AFC - GVVV verslag

Zwak AFC kansloos ten onder tegen runner up GVVV

AFC ging in de laatste thuiswedstrijd van 2017 roemloos ten onder. GVVV troefde de ploeg van André Wetzel op alle fronten af. Op een lastig bespeelbaar veld liepen The Reds door zwak verdedigen al snel achter de feiten aan en waren aanvallend niet in staat een bres te slaan in de hechte verdediging van de blauwen. Op de 0-4 nederlaag viel dan ook niets af te dingen. Integendeel. Keeper Patrick Zonneveld was de beste AFC’er en wist met enkele fraaie reddingen een nog grotere nederlaag te voorkomen. AFC speelde als een rode lantaarn drager zonder inspiratie, GVVV als een sterke runner up. Het verschil was schrijnend groot. Hopelijk kunnen onze staf en spelers de bakens drastisch verzetten in 2018. Maar eerst nog de uitwedstrijd tegen Barendrecht, dé kans om 2017 toch nog positief af te sluiten. 

Het heeft de laatste dagen flink geregend en er is nog veel slechter weer op komst. Code oranje gonst het op de radio. Wat is er logischer om het gehele amateurprogramma er voor dit weekend uit te gooien. Maar met dit soort logica zijn we in Zeister bossen aan het verkeerde adres. De scheidsrechter heeft het laatste woord, het kan immers reuze meevallen met die code oranje, wat weten de weersdeskundigen er nu echt van? En wat doet het er eigenlijk toe als je uren in de file staat of in risicovolle situaties terecht komt? Tot mijn grote verrassing keurt scheidsrechter Van der Pol onze grasmat goed en gaat de wedstrijd tussen AFC en GVVV op de zaterdagmiddag ‘gewoon’ door. Op de fiets dus naar sportpark Goed Genoeg, een gevaarlijk avontuur want het hagelt er op los en het is zeer glad. Maar voor je club moet je wat over hebben, hoewel een gebroken been of heup  misschien iets te veel van het goede is. Veel GVVV’ers hebben ook dit risico genomen en het is daarom een drukke blauwe boel in ons clubhuis waar het goed en vooral warm toeven is.

Buiten is het koud en regent het onophoudelijk en onder die naargeestige omstandigheden betreden de 22 spelers het veld. AFC start met een vier mans middenveld. Mark van den Boogaart, Johan Kulhan, Milan Hoek én de negentienjarige Dean Huisman krijgen de voorkeur van trainer André Wetzel. Jonathan Richard begint op de bank, Ilias Zaimi is geblesseerd en Derre Kwee geschorst. In de twee mans voorhoede van AFC staan Tom van den Brink en Koen Bosma. Eelke de Graaf begint op de bank, net als Melvin Grootfaam, Malcom Esajas. Matthijs Jesse is jammer genoeg nog steeds geblesseerd. Al met al een behoudende opstelling. Koen en Tom zullen het zwaar krijgen tegen de sterke defensie van de blauwen, die in deze competitie nog maar weinig doelpunten moest incasseren. Bij GVVV missen we alleen middenvelder Mart de Jong, die dit seizoen met succes overkwam van DTS’35. Zijn plaats in de basis wordt ingenomen door Danny de Leeuw. Opvallend is verder dat de gemiddelde leeftijd van de GVVV-selectie vrij hoog is, Laurens van der Voort is met 23 jaar veruit de jongste speler. De basis van GVVV telt twee nieuwe spelers in vergelijking tot vorig seizoen, bij AFC zijn dat er drie. Vorig seizoen speelden we thuis gelijk tegen GVVV, uit werd met 1-3 gewonnen. Met een fors portie geluk, maar zonder geluk vaart niemand wel. Hopelijk is Vrouwe Fortuna ons vandaag ook goed gezind.

Na het eerste fluitsignaal is de eerste aanval voor AFC. Een voorzet van Koen op Tom komt helaas niet goed aan. Niet veel later geeft Jeremy de Graaf zijn visitekaartje af, maar zijn schot verdwijnt gelukkig aan de voor ons goede kant van de paal. We zijn gewaarschuwd maar kennelijk niet genoeg, want in de 10e minuut profiteert De Graaf maximaal van balverlies op ons middenveld. Van 20 meter schiet hij de bal na een korte rush in de uiterste hoek. Echt een spitsengoal, die wij vaak moeten ontberen in deze competitie. Want hoe zou deze wedstrijd verlopen zijn als Marien Willemsen in de 24e minuut de rebound had verzilverd na een schot van Tom? We zullen het nooit weten, want de inzet van Marien draait niet in maar uit het doel. Een minuut later is het wél raak, na een vrije trap van Soufiane Laghmouchi, die erg slecht verwerkt wordt door onze defensie. Na wat heen en weer getrap komt de bal met enig geluk bij captain Roy Terschegget terecht, die met een gerichte trap onze keeper in de verste hoek passeert. Het is na 25 minuten 0-2 door persoonlijke fouten, een bittere pil. AFC is in deze fase van de wedstrijd zo op het oog niet veel minder, maar erg verrassend en doortastend is het spel zeker niet. Alleen Tom is nog dichtbij een doelpunt maar zijn slalom levert vlak voor rust slechts een corner op. Omdat onze gasten voor rust niet erg meer aandringen kunnen de ploegen met een 0-2 stand aan de thee.

Na rust probeert André Wetzel met een aanvallende wissel, Eelke de Graaf voor Johan Kulhan, de druk op te voeren. Dit plan strandt al snel als GVVV de derde goal scoort na een diepe bal op de net niet, net wel buitenspel staande De Graaf, die Laghmouchi van een puntgave breedtepass voorziet. De wedstrijd is na 48 minuten beslist en hierna krijgen de Veenendalers nog drie 100% kansen om de score verder op te voeren. Gelukkig is Patrick Zonneveld in topvorm en blijft het nog even 0-3. In de 62e minuut is onze keeper volstrekt kansloos als Martin van Eck een voorzet van De Leeuw fraai in verste hoek kopt. Het is 0-4, ook omdat Koen en Eelke er van dichtbij niet in slagen doelman Jansen te passeren. De laatste twintig minuten wordt er nog druk gewisseld door André Wetzel en zijn collega Niek Oosterlee, maar die mutaties leiden niet meer tot een verandering in de stand. Ook met Melvin Grootfaam en Jonathan Richard lukt het AFC niet de eer te redden.

Door dit resultaat heeft ons aller eerste de rode lantaarn nog wat vaster in handen. Veel werk aan de winkel dus voor het technisch hart en de spelers, die zich in Valencia gaan voorbereiden op de tweede seizoenshelft. 2017 wordt volgende week afgesloten in Barendrecht. Hopelijk tappen we dan uit een ander sportief vaatje en kunnen we zonder code oranje en halsbrekende toeren het mooie sportpark De Bongerd bereiken.

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Marien Willemsen, Sam Nijpels (’75 Jonathan Richard), © Magid Jansen, Thomas van den Houten, Mark van den Boogaart, Dean Huisman, Milan Hoek, Johan Kulhan (’46 Eelke de Graaf), Tom van den Brink (’70 Melvin Grootfaam) en Koen Bosma

Bekijk hier de samenvatting:

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier