AFC - GVVV met verslag, TV samenvatting

BLAUWE KAT MAAKT OOK IN AMSTERDAM RARE SPRONGEN

Het laag geklasseerde GVVV heeft ook in Amsterdam gewonnen. Na de 1-0 nederlaag van AFC in Veenendaal eerder dit seizoen werd het nu 0-3 voor de Blauwen. In de eerste helft wees niets op deze uitslag. AFC was de bovenliggende ploeg, maar bleek ondanks een groot aantal kansen niet bij machte een doelpunt te maken. Na rust was de wedstrijd veel meer in evenwicht en schoten de Blauwen  in tegenstelling tot de Reds in het laatste kwart tot drie keer met scherp. GVVV ontloopt door deze zege waarschijnlijk directe degradatie en kan zich gaan richten op de zware promotie-degradatiecompetitie, AFC moet uitkijken dat het seizoen niet als een nachtkaars uitgaat.

Vandaag beginnen we om 17.30 uur omdat Zaterdag 1 om 14.30 uur op het hoofdveld tegen Zwaluwen 30 HCSV speelt. Met goed gevolg, want het team van trainer/coach Benno Nihom wint de belangrijke degradatiewedstrijd met 5-3 en creëert zo weer mogelijkheden zich te handhaven in de Eerste Klasse. Succes! Wat betreft ons aller eerste hoeft gelukkig niet gevreesd te worden voor degradatie, maar kampioenskansen zijn er ook niet meer. De ploeg van Ulrich Landvreugd staat zesde en mocht er nog een eindsprint uitgeperst worden mogelijk nog derde worden achter Katwijk en Kon. HFC. Voor onze tegenstander van vandaag liggen de kaarten geheel anders. Een zege is zeer welkom in de strijd met ASWH tegen directe degradatie. Een plaats in de loodzware promotie/degradatie competitie lijkt het hoogst haalbare en dat is beslist geen wenkend perspectief. Anderzijds doet GVVV het na een rampzalige competitiestart onder de nieuwe trainer/coach Gery Vink behoorlijk goed en is de onvermijdelijk geachte degradatie nu misschien weer af te wenden. De knappe 1-3 zege in Rijnsburg afgelopen zaterdag op de Uien geeft extra voeding aan deze gedachte.

Als de teams het kunstgras van sportpark Goed Genoeg betreden onder leiding van scheidsrechter Michael Eijgelsheim zien we dat onze trainer start met dezelfde basis als tegen Scheveningen, waarmee afgelopen zaterdag met 1-2 werd gewonnen op Houtrust. Dalian Maatsen staat weer als rechtsback geposteerd, Robbert Schilder en Tim Linthorst staan in het centrum van de defensie. Ook GVVV begint met dezelfde basis als tegen Rijnsburgse Boys, never change a winning team. Na het eerste fluitsignaal worden de verhoudingen in het veld snel duidelijk. De Reds vallen aan, de Blauwen stellen zich defensief op en hopen op een counter. In de vierde minuut is het bijna raak, maar een schot van Splinter de Mooij vliegt via een blauw been net naast. De corner levert wel een enorme scrimmage op maar geen doelpunt. Niet veel later bereikt een splijtende pass van Joël Tillema Thomas Verhaar die vanaf de rand van het strafschopgebied de bal te zacht in de handen schiet van keeper Jan van Willege. AFC klopt uitdrukkelijk op de GVVV-deur en blijft dat gedurende de gehele eerste helft doen met goed veldspel en knappe openingen over de vleugels. Het regent kansen en mogelijkheden, maar wat betreft het scoren schieten onze jongens vandaag schromelijk te kort. Een ziedend schot van Raily Ignacio vliegt rakelings over de lat, een lepe schuiver van Thomas wordt met de vingertopen naar de zijkant gewerkt door Van Willege, een boogbal van Thomas wordt bij de tweede paal doorgekopt door Splinter op Raily die er met zijn hoofd net niet bij kan, een 100 % kans vrij voor Van Willige na een heerlijke pass van Guus van Weerdenburg wordt door Thomas niet benut. En deze opsomming is nog niet eens uitputtend. De nul blijft voor AFC op het bord, ook omdat de scheidsrechter een flinke overtreding op Splinter in het strafschopgebied geen penalty waard vindt. GVVV mag in de eerste helft beslist niet klagen, ook omdat de Blauwen zelf nauwelijks iets laten zien. Een paar niet al te gevaarlijke corners, veel meer offensieve daden zijn niet te noemen.

