AFC gaat tegen Jong Sparta voor eerste zege

Zaterdag komt Jong Sparta op bezoek bij zondagclub AFC. Een vreemde zaak die alles te maken heeft met de registratie van Jong Sparta als zaterdagelftal en de voorkeurspositie van de  zaterdagclubs ten opzichte van de zondagclubs. Ook de bekerwedstrijd op dinsdag 19 september as. tegen RKC zal in deze voor Sparta een rol spelen. Voor een zondagclub als AFC nog steeds discriminatie avant la lettre, waar anno 2017 nog steeds niets aan gedaan wordt.  Maar we blijven hopen, want ook de gedwongen promotie naar de Jupiler League lijkt inmiddels van de baan. Vorig seizoen vond de wedstrijd tussen AFC en Jong Sparta wél op zondag plaats.  Op sportpark Goed Genoeg werd het op 31 oktober 2016 een spannend duel met twee gezichten. Voor rust waren de jonge Spartanen heer en meester en stond het na 45 minuten 0-2 voor de bezoekers, na de thee waren de rollen omgekeerd. Dit resulteerde in een snelle, aansluitende goal van Teun van Zweeden en in de slotminuten in nog twee Amsterdamse doelpunten van Matthijs Jesse en Pieter Koopman. 3-2 dus voor AFC, maar wel een dubbeltje op zijn kant.

Jong Sparta eindigde vorig seizoen uiteindelijk op een keurige zevende plaats, in punten gelijk met de nummers acht t/m tien Barendrecht, VVSB en GVVV. AFC werd elfde, maar één punt achter Jong Sparta. Opvallend was hierbij dat The Reds een zeer sterke eerste seizoenshelft kenden, maar na de winsterstop  ver terugzakten op de ranglijst, voor Jong Sparta gold het omgekeerde traject. De discipelen van de toenmalige trainer Ole Tobiasen (nu assistent van hoofdtrainer trainer Alex Pastoor) werden gedurende het seizoen steeds sterker. Niet zo heel vreemd als de veel grotere trainingsarbeid van deze jonge profs in ogenschouw wordt genomen en de omstandigheid dat deze talenten meetrainen met het eerste van Sparta. Dat betaalt zich lopende het seizoen natuurlijk steeds meer uit.

Inmiddels zijn wij dit seizoen enkele wedstrijden onderweg en staan AFC en Jong Sparta er resp. met een 16e en 18e plaats nog niet al te best voor. De ploeg van trainer Ton du Chatinier kwam overigens pas twee keer in het veld omdat het duel tegen Rijnsburgse Boys van afgelopen zaterdag werd afgelast wegens de overvloedige regenval. De openingswedstrijd thuis tegen Achilles’29 ging jammer genoeg met 0-3 verloren, een in cijfers grote nederlaag die zeker niet de krachtverhoudingen in het veld weerspiegelden. AFC was met name in de eerste helft  heel wat sterker, maar vergat  enkele 100% kansen te benutten. In Werkendam werd een week later met 1-1 gelijk gespeeld tegen Kozakken Boys, een punt waar hard voor gewerkt moest worden. Tom van den Brink scoorde in dit spannende duel voor AFC.   

Jong Sparta startte de competitie thuis met een 0-1 nederlaag tegen