AFC - GVVV voorbeschouwing

AFC GAAT OOK DIT SEIZOEN VOOR EEN MOOI RESULTAAT TEGEN GVVV

Zaterdagmiddag 14.00 uur komt de Gelders Veenendaalse Voetbal Vereniging op bezoek.  Afgelopen seizoen ontmoetten AFC en GVVV elkaar voor het eerst in competitieverband. Op Sportpark Panhuis trok AFC op 6 november 2016 met 1-3 aan het langste eind, na een wedstrijd waarin de thuisploeg in de eerste helft vergat veel kansen te benutten. Na de thee lieten onze jongens zien hoe het wél moet en scoorden Matthijs Jesse (2x) en Tom van den Brink. Patrick Heesakkers redde hierna de eer voor de blauwen. Die 1-3 zege bracht ons eerste op de met GVVV gedeelde tweede plaats, vlak achter Jong AZ, waarvan een groot aantal spelers nu in de Eredivisie aan de weg timmeren. Op Sportpark Goed Genoeg werd het op 8 april 2017 1-1 door een blauwe goal van Caifano Latupereissa en een doelpunt van Koen Bosma. AFC was inmiddels flink gezakt op de ranglijst en wist het vege lijf te redden na een korte eindsprint. GVVV verging het in de tweede helft van het seizoen ook niet al te best en eindigde tenslotte op een 10e plaats, vlak voor ons vlaggenschip dat op een 11e plaats eindigde.

Dit seizoen ziet het er voor AFC heel anders uit dan het afgelopen voetbaljaar. Toen rond deze tijd in de subtop achter het ongenaakbare AZ, nu helemaal onderaan. Na 14 wedstrijden had ons eerste in het seizoen 2016-2017 25 punten met de doelcijfers 30-27, in dit seizoen  11 punten met de doelcijfers 11-23. Na de uitzege op De Dijk en het gelijke spel thuis tegen Kon. HFC was er de hoop dat het lek echt boven zou zijn, maar de 2-0 nederlaag tegen FC Lisse liet helaas een ander beeld zien. Het was in Lisse onder mistige omstandigheden over en weer ploeteren geblazen op een moeilijk bespeelbaar veld. De thuisploeg was in de tweede helft met twee goals ten slotte het meest daadkrachtig. Onze jongens slaagden er niet in de gelegenheidsachterhoede van de blauw gelen  te overmeesteren. De kersverse vader Koen Bosma (van harte Koen!), begonnen op de bank, was in de tweede helft wel heel dichtbij de gelijkmaker, maar dát is wel de story van de eerste helft van dit seizoen. AFC is vaak gelijkwaardig, behalve waar het op scoren aankomt. De 11 doelpunten in totaal spreken boekdelen.
Waarom lukte het vorig seizoen vaak wel en dit voetbaljaar niet? Wie het weet mag het zeggen. Aan het begin van het seizoen was er alle hoop op een uitstekend resultaat, maar het valt tot nog toe dus behoorlijk tegen. Vanwege het nieuwe systeem, de steeds goedgevulde ziekenboeg en/of de samenhang  van het team? Wat is de analyse en nog beter, wat is de remedie? Hopelijk heeft onze technische staf het passende antwoord.

Onze tegenstander GVVV heeft deze zorgen niet. De blauwen staan op een mooie tweede plaats, zeven punten achter de trotse koploper Katwijk. De uitgebalanceerde ploeg uit Veenendaal scoorde 26 keer. Daarmee onderscheidt  GVVV zich niet echt van de meeste andere ploegen in de Tweede Divisie. Opvallend is wel het geringe aantal doelpunten tegen. Alleen Excelsior Maassluis incasseerde een goal minder dan de 17 van de blauwen. Opvallend is ook dat drie spelers tekenden voor het gros van de goals. Middenvelder Robin Mulder en de spitsen Jeremy de Graaf (vorig seizoen VVOG) en Soufiane Laghmouchi (die in het recente verleden ook actief was bij FC Volendam en FC Emmen) maakten er ieder vijf. De prestatie van GVVV krijgt dit seizoen  nog meer reliëf als we naar de bekerresultaten kijken. GVVV won achtereenvolgens van Magreb’90 (7-0), FC Dordrecht (1-0) en Kon. HFC (1-0). Op dinsdag 19 december as. wacht Cambuur in Leeuwarden. Als ook van de Friezen gewonnen wordt is het feest compleet want op 15 en 17 november jl. vierde GVVV het zeventigjarig bestaan. Van harte gefeliciteerd!

De mooie resultaten van GVVV werden dit seizoen niet behaald onder regie van John de Wolf . Ondanks een doorlopend contract bij de blauwen vertrok De Wolf  in de aanloop van dit seizoen naar een andere blauw gekleurde vereniging. De lokroep van Spakenburg was kennelijk te groot, ondanks het feit dat deze vereniging dit seizoen in de derde divisie uitkomt. Dit ‘treffen’ doet even terugdenken aan de historische en bloedstollende beslissingswedstrijd om het zaterdagkampioenschap van Nederland in het volledig blauw gekleurde stadion van FC Volendam. Voor ruim zes duizend toeschouwers won Spakenburg op 24 mei 2014 van GVVV tegen de verhoudingen in, een bittere pil voor de Veenendalers, die de nederlaag  zeer sportief opnamen. AFC beet even later ook in het zand tegen Spakenburg om het algeheel kampioenschap, mede door problemen over de speeldatum. Wat betreft het trainerschap kwam GVVV dit seizoen uit bij Niek Oosterlee, die eerder grote successen boekte bij FC Lisse en Rijnsburgse Boys. Als opvolger van John de Wolf gaat het Oosterlee dus ook bij GVVV voor de wind.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden? Op basis van de ranglijst is een voorspelling niet zo heel moeilijk. GVVV is natuurlijk favoriet, maar heeft het soms wel lastig in uitwedstrijden. Buitenhuis werd drie keer gewonnen (TEC: 1-2, Kon. HFC: 0-2, FC Lienden: 0-3), maar ook drie keer verloren (De Treffers 2:0, Katwijk: 2-0, FC Lisse:2-0). Gelijk (2-2) werd het in Werkendam tegen Kozakken Boys. Opvallend dat GVVV dus met 2-0 in Lisse verloor, net als AFC met tegengoals in de tweede helft. Ook AFC speelde uit tegen Kozakken Boys gelijk. Daarmee stopt het overigens wel met de overeenkomsten. In ieder geval is GVVV ook wel eens kwetsbaar en dat  is goed om te weten. Afgelopen zaterdag speelde de ploeg van Oosterlee op Sportpark Panhuis met 2-2 gelijk tegen Jong Sparta. AFC heeft, zoveel is in ieder geval duidelijk ,de punten keihard nodig en onze jongens zullen er ongetwijfeld alles aan doen om de eerste helft van de competitie goed af te sluiten. De achterstand op de andere ploegen in het rechter rijtje is nog steeds te overzien.
Dat er nog helemaal niets beslist is onderaan de ranglijst laten de cijfers van vorig seizoen zien na 14 wedstrijden.  HHC 17e met 11 punten, Jong Sparta 16e met 12 punten en Kon. HFC 15e met 13 punten redden het in de tweede helft van het seizoen, Jong Vitesse 8e met 20 punten, Spakenburg 11e met 17 punten en UNA 13e met 16 punten degradeerden.  We gaan het allemaal zien, te beginnen dus tegen het sympathieke GVVV. Succes!

MvdW

Het programmablad en wedstrijdbal worden aangeboden door Ebury
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Damian Schutte