Nul-nul dus bij rust, wat gaat het tweede bedrijf brengen? In ieder geval nog geen wissels, want de teams beginnen ongewijzigd. Anders dan in de eerste helft begint GVVV aanvallend. Een schot van Adham el Idrissi wordt goed geblokt door Tim Linthorst. Vervolgens schiet Byron Burgering na een corner de bal over de lat. Aan de andere kant wordt een schot van Raily geblokt en stelt Dalian keeper Van Willige met een knal in de korte hoek behoorlijk op de proef. Joël komt vervolgens op de achterlijn nog een heel eind, maar zijn voorzet mist precisie. Driekwart van de wedstrijd zit er inmiddels op en het duel is redelijk in evenwicht. Echt spannend is het allemaal niet. Nóg niet, want in 68e minuut neemt GVVV de leiding na een mooie aanval die begint met een pass van Tom Oostinjen op Burgering, wiens voorzet fraai wordt afgewerkt door Idrissi. Nul-één, kennelijk een reden voor onze trainer om Matthijs Jesse wat eerder te brengen dan anders. Maar voor we goed kunnen nadenken over de consequenties hiervan ligt de bal alweer in het net van AFC en opnieuw is een mooie aanval van GVVV hier debet aan. Nu is het Idrissi die de voorzet geeft en Burgering die knap afrondt. Onze jongens geven in deze fase te veel ruimte weg en daar weet GVVV heel goed van te profiteren. Nul-twee, wat te doen? Er komen nog meer wissels. Robbert Schilder en Cody Claver maken plaats voor Gevero Markiet en Oussama Siali, die de aanval komen versterken. De druk wordt in het laatste kwartier opgevoerd door de Reds en Joël, die vandaag een goede wedstrijd speelt, schiet eerst tegen keeper Van Willige op en even later haalt Joeri Potjes een schot van hem van de doellijn. Het zit beslist niet mee en het wordt nog erger als invaller Lars ten Teije een voorzet van Burgering in de 93e minuut binnen knikt. Nul-drie en scheidsrecht Eijgelsheim fluit hierna voor het laatst.

GVVV won in Veenendaal van AFC nu dus ook in Amsterdam en dat is natuurlijk een felicitatie waard. Onze jongens vergaten vooral in de eerste helft de kansen te benutten en liepen in de tweede in het scherpe mes van de Blauwen, die het moet gezegd, enkele mooie doelpunten maakten. We kunnen vaststellen dat AFC er beslist niet voor gezorgd heeft dat GVVV zo laag geklasseerd is. Door deze zege en de nederlaag van ASWH staat GVVV nu zes punten voor op de hekkensluiter uit Hendrik-Ido-Ambacht, die zaterdag aanstaande op bezoek komt in Veenendaal. Mogelijk kan GVVV dan een beslissende ‘tik’ uitdelen, zeker met de in Amsterdam getoonde scherpte. Maar dan nog rest een promotie-degradatie competitie met acht ploegen voor één plaats: bepaald geen klein bier. Voor de Reds is zo’n scenario gelukkig niet aan de orde met een zesde plaats, achttien punten boven de p/d-streep. De resultaten zijn vooral na de winterstop te wisselvallig om in dit seizoen een rol van betekenis te spelen. Rest AFC nog vijf wedstrijden, hopelijk kan ons aller eerste met een forse eindsprint nog een beetje stijgen op de ranglijst en al een goede basis leggen voor een geweldige start van het nieuwe seizoen. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Dalian Maatsen, Robbert Schilder (77’ Gevero Markiet), Tim Linthorst, Cody Claver (86’ Oussama Siali), Guus van Weerdenburg, Milan Hoek, Splinter de Mooij, Joël Tillema, Thomas Verhaar (72’ Matthijs Jesse) en Raily ignacio.

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier