AFC - GVVV voorbeschouwing

AFC GAAT TEGEN GVVV VOOR DE WINST IN EIGEN HUIS

Aanstaande zaterdag speelt ons aller eerste tegen de Gelders Veenendaalse Voetbal Vereniging, dat door het winnen van de nacompetitie vorig seizoen weer terug is op het hoogste amateurniveau. Er staat nog een sportieve rekening open, want de Blauwen wisten eerder dit seizoen in Veenendaal met 3-0 te winnen van The Reds. Een onverwachte zege, want AFC was het seizoen uitstekend begonnen, in tegenstelling tot GVVV. Het was op 23 september 2023 vooral de wedstrijd van Byron Burgering (vorig seizoen topscorer van de Derde Divisie) die zich op de linkerflank nauwelijks liet afstoppen. In alle doelpunten had hij een belangrijk aandeel zoals bij de openingstreffer van Leroy George, die voor rust een door linksbuiten Burgering geforceerde corner ineens achter Gijs van Zetten krulde. In het tweede bedrijf stelde de snelle linksbuiten Ilias Latif en Quincy Veenhof  in staat om te scoren. Een moeilijke middag dus voor onze jongens, die in de eerste helft bij het benutten van enkele kansen niet scherp genoeg waren.

Inmiddels is de competitie al aardig gevorderd en kunnen we vaststellen dat GVVV het dit seizoen uitstekend doet na de terugkeer in de Tweede Divisie. De ploeg van trainer/coach Gery Vink staat na 21 wedstrijden op een zesde plaats, met drie punten voorsprong op AFC, dat een wedstrijd meer speelde. Zowel thuis als uit wisten de Blauwen meer te winnen dan te verliezen. Knappe uitzeges op HFC (0-1) en Katwijk (0-2) vallen bijzonder op, net als het feit dat GVVV van de laatste vijf wedstrijden er vier won. Afgelopen zaterdag werd het gelijk tegen HFC. Op Sportpark Panhuis maakten de Haarlemmers pas in de 90e minuut gelijk. Kijkend naar de doelcijfers (30-27) scoren de Veenendalers minder dan de zesde plaats doet vermoeden, in tegenstelling tot het lage aantal tegendoelpunten. Alleen Spakenburg, De Treffers en Katwijk doen het in ook dit opzicht beter. Ter vergelijking: AFC scoorde 39 keer en incasseerde tot nog toe 34 goals.

Hoe vergaat het AFC? Helaas wat minder dan vorig seizoen, toen het kampioenschap op een haar na gemist werd. De resultaten zijn tot nog toe te wisselvallig om mee te kunnen doen aan de titelrace. Vooral thuis zijn de uitslagen vaak minder dan verwacht. Van de tien wedstrijden op Sportpark Goed Genoeg werden er maar drie gewonnen. De laatste thuiszege dateert van 1 oktober 2023 toen met 2-0 van ADO’20 gewonnen werd. Buiten Mokum gaat het een stuk beter. Van de twaalf wedstrijden werden er zes gewonnen. Zoals tegen Spakenburg (0-2) en ACV (0-2) en begin 2024 tegen Jong Almere City (1-5) en Kozakken Boys (0-5). Afgelopen zaterdag was AFC Quick Boys in Katwijk aan Zee te snel af. Met goed voetbal werden de ambitieuze blauwwitten in eigen huis met 2-5 afgetroefd. Hopelijk biedt deze fraaie zege de basis om ook het thuispubliek te verwennen met een overtuigende driepunter.

Wanneer we wat nader inzoomen op GVVV is het in de eerste plaats goed om vast te stellen dat de Blauwen weer terug zijn op het hoogste amateurniveau. Al jaar en dag behoort GVVV tot de beste amateurclubs van ons land, achtereenvolgens in de tweede klasse, de eerste klasse, de hoofdklasse, de Topklasse en in de Tweede Divisie. Zelden werd de aansluiting gemist als de piramide weer wat steiler werd, met uitzondering van de nieuwe Topklasse in het seizoen 2010/2011, maar door direct hierna kampioen te worden in de Hoofdklasse werd in 2012 alsnog promotie naar de Topklasse afgedwongen. In 2015/16 promoveerde GVVV, net als AFC, direct naar de nieuw gevormde Tweede Divisie. Na vijf seizoenen degradeerden de Veenendalers naar de Derde Divisie om een seizoen later via de nacompetitie ten koste van USV Hercules en SteDeCo direct weer terug te keren in de Tweede Divisie. Een heel knappe prestatie.

Aanstaande zaterdag mogen we dus weer GVVV ontvangen op Sport Goed Genoeg en kunnen we rekenen op een spannende, aantrekkelijke wedstrijd want The Reds en GVVV ontlopen elkaar niet veel en zijn tot spectaculair voetbal in staat. Een blik op de ranglijst én mooie overwinningen op hooggeplaatste ploegen leveren het overtuigende bewijs. De selectie van Gery Vink, die we ook nog kennen als adviseur van TEC, beschikt over veel talent én ervaring. We noemden al even Byron Burgering, die net als Genrich Sillé en Leroy George, dit seizoen al flink wat assists op zijn naam heeft. Topscorers zijn de centrumspitsen Ilias Latif en Justin Spies met resp. acht en zeven goals. Sillé maakte er vijf. De ervaring vinden we vooral terug bij Taoefik Adnane, Barry Maguire en Danny de Leeuw die resp. 38, 34 en 34 jaar oud zijn en vaak in de basis staan.

Laten we hopen dat onze jongens ook weer eens thuis laten zien wat ze allemaal in huis hebben. Waarom niet?! De jonge spelers die er in Veenendaal nog niet bij waren kloppen inmiddels flink aan de deur. Dat biedt perspectief voor de komende tijd, te beginnen  zaterdag tegen GVVV. Succes!

MvdW