AFC - GVVV 1 - 1 met verslag

AFC speelt gelijk tegen GVVV en laat dure punten liggen

In een niet al te beste wedstrijd hebben AFC en GVVV op sportpark Goed Genoeg met 1-1 gelijk gespeeld. De doelpunten vielen in de eerste helft. De Blauwen openden  al snel de score waarna de Reds weer langszij kwamen. Op een spannende eindfase na mocht de tweede helft nauwelijks naam hebben. In de slotminuten lieten AFC én GVVV na de kansen op een overwinning te verzilveren. Door dit magere resultaat blijft AFC twaalfde en is zes wedstrijden voor het eind nog verre van veilig.

Het is heerlijk zomerweer als de door Ton du Chaninier en John de Wolf getrainde teams hun opwachting maken. Hoewel soms beweerd wordt dat op zaterdag veel meer publiek komt opdagen is dat in ieder geval vandaag niet het geval. Het is ronduit rustig rond ons hoofdveld. Dat de supporters van de Gelderse Voetbal Vereniging Veenendaal Amsterdam links laten liggen is nog wel te begrijpen want GVVV heeft zich allang veilig gespeeld en is ook al maanden kansloos voor het kampioenschap. Voor de supporters van AFC zou dat anders moeten liggen, want onze jongens zijn door de dip na de winterstop nog lang niet zeker van nóg een seizoen Tweede Divisie. Maar kennelijk is de urgentie nog niet voldoende doorgedrongen of zijn er andere gebeurtenissen die om aandacht vragen. AFC, zoveel is duidelijk, kan een zege vanmiddag heel goed gebruiken want de voorsprong op concurrenten als Kon. HFC, UNA, Spakenburg, Jong Vitesse en HHC Hardenberg bedraagt respectievelijk maar 1, 3, 5, 5, en 7 punten met nog zes wedstrijden te gaan. Dit wel met de aantekening dat de meeste van genoemde teams een wedstrijd meer speelden dan ons eerste.  In Veenendaal wist de Reds met 3-1 te winnen van de Blauwen. Wat gaat het in Amsterdam worden?

In de basis-elf van AFC ontbreken vandaag Johan Kulhan, Marien Willemsen, Daan Sutorius én Tom van den Brink die afgelopen week aan zijn knie werd geopereerd. Koen Bosma is er weer bij en start op het middenveld. Ook Glenn van Zoolingen is weer inzetbaar. Hij neemt op de bank plaats. Tim Wulffraat begint aan de rechterkant in plaats van Matthijs Jesse. Bij GVVV geeft de tussentijds uit Zweden gekomen aanvaller Soufiane Laghmouchi acte de presence. De andere nieuwkomer Jamaro Diks begint op de bank. De wedstrijd komt ogenschijnlijk langzaam op gang, maar schijn bedriegt. Terwijl de laatkomers nog de tribune opklimmen is het na vier minuten al raak als Laghmoudi Robin Mulder aanspeelt in ons strafschopgebied. Met een meesterlijke  hakbal weet Mulder Caifano Latupereissa te bereiken, die slim wegdraaiend de 0-1 op het scorebord schiet. Een zeer fraaie goal, met alles d’r op en d’r aan, die uitgebreid gevierd wordt door de Blauwen. Een flinke tegenslag voor onze jongens die het hoofd gelukkig niet laten zakken. Een mooie aanval belandt via Tim en Pieter Koopman bij Koen die de bal echter recht in handen schiet van GVVV keeper Johan Jansen. Niet veel later mag Koen een vrije trap nemen. Nu verdwijnt de bal wél in de hoek maar Jansen redt werkelijk fantastisch. AFC is in deze fase hard op zoek naar de gelijkmaker, maar we mogen beslist niet klagen als een fout van Magid bij het uitverdedigen niet wordt afgestraft. De bal verdwijnt maar net naast het doel van Patrick Zonneveld. In de dertigste minuut is het aan de andere kant raak voor AFC als een fraaie lange bal van Guido Moelee door Tim bij de tweede paal wordt terug gekopt en Koen de opstuitende bal kiezelhard achter Jansen schiet. Een fraai doelpunt waarmee onze jongens verder kunnen. Even later is Jonathan Richard dicht bij een tweede goal, maar zijn inzet mist kracht en snelheid. Omdat ook Mulder en Laghmoudi vlak voor rust kansen laten liggen voor GVVV is het halverwege 1-1 en die stand geeft de verhoudingen uitstekend weer.

