouwen. Ook in deze fase is Splinter de Mooij de meest opvallende speler. Voor en achter, met vernuft, snelheid en felheid in de duels (soms met de koppen tegen elkaar) maakt hij het Heerenveen heel lastig, en het is ongelofelijk jammer dat hij in de 65e minuut een fraaie voorzet van Raily via een been van de tegenstander niet in de touwen maar op de lat schiet. De Friezen zwijnen, ook na een Amsterdamse corner die van de doellijn wordt gekopt.

Nog een kwartier te gaan en AFC heeft zich nu ook in de tweede helft opgericht. Een tweede goal zit er zeker net zo hard in als de gelijkmaker. Helaas is het laatste het geval als de boomlange Henk Veerman net iets te veel ruimte krijgt bij de tweede paal en hij de voorzet van links met een stuiterbal tegendraads in de verre hoek werkt. 1-1, en nu ontploffen de Friese supporters achter het AFC-doel en betrekken en passant het hek, de reclameborden en via vuurwerk het kunstgras in hun vreugde. Onze Hassan moet met een teil water orde op zaken stellen! In de 79e minuut is het weer raak als de net ingevallen Stevanovic in buitenspelpositie veel ruimte krijgt en Patrick kansloos laat. De vlag van de assistent-scheidsrechter gaat niet omhoog, er is geen VAR, dus blijft de 1-2 in stand. In een bestek van drie minuten zet Heerenveen de wedstrijd op zijn kop en dat is een behoorlijke domper voor onze jongens, die een historische uitslag door hun vingers voelen glippen. In de slotminuten wordt nog alles op alles gezet door The Reds.  Matthijs Jesse en Kenny Teijsse, ingevallen voor resp. Joël en Splinter, gooien zich met alles wat ze in huis hebben in de strijd en dat geldt ook voor Tim Linthorst die nu met zijn lengte, kop- én wilskracht de diepste spits is. Aldus wordt het nog knap spannend voor het doel van keeper Mous. Een 100% kans doet zich niet voor tot vlak voor tijd als Tim uit een pass van Matthijs vrij voor de Friese keeper opduikt. De verdiende gelijkmaker komt er echter niet door een geweldige reflex van Mous. Wat ontzettend jammer. Niet veel later fluit scheidsrechter Martens voor het laatst. Heerenveen is door naar de tweede bekerronde,  AFC ligt er uit.. De teleurstelling is groot bij onze spelers, want ze waren niet ver verwijderd van een superstunt. Anderzijds is er ook veel ruimte voor trots, want ons aller eerste speelde een dijk van een wedstrijd. Chapeau!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Cody Claver, Dalian Maatsen, Tim Linthorst, Guus van Weerdenburg, Koen Wesdorp, © Milan Hoek, Splinter de Mooij (87’ Kenny Teijsse), Thomas Verhaar, Raily Ignacio (’79 Oussama Siali) Joël Tillema (’87 Mattijs Jesse).

Voor de TV samenvatting klik hier  

Voor foto's van Tom Poederbach en Ineke, zie ons AFC Fotoalbum of klik hier