AFC - HBS 1 - 2 met verslag

Eerste thuisnederlaag AFC tegen onverzettelijk HBS

Op een nat en winters sportpark Goed Genoeg ging koploper AFC hard onderuit tegen het laag staande HBS, dat buitenshuis nog maar een keer wist te winnen. De nederlaag kreeg pas in de tweede helft gestalte. Voor de pauze waren The Reds heer en meester, maar vergaten die bovenliggende positie om te zetten in een veilige voorsprong. Door dit onverwachte verlies staat nu Kon. HFC bovenaan, dat in de laatste 10 wedstrijden maar liefst 26 punten wist te verzamelen.

Het wordt vandaag een lange dag. Vooraf aan de wedstrijd AFC-HBS eerst maar even naar het tweede kijken, dat een cruciale wedstrijd speelt tegen de reserves van Kon. HFC. Er moet door het team van Roy Tular beslist gewonnen worden om nog in de kampioensrace te blijven. Het giet van de regen, af en toe sneeuwt het, maar ondanks die weersomstandigheden speelt AFC op het kunstgras een fantastische eerste helft. Op 2 momenten vlak voor rust na, waarin een zeer verdiende 2-0 voorsprong zo maar wordt weggegeven. In de tweede helft is het allemaal minder en is de 2-2 ruststand ook de eindstand. Een typisch geval van de kaas van het brood laten eten. Hopelijk  vergaat het ons eerste beter tegen Houdt Braef Stant, dat thuis in de Bosjes van Pex dit seizoen met 3-1 wist te winnen van AFC. Een opmerkelijk resultaat, want het door veel blessures geplaagde HBS maakt tot nog toe een moeizaam seizoen door en staat op een dertiende plaats net boven de streep. Vooral in uitwedstrijden trekt de ploeg van Andre Wetzel bijna altijd aan het kortste eind. Tijd voor een revanche dus voor de nederlaag in het Haagse, maar onze jongens zijn gewaarschuwd voor een ploeg die altijd voor iedere meter strijd en die door de jaren heen in de duels met AFC meestal goed voor de dag komt.

Ondanks alle regenval ligt het veld er redelijk bij als scheidsrechter Witlox voor het eerst fluit. Verrassenderwijs ontbreekt Randel Shakison in de basis die als gevolg van een kapot treinstel van de metro te laat is op het appel. Koen Bosma is nog steeds niet beschikbaar door een hardnekkige blessure. Mitchell Theuns is er dit keer vanaf het begin wel bij. Hoewel de eerste echte aanval voor De Kraaien is wordt het al snel duidelijk dat AFC in de eerste helft de lakens uitdeelt. De bal wordt op het gladde veld goed rond gespeeld en de meeste schermutselingen spelen zich af op de helft van HBS. In de 12e minuut is het flink schrikken geblazen als Geoffrey Galata en Jelmer de Winter elkaar met het hoofd raken. Geoffrey valt met een zware hoofdwond (zeven hechtingen) uit, Jelmer kan gelukkig door. Randel maakt hierdoor al snel toch zijn opwachting. Achteraf blijkt een Geoffrey een hersenschudding te hebben, bezoek aan het ziekenhuis leert dat er gelukkig verder geen letsel is. Een groot geluk bij een flink ongeluk.

De eerste grote kans voor AFC is er na 24 minuten voor Pieter Koopman, die na een assist van Daan Sutorius de hoek voor uitzoeken heeft. De te zacht ingeschoten bal is een makkelijke prooi van Gianni Kamperveen, de altijd intens meelevende keeper van de Kraaien. Even later breekt Jonathan Ritchard door. Helaas mist zijn inzet de verste hoek op een haar. Na dik een half uur is het dan toch raak voor The Reds als Daan met een fraaie draai Pieter weer vrij voor Kamperveen zet. Dit maal is de schuiver van Pieter de Haagse doelman te machtig. 1-0, meer dan verdiend. In het laatste kwartier wordt via de vleugels alles op alles gezet om deze score op te voeren, maar de wervelende acties van Edip Biberoglu en Melvin Grootfaam sterven meestal te ver van het Haagse doel in schoonheid. Vlak voor rust is HBS voor het eerst gevaarlijk, maar de kopbal van De Winter verdwijnt aan de voor AFC goede zijde van de paal.

Na de thee starten de Kraaien ijzersterk. De eerste de best aanval levert een gevaarlijk corner op en Laszlo Sandor, die in de eerste helft nog rondjes liep om zich warm te houden, krijgt het druk. HBS zet alles op alles, valt vooral over rechts aan en is via captain Mike de Geer uit een vrije trap dicht bij de openingsgoal. Dat doelpunt komt er toch, maar HBS heeft een schwalbe nodig om voor die tegentreffer. Scheidsrechter Witlox, die niet in het bezit is van de beelden van RTV NH, na een duikeling van De Winter de bal ten onrechte op de stip en trakteert op een gele kaart. Vanaf 11 meter mist Tjeerd Westdijk niet en staan AFC en HBS na 56 minuten weer gelijk. Inmiddels heeft onze captain Magid Jansen ook geel ontvangen na een duel met Westdijk, een kaart die hem op een schorsing komt te staan voor de uitwedstrijd tegen EVV. Ook Westdijk krijgt geel, na een overduidelijke schwalbe die Witlox wel op waarde schat. Er gebeurt dus van alles in deze fase van de wedstrijd, waarin HBS met veel inzet en lef  probeert door te drukken en AFC wanhopig zoekt naar de vorm van de eerste helft.

In het laatste kwartier trekken de Kraaien de wedstrijd definitief naar zich toe. Beslissend is de invalbeurt van Ali al Fredawi, die al dan niet samen met de opstormende rechtsback Richelo Fecunda, een ware plaag is voor onze defensie. Een geweldige knal van Al Frewardi weet Laszlo eerst nog fraai te keren, maar even later is hij kansloos na een tweede poeier van dichtbij. 1-2 en AFC tracht in het laatste kwartier de bakens nog te verzetten. Tom van den Brink, in de 66e minuut ingevallen voor Pieter Koopman, is nog het meest dichtbij de gelijkmaker na een voorzet van Mitchell, maar hij komt, anders dan in voorgaande wedstrijden, een teenlengte tekort. Aan de andere kant heeft Westdijk de derde goal van HBS op zijn schoen. Ook dat scheelt maar een haar. Tot de allerlaatste minuut blijft het spannend, maar als scheidsrechter Witlox er ten slotte een eind aan maakt, is de eerste, natuurlijk zeer teleurstellende thuisnederlaag van dit seizoen voor AFC een feit. Grote vreugde uiteraard bij de Kraaien, die voor de tweede keer dit seizoen van ons wisten te winnen. Een knap, perspectief biedend resultaat. Voor onze jongens een wake up call, met nog tien finales te gaan. Veel is mogelijk, ook het herwinnen van de koppositie, die na zondag in handen is van het ontketende Kon. HFC. Zolang je maar niet te veel de kaas van je brood laat eten doe je mee voor de prijzen, zoveel is duidelijk. Veel succes, te beginnen aanstaande zondag in Echt tegen EVV.

MvdW

Foto's AFC – HBS zie ons AFC Fotoalbum of klik hier