Na de thee zijn de eerste mogelijkheden voor GVVV, maar Mulder en Laghmoudi zijn niet bij de les. AFC probeert het hierna wel, maar echt gevaarlijk wordt het voorlopig niet.  Het spel wordt er ondertussen niet beter op. Er is sprake van heel veel balverlies en mislukte passes. Op de duels tussen Melvin Grootfaam en Taoufik Adnane na valt er een tijd lang bar weinig te genieten. En als zo vaak wordt er in deze fase gewisseld. Koen maakt na een kwartier plaats voor Mallqui Cabezas, die zich meteen met ziel en zaligheid in de wedstrijd stort. Verder maakt Tim plaats voor Matthijs Jesse, ongetwijfeld  in de hoop dat Matthijs weer net zo beslissend zal zijn als in de heenwedstrijd in Veenendaal. Maar de geschiedenis herhaalt zich dit keer niet ook al is Matthijs in de 77e minuut bijna succesvol als zijn prachtige voorzet door Mallqui net naast wordt gekopt. In de slotminuten dringen beide ploegen nog aan. Vooral de komst van de boomlange spits Patrick Heesakkers bezorgt onze defensie handen vol werk. Sam Nijpels moet alles op alles zetten om Heesakkers van scoren af te houden. Gaat nog één van de twee ploegen winnen? Voor de winterstop was AFC in de slotfase vaak de gelukkige, in 2017 heeft Vrouwe Fortuna zich nog niet veel laten zien.. Van Katwijk, TEC en Jong Sparta werd bijvoorbeeld op het laatste moment verloren. De spanning is groot en Melvin en Pieter zijn in de 88e en 89e minuut dicht bij de winnende goal. Maar de bal wil er maar niet in. Dan maar genoegen nemen met een gelijkspel hoor je om je heen op de tribune, maar daar denkt de GVVV–aanval toch echt anders over. In de 93e minuut mogen we van geluk spreken als een kopbal van Heesakkers via de onderkant van de lat weer het veld in stuitert. Het blijft 1-1 en daar kan iedereen achteraf wel mee leven.

Door de resultaten van dit weekend blijft het onderaan erg spannend. Vooral Spakenburg deed erg goede zaken door thuis van kampioen Jong AZ te winnen. De degradatieplaatsen vijftien t/m achttien worden nu bezet door Jong Vitesse, UNA, HHC Hardenberg en het reeds gedegradeerde Jong Twente. AFC staat door de puntendeling tegen GVVV nog steeds twaalfde, maar drie punten verwijderd van de degradatiezone. Dus alle hens aan dek!  Komend paasweekend staan alle inhaalwedstrijden gepland. Na afloop hebben de 18 ploegen dertig wedstrijden gespeeld en kunnen we ons een beter beeld vormen over de kansen op lijfsbehoud. AFC speelt op zaterdag 15 april thuis tegen VVSB, twee dagen later in Groesbeek tegen De Treffers. Twee loodzware wedstrijden, waarin het er echt op aan komt. Heel veel succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Teun van Zweeden, Sam Nijpels, © Magid Jansen, Guido Moelee, Mark van den Boogaart (’85 Danny Goedkoop), Jonathan Richard, Koen Bosma (’61 Mallqui Cabezas), Tim Wulffraat (’70 Matthijs Jesse) Pieter Koopman, Melvin Grootfaam.

Stem op Matthijs Jesse: klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier