AFC - GVVV 3 - 1 verslag

AFC LAAT HET THUISPUBLIEK GENIETEN TEGEN GVVV 

AFC heeft eindelijk weer eens thuis een zege behaald. Op sportpark Goed Genoeg wonnen The Reds verdiend met 3-1 van GVVV in een aantrekkelijke wedstrijd. Vooral voor rust was de ploeg van trainer/coach Benno Nihom op dreef, maar drukte het overwicht maar in één doelpunt uit van Soufiane Hetli. In het eerste deel van de tweede helft hadden de gasten uit Veenendaal de overhand, maar dat veranderde niets aan de score. Na enkele wissels kantelde de wedstrijd weer in het voordeel van AFC, dat scoorde via Marciano Mengerink en Splinter de Mooij. Pal voor tijd redde Leroy George de eer voor GVVV. Ons aller eerste blijft achtste, ondanks de zege, maar kruipt langzaam weer naar de subtop. 

Vandaag komt de Gelders Veenendaalse Voetbal Vereniging op bezoek. De ploeg van Gery Vink speelde vorig seizoen in de Derde Divisie en wist zich via de nacompetitie te verzekeren van een plaats in de Tweede Divisie. Op het hoogste amateurniveau dus waar de Veenendaalers op basis van hun conduitestaat natuurlijk thuishoren. Eerder dit seizoen ging ons aller eerste met 3-0 kopje onder op sportpark Panhuis. Op 23 september 2023 waren de Blauwen heel wat scherper onder regie van de snelle linksbuiten Byron Burgering, die toen niet af te stoppen was. Kansloos was AFC beslist niet, maar Raily Ignacio (inmiddels trefzeker bij Kozakken Boys) en Matthijs Jesse vonden keeper Jan van Willige op hun weg. Voor GVVV scoorden toen Leroy George (uit een corner die er ineens invloog), centrumspits Ilias Latif en invaller Quincy Veenhof uit voorzetten van Burgering. 3-0, er is dus vandaag nog wat recht te zetten voor AFC. Gemakkelijker gezegd dan gedaan want GVVV is al vijf wedstrijden ongeslagen en staat met een respectabel puntentotaal zesde. AFC is achtste en wisselt goede met matige wedstrijden af. Thuis wil het al een tijdje niet vlotten. De laatste overwinning op sportpark Goed Genoeg dateert van 1 oktober 2023 tegen ADO’20 (2-0). Maar hopelijk geeft de fraaie zege (2-5!) in Katwijk zaterdag jl. op Quick Boys nieuwe energie. Wat hebben we genoten van ons aller eerste. Hopelijk is dat vanmiddag ook zo.

Als de ploegen het veld betreden onder leiding van scheidsrechter Thijs Dogterom zien we dat Benno Nihom start met dezelfde basis als tegen Quick Boys. Never change a winning team! Dus met Soufiane Hetli en Wessel Been in de aanval, Matthijs Jesse, Marciano Mengerink en Melvin Platje beginnen op de bank. Bij GVVV één wijziging ten opzichte van de thuiswedstrijd tegen HFC (2-2) een week eerder. Quimero Dumay begint, Dirk Homoet start op de bank en houdt daar gezelschap met Leroy George, die trainer Vink kennelijk achter de hand houdt. De topscorers van GVVV, Ilias Latif (8 goals), Justin Spies (7) en Genrich Sillé (5) zijn wel direct present, net als Byron Burgering. Oppassen geblazen!

Vooraf aan de wedstrijd wordt Tim Linthorst gehuldigd. Hij heeft er 100+ wedstrijden opzitten voor AFC: daar zijn we heel blij mee. Uit handen van vicevoorzitter Remco Post en secretaris Ernst Pieter Knupfer ontvangt Tim een fraaie actiefoto, om de dank van AFC te onderstrepen.

Na het eerste fluitsignaal van Dogterom vliegt AFC uit de startblokken. Na balverlies van GVVV zet Tim Linhorst Soufiane Hetli aan het werk. Zijn razende schot vliegt na 48 seconden over de lat. Niet veel later nemen Latif en Burgering Gijs van Zetten onder vuur, maar de ballen vliegen naast het doel. De toon is gezet, we maken ons op voor een spectaculaire wedstrijd en die komt er ook. Het eerste doelpunt laat niet lang op zich wachten als Mitch Willems balverlies leidt en Milan Hoek Soufiane van ver bedient. De pass is knap en dat weet Soufiane te waarderen. Zwaar gehinderd laat hij Van Willege kansloos en staat AFC na deze fraaie treffer al in de 11e minuut met 1-0 voor. In de 14e minuut is het bijna 2-0 als Splinter de Mooij op rechts doorbreekt. Maar zijn voorzet is net iets te hard. In de 17e mogen we niet klagen als Burgering, gehinderd door Milan, een voorzet van Tariq Dilrosun er bij de tweede paal net niet inkrijgt. Het spel gaat op en neer, maar onze jongens delen in de eerste helft toch wel de lakens uit. Na een schitterende aanval, opgezet door Tim, is Splinter na een half uur heel dicht bij een doelpunt na een mooie voorzet van Wessel Been. Naar de rust toe bezorgt onze jonge dokter de GVVV-defensie handen vol werk. Maar de bal wil er nog steeds niet in. Na een voorzet van Noa Benninga kopt Splinter de bal in handen van de keeper. Trainer Vink is kennelijk niet tevreden over de daadkracht van zijn aanval en wisselt al in de 40e minuut zijn topscorer Latif voor Leroy George. Omgekeerd zal Benno Nihom met veel plezier gekeken hebben naar zijn trio achterin: Dalian Maatsen, Tim Linthorst en Guus van Weerdenburg spelen ijzersterk.

Het is rust en AFC staat verdiend met 1-0 voor. Jammer dat na de snelle goal van Soufiane niet meer doelpunten zijn gemaakt. De kansen waren er. Nu is het nog een open strijd en zal GVVV er alles aan willen doen om in 2024 ongeslagen te blijven. Om dit te onderstrepen komt Vink aan het begin van de tweede helft met nog twee wissels: Danny de Leeuw en Quiermo Dumay blijven in de kleedkamer achter, Jonathan Vergara Berrio en Taoufik Adnane maken hun opwachting. Aan de kant van AFC zijn er geen wissels. Die komen meestal wat later.

Anders dan in de eerste helft gaat GVVV direct in de aanval en is af en toe knap gevaarlijk voor het doel van Gijs van Zetten. Na een pass van Dilrosun schiet Spies al na een paar minuten net naast en mist Leroy George even later het doel op een haar. Halverwege de tweede helft kopt George na een voorzet van Burgering de bal van dichtbij bijna in de touwen. Gijs voorkomt met een prachtige redding de gelijkmaker. We mogen al met al beslist niet klagen. Ons middenveld, in de eerste helft sterk bezet, wordt overlopen, veel balverlies ligt hieraan ten grondslag. In deze fase zijn we één keer gevaarlijk als Wessel Been Cody Claver wegstuurt en Burgering de doorgebroken Cody onderuithaalt. Geel, maar rood had ook gekund omdat Cody zo had door kunnen lopen naar de keeper. AFC snakt naar nieuwe energie en die komt er in de 66e minuut als Benno Nihom Mitch van Kempen brengt voor Julian van der Greft en Marciano Mengerink voor Wessel Been. Door de komst van Mitch verhuist captain Milan Hoek naar het middenveld en neemt Mitch de rechterflank voor zijn rekening.

Na de ingreep van Benno draait de wedstrijd totaal om. Een voorzet van Mitch wordt door Marciano ingetikt, keeper Van Willige brengt maar net met zijn voet redding. In de 71e minuut is het wel raak na een lange aanval van AFC waarbij Tim, Splinter en Noa aan de basis staan en Marciano Van Willege in de verre hoek kansloos laat. 2-0 en onze jongens gaan op zoek naar nog meer doelpunten. Het publiek hoeft niet lang te wachten want drie minuten later is het weer raak na een schitterende aanval die start met een pass van Cody op Guus, die op zijn beurt de bal naar Marciano schiet. De slimme overstap van Marciano verrast captain Barry Maguire en Splinter bekroont zijn goede spel door de bal in het doel te schuiven. 3-0, de beslissende treffer, wát een mooi doelpunt. Nog ruim een kwartier te gaan en het siert beide ploegen dat er in de slotfase gejaagd wordt op meer doelpunten. Ook GVVV laat zich dus zien en is via Burgering nog een keer knap gevaarlijk na balverlies op het middenveld. Andermaal weet Gijs zijn team te behoeden voor een tegengoal. Maar de meeste kansen zijn toch voor AFC. Een prachtig indraaiend schot van Mitch belandt maar net naast het doel, een schot van Mengerink wordt goed verwerkt door Van Willege. Inmiddels is ook Melvin Platje ingevallen, hij vervangt Soufiane. Na een voorzet van Melvin passeert Marciano de keeper, maar de bal wordt op de lijn door Vergara Berrio weggetrapt. Of was ie er toch over? We zullen het nooit weten. Wat wel bekend is dat direct na deze redding een doeltreffende counter volgt. De uitstekend spelende Leroy George redt in de 86e minuut de Veenendaalse eer. Een verdiende goal, gelet op het goede spel van GVVV in deze wedstrijd. Maar The Reds waren vandaag ‘gewoon’ beter dan de Blauwen, de 3-1 eindstand geeft de verhoudingen prima weer.

In veel opzichten is het een mooie middag op sportpark Goed Genoeg. De AFC-supporters hebben weer eens kunnen genieten van een overtuigende thuisoverwinning. Eerder werd er dit jaar ook al goed gespeeld, maar dat was in Almere, Werkendam en Katwijk aan Zee. De mix van jong talent en veel ervaring, die ons aller eerste nu kenmerkt, laat zich gelden. Een bijzonder woord van lof voor Marciano Mengerink, die na een zware, langdurige knieblessure weer doet wat hij zo geweldig kan: scoren. Chapeau! Graag tot de volgende wedstrijd tegen ADO’20 in Heemskerk, op zondag. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Tim Linthorst, Guus van Weerdenburg (83’ Sven Ederveen), © Milan Hoek, Cody Claver, Julian van der Greft (66’ Mitch van Kempen), Noa Benninga (73’ Djuric Ascension), Splinter de Mooij, Wessel Been (66’ Marciano Mengerink) en Soufiane Hetli (83’ Melvin Platje).

Voor de TV samenvatting klik hier

Voor het interview met trainer/coach Benno Nihom klik hier

Voor foto’s van deze wedstrijd klik hier