AFC - GVVV voorbeschouwing

AFC wil ook thuis winnen van runner up GVVV

Zaterdag aanstaande komt runner up GVVV  bij ons op bezoek. De Gelders Veenendaalse Voetbal Vereniging voert na 29 wedstrijden de subtop aan met 46 punten, maar de nummers vijf en acht van de ranglijst, De Treffers en VVSB doen het met resp. 43 en 41 punten uit 27 wedstrijden niet (veel) slechter dan de Blauwen. Om nog maar eens te onderstrepen dat de zondagsclubs in de Tweede Divisie niet of nauwelijks onderdoen voor de zaterdagclubs en dat de onderlinge verschillen ‘over all’ niet groot zijn. Dit met uitzondering van de beloften uit Alkmaar, die dit seizoen onder regie van Martin Haar een flinke maat te groot blijken voor de rest van de teams. Zes wedstrijden voor het eind van de competitie kon Jong AZ al de kampioensvlag hijsen, omdat De Treffers punten liet liggen tegen Katwijk. Nog meer dan het grote verschil in punten illustreren de doelcijfers (78-24) het te grote verschil tussen deze jonge profs en de andere selecties. Jong AZ dus naar de Jupiler League in plaats van de te verwachten degradant Achilles ’29. Een ‘fantastische’ uitkomst van het piramideverhaal dat een betere aansluiting tussen het betaalde – en amateurvoetbal beoogt.   

Onder de technische leiding van oud-prof met cultstatus John de Wolf doet GVVV het dit seizoen uitstekend met een team dat zich maar net wist te plaatsen voor de Tweede Divisie ten koste van Rijnsburgse Boys. Een mooie prestatie, mede bewerkstelligd door enkele nieuwe spelers die een belangrijk deel van de 46 doelpunten voor hun rekening hebben genomen. Topscorer is de van ASWH afkomstige Robin Mulder met 11 scores. Frank Tervoert, vorig seizoen actief voor Sparta Nijkerk, maakte er negen, terwijl Cayfano Latupeiressa, die we nog kennen van JVC Cuijk, vijl maal voor zijn nieuwe club scoorde. Martin van Eck, al langer bij GVVV spelend, scoorde dit seizoen acht goals.  Wanneer we nog verder kijken naar de prestaties van GVVV dit seizoen vallen een aantal dingen op. Allereerst het gegeven dat de ploeg van De Wolf het thuis een stuk beter doet dan buiten Veenendaal. Zo werd er thuis acht keer gewonnen en drie keer verloren, uit werd vijf keer gewonnen en vijf keer verloren. De grootste overwinning in Veenendaal was de 5-1 tegen UNA, de grootste nederlaag in Groesbeek was tegen De Treffers met 4-0.  GVVV deed het opmerkelijk goed tegen Kozakken Boys, zowel uit als thuis werd gewonnen van deze sterke ploeg.

De Blauwen begonnen dit seizoen heel goed, hielden zelfs een wedstrijd of twaalf gelijke tred met Jong AZ, maar zakten daarna iets terug, zonder ooit uit de subtop weg te vallen. Toch was men in Veenendaal kennelijk niet tevreden, want in de winterstop werden nog twee spelers toegevoegd aan de selectie. Aanvaller Soufiane Lagmouchi kwam na een eerder verblijf bij FC Volendam en FC Emmen over van het Zweedse AFC Eskilstuna, rechtsbuiten Jamarro Diks kwam eerder dit seizoen uit voor het Tjechische Trencin. Ondanks het goede spel van vooral Lagmouchi heeft het aantrekken van deze nieuwe spelers in 2017 niet geleid tot betere resultaten. Van de elf wedstrijden werden er vier gewonnen en vier verloren. Drie keer werd het gelijk. De laatste vijf wedstrijden werd er slechts één keer gewonnen. Op eigen veld werd het 1-0 tegen Jong Vitesse. Al met al doet GVVV het met nog vijf wedstrijden heel goed met een tweede plaats, maar is deze mooie plek vooral te danken aan een uitstekende start van de competitie. De doelcijfers 46-48 zijn voor een runner up aan de magere kant.

Vergelijken we de prestaties van AFC met die van GVVV dan zit het grote verschil in de in 2017 behaalde resultaten.  Voetbalden de Blauwen maar 15 punten bij elkaar in elf wedstrijden, de Reds deden het met vier punten uit negen duels nog een heel stuk minder.  Na een gelijkspel in Zeelst tegen UNA volgde in 2017 een serie nederlagen, die gelukkig op  25 maart werd doorbroken door een zeer verdiende thuiszege op Spakenburg, de andere blauwen. Hoewel AFC na de winterstop de vorm miste zat het in deze periode bepaald ook niet mee. Zo werd tegen Katwijk en TEC in de ‘dying seconds’ verloren en was AFC ook afgelopen zondag op Het Kasteel dicht bij een puntendeling of meer na een uitstekende tweede helft met veel kansen. Maar na de zeer verdiende gelijkmaker in de 81e minuut ging het in Rotterdam-West toch nog helemaal mis in de slotminuten en trok een leeg gespeeld Jong Sparta de zege toch nog naar zich toe. Mede door de niet te billijken aftrek van één winstpunt eerder die week in verband met  een licentiekwestie een flinke teleurstelling. AFC staat inmiddels twaalfde met 25 punten, maar vijf punten verwijderd van de degradatie zone. Het verschil met GVVV bedraagt elf punten. AFC speelde wel twee wedstrijden minder. Opvallend genoeg ontlopen AFC en GVVV elkaar qua doelcijfers vrijwel niets, 46-49 vs. 46-48.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden? Ondanks het grote verschil op de ranglijst lijken de ploegen aardig tegen elkaar te zijn opgewassen. Eerder dit seizoen ontmoetten de Blauwen en de Reds elkaar op Sportpark  Panhuis en won AFC met 1-3.  Dit na een wedstrijd waarin de thuisploeg lange tijd wél de bovenliggende partij was. Vooral in de eerste helft kwamen onze jongens er niet aan te pas en mochten we blij zijn dat de rust met een 0-0 stand werd gehaald. Na de thee ging het gelukkig wat beter en vanaf moment dat Matthijs Jesse de openingsgoal liet noteren was de Amsterdamse flair terug en lieten onze jongens zien dat ze goed kunnen combineren én gevaar kunnen stichten. Na die mooie zege in Veenendaal op 5 november jl. stonden GVVV en AFC na twaalf wedstrijden op een tweede plaats , maar drie punten achter Jong AZ. Sindsdien is er dus een hoop gebeurd. GVVV heeft zich weten te handhaven op de tweede plaats. AFC is ver weggezakt en heeft een goede eindsprint nodig om zich te handhaven in de Tweede Divisie. Tegen Spakenburg werd al een voorschot genomen op een daverend slot van de competitie. Laten we tegen GVVV hopen op een alles overtuigend vervolg. Heel veel succes!

MvdW

De wedstrijdbal is aangeboden door Severin Nederland bv
De pupil van de week is Joep Meester. Klik hier

Zie ook de voorbeschouwing van GVVV zijde: klik hier