AFC - GVVV voorbeschouwing

MAAKT DE BLAUWE KAT OOK IN AMSTERDAM RARE SPRONGEN?

Zaterdag aanstaande komt de Gelders Veenendaalse Voetbal Vereniging op bezoek. GVVV maakt een heel lastig seizoen door. Na 28 wedstrijden staan de Blauwen op een zeventiende plaats en kunnen ze de zware promotie/degradatie-competitie nauwelijks meer ontlopen. In 6 wedstrijden moet een gat van 13 punten gedicht worden met TEC en dat lijkt te veel van het goede. Het kan nog erger als GVVV laatste wordt. Rode lantaarndrager ASWH staat immers maar drie punten achter op de Blauwen. De lage positie op de ranglijst van het sympathieke GVVV heeft veel te maken met de rampzalige reeks wedstrijden voor de winterstop. In de eerste elf wedstrijden werden maar twee punten gepakt. In Werkendam werd het gelijk tegen Kozakken Boys net als in Haarlem tegen Kon. HFC. Verder werd alles verloren. Daar had natuurlijk niemand op gerekend in Veenendaal. Onder regie van trainer Jochem Twisker werd gemikt op een succesvol seizoen in de Tweede Divisie, waar GVVV zich in 2016-2017 direct voor plaatste. Het liep dus geheel anders voor de Blauwen en Twisker moest in oktober plaats maken voor Gery Vink die jarenlang de technische leiding had bij TEC en ook zeer actief was bij Ajax en Willem II. Veel punten leverde deze wisseling van de wacht niet direct op, maar het gelijke spel tegen Kon. HFC aan de Spanjaardslaan op zes november 2021 gaf weer een behoorlijke sprank hoop. En toen kwam runner up AFC op bezoek in Veenendaal. De nummer twee, die uit nog ongeslagen was tegen de nummer laatst, die nog geen wedstrijd had gewonnen dit seizoen.

Een ding stond als een paal boven water op 27 november 2021: beide ploegen moesten beslist winnen. GVVV snakte naar de eerste zege, gevolgd door een wederopstanding zoals AFC die had meegemaakt in het seizoen 2017-2018, de Reds moesten beslist winnen om koploper Katwijk een beetje bij te houden. Grote belangen dus in een wedstrijd die zonder publiek gespeeld werd vanwege de Corona-situatie, maar wel online gevolgd kon worden. De toeschouwers thuis zagen een zeer matige wedstrijd die gemeten aan het aantal kansen terecht gewonnen werd door de Blauwen. De doelpunten waren die middag zeer duur en alleen Justin Spies wist het net te raken met een zwabberbal vanaf de rand van het strafschopgebied. Joshua Patrick, die we nog goed kennen van zijn tijd bij AFC, was een paar keer dicht bij een doelpunt. Aan de andere kant miste de vaak met scherp schietende Joël Tillema een bijna niet te misen kans en leverde een slotoffensief van de Reds niet meer op dan enkele hachelijke situaties voor het Veenendaalse doel. 1-0 dus voor de ploeg van Vink, de eerste zege van het seizoen, dat werd uiteraard uitbundig gevierd. Voor onze jongens was het een zware domper, maar ook een aanwijzing dat het voor AFC moeilijk zou zijn om de titel te prolongeren.

Na de winterstop is het GVVV een stuk beter gegaan dan ervoor maar lang niet goed genoeg. Na de overwinning op AFC volgden in totaal nog drie zeges: op IJsselmeervogels (2-1), Spakenburg (4-0)  en vorige week zaterdag op Rijnsburgse Boys (1-4). De overwinning op de Uien in Rijnsburg mag er beslist zijn. Weinig ploegen is het gegeven om te winnen op sportpark Middelmors, laat staan met deze klinkende cijfers. En dat ook nog in het reserve-shirt van Rijnsburgse Boys omdat de kledingtas in Veenendaal was achtergebleven. Ook in een ander opzicht een gekke wedstrijd in Rijnsburg met een onherkenbaar slechte thuisploeg die de ene na de andere verdedigende fout op elkaar stapelde. Waar onder andere Bryon Bungering dankbaar van profiteerde. Deze 21-jarige spits kwam pas na de winterstop naar GVVV van het Poolse Miedz Legnica. Daarvoor speelde Bungering bii Sportlust’46 en FC Eindhoven. Een belangrijke speler voor GVVV, want hij maakte al zeven goals. Yordi Bitter en Adham El Idrissi maakten tegen Rijnsburgse Boys de andere doelpunten. Samen met Hicham Haouat, Tom Oostinjen en Justin Spies beschikt GVVV over een behoorlijk sterk elftal, dat meer in huis heeft dan de ranglijst op dit moment laat zien.

Dan AFC. De Reds zijn inmiddels ook 28 wedstrijden onderweg en staan op een zesde plaats, helaas kansloos voor de titel. Een derde plaats is nog wel haalbaar. De nummer drie van dit moment, HHC Hardenberg, heeft maar vier punten voorsprong en dat gat moet met nog zes wedstrijden te gaan met ook een beetje geluk te dichten zijn. Het is dan wel noodzakelijk dat de resultaten per saldo beter zijn dan in de afgelopen vijf wedstrijden. Tegen Spakenburg werd het op de Westmaat 1-2, thuis tegen HFC 3-3, uit tegen Katwijk 2-0, thuis tegen Rijnsburgse Boys 1-3 en afgelopen week op Houtrust 1-2 tegen Scheveningen. Opgeteld twee zeges, twee nederlagen en één gelijkspel. De wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Scheveningen bracht een hoop voldoening, omdat AFC na een achterstand en slap voetbal in eerste bedrijf na rust met bloed, zweet en tranen de punten mee naar huis wist te nemen. Voor de goede orde: het was op Houtrust een zeer sportieve wedstrijd met een plezierige tegenstander die goed tegen zijn verlies bleek te kunnen.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden? Kijkend naar de ranglijst lijkt een voorspelling niet zo moeilijk. Tussen AFC en GVVV gaapt een gat van 23 punten. Ook de doelcijfers liggen nogal uit elkaar. De Reds maakte 51 doelpunten en kregen er 39 tegen, de Blauwen 29 en 48. Vooral de productiviteit van AFC valt op. Raily Ignacio staat alweer op zeventien goals, Splinter de Mooij, Thomas Verhaar en Joël Tillema op resp. acht, zes en vijf doelpunten. Maar er zijn ook andere cijfers. Bijvoorbeeld de onderlinge duels tussen AFC en GVVV. In Amsterdam is de balans precies in evenwicht: twee keer werd het 1-1, één keer 0-4 en één keer 4-0. In Veenendaal wonnen de Blauwen twee keer, de Reds drie keer. Zeker wat dit betreft liggen de clubs dus dicht bij elkaar. Tenslotte roepen we nog de wedstrijd in Veenendaal eerder dit seizoen in herinnering, waar de torenhoge favoriet AFC onderuitging tegen het onder aanstaande GVVV. Een blauwe kat in het nauw maakt rare sprongen, dat was toen zo, dat is nu precies hetzelfde. We kunnen dus rekenen op een spannende wedstrijd, pas om 19.30 uur kennen we het resultaat. Succes!

MvdW