AFC - HBS voorbeschouwing

Koploper AFC gaat voor de winst op daadkrachtig HBS

Zondag aanstaande komen onze Haagsche voetbalvrienden van HBS (opgericht in 1893). op bezoek. Houdt Braef Stant is 2016 goed begonnen en probeert de in de eerste seizoenshelft opgelopen schade te repareren. Twee klinkende thuiszeges tegen Hercules (4-0) en JVC Cuijk (5-2) tonen het potentieel van de Kraaien, die het in de Bosjes van Pex meestal goed doen. Daar weet FC Oss ook alles van, want deze BVO ging dit seizoen maar liefst met 4-1 op Sportpark Craeyenhout ten onder voor de KNVB-beker. De bekerwinst van VVSB op FC Den Bosch is dus helemaal zo gek nog niet, als we het bizarre slot van deze wedstrijd  even buiten beschouwing laten.

AFC ging in de eerste seizoenshelft ook kopje onder in de Bosjes van Pex. De dadendrang van HBS was op 11 november 2015 ons vooral in de eerste helft veel te machtig. The Reds voetbalden toen beslist niet als een koploper, die ze na zeven wedstrijden waren, de Kraaien niet als de rode lantaarndrager van dat moment. In deze wedstrijd was HBS-spits Tjeerd Westdijk vooral in goede doen, samen met de van ADO Den Haag afkomstige rechtsback Richello Fecundo. Aan AFC kant viel er toen weinig te genieten, al had een mooie kopbal van Magid Jansen in het begin van de wedstrijd AFC op een geheel ander spoor kunnen zetten. Gianni Kamperveen, al jaren de vaste sluitpost  van HBS, wist dit scenario met een mooie parade te voorkomen. De 2-0 achterstand bij rust kon ondanks een AFC-offensief in de tweede helft niet meer ongedaan worden gemaakt. Het doelpunt van Pieter Koopman in de 90e minuut kwam te laat en werd bovendien gevolgd door een derde goal van HBS in de extra tijd. 3-1 dus, toen een belangrijke opsteker voor de Kraaien en een ‘wake up call’ voor ons eerste. De verschillen in de Zondag Topklasse zijn niet zo groot als de ranglijst soms aangeeft. Iedere week is 100% inzet noodzakelijk om in het winnende spoor te blijven, zoveel is wel duidelijk.

Wanneer we wat nader in zoemen op de resultaten van HBS dit seizoen valt vooral de negatieve score op in uitwedstrijden. Van de tien wedstrijden buiten de hofstad werden er maar liefst negen verloren.  De doelcijfers, 5 voor en 23 tegen, zijn ook niet om over naar huis te schrijven Alleen in Echt werd met 1-0 van EVV gewonnen en dat is op zich een prestatie die niet veel clubs HBS nadoen.  De eerste uitwedstrijd na de winterstop van het team van trainer Andre Wetzel, die na jarenlange trouwe en goede dienst aan het eind van seizoen stopt bij de Kraaien, speelde HBS tegen UNA in Zeelst (Veldhoven). Een sterke tegenstander, die zeker in de eerste helft in het defensief werd gedrongen. Een snelle goal van Ricardo Samoender uit een corner bij de tweede paal gaf HBS vleugels en de einduitslag was waarschijnlijk heel anders geweest als aanvoerder Mike de Geer in de eerste helft een penalty had benut. Dat gold zeker ook voor de rode kaart van Samoender pal voor rust, waardoor de ploeg van Wetzel het in de tweede helft moeilijk kreeg. De 2-1 nederlaag ten slotte was even logisch als onnodig en met die wetenschap zal HBS in de volgende uitwedstrijden op zoek gaan naar betere resultaten., te beginnen in Amsterdam. De selectie is in ieder geval veel beter dan de uitresultaten suggereren. We zijn zondag aanstaande dus gewaarschuwd.

Ons eerste is ook buitenhuis een stuk minder op dreef dan op sportpark Goed Genoeg. Lange tijd stond alleen de overwinning in Emmen tegen WKE aan de goede kant van de score. Inmiddels is deze negatieve trend doorbroken. De laatste drie uitwedstrijden tegen SWZ Sneek (2-3), OJC Rosmalen en De Treffers (1-3) werden gewonnen. Vooral de zege op De Treffers was een mooie prestatie, zoveel teams is het niet gegeven om in het voetbalgekke Groesbeek te winnen. Thuis is het team van trainer Bart Logchies dit seizoen nog ongeslagen. Van de negen thuiswedstrijden werden er zeven gewonnen, twee maal werd het gelijk. De laatste thuiswedstrijd, de eerste na de winterstop, werd met 3-1 gewonnen van WKE, een uitslag die al vijf keer eerder werd gerealiseerd. Tot nu toe nog delen The Reds in Amsterdam meestal de lakens uit. De doelcijfers, 21 voor en acht tegen, onderstrepen dit. Vaak is het spel aantrekkelijk en kan het publiek met volle teugen genieten van sprankelijk  combinatievoetbal. Hopelijk is dat zondag aanstaande ook zo.

Wat gaat worden? Niets lijkt moeilijker dan het voorspellen van een voetbaluitslag, maar als je de resultaten van AFC thuis en HBS uit in beschouwing neemt lijkt een overwinning van The Reds in Amsterdam voor de hand te liggen. Koploper AFC zal thuis die mooie positie en de ongeslagen status met verve verdedigen. Toch is (ook) hier enige nuance op zijn plaats.  Zoals beschreven was HBS ons dit seizoen in Den Haag met veel daadkracht en een levensgevaarlijke Tjeerd Westdijk de baas. Daarnaast hebben de Kraaien de punten minstens zo hard nodig als ons eerste. Bovendien houden AFC en HBS elkaar door de jaren heen in de onderlinge Topklasseduels precies in evenwicht: drie keer werd gewonnen, drie maal werd verloren en drie keer werd het gelijk. We herinneren ons allemaal nog de kampioenswedstrijd van AFC op 19 april 2014 toen het op sportpark Goed Genoeg 4-4 werd. Na afloop werd het op die bijzondere voetbaldag, mede door de Haagse inbreng, een onbeschrijfelijk gezellig feest. We gaan er vanuit dat het na afloop van de ongetwijfeld spannende wedstrijd weer erg gezellig wordt in ons clubhuis, ongeacht de uitslag, koploper of niet. Kortom een middag bij AFC, die we voor geen goud zouden willen missen. Graag tot zondag.

MvdW

De pupil van de week is Maxwell Purperhart. Weten wie Maxwell is? Klik hier
De wedstrijdbal is aangeboden door Rudy Don Griot en Michael van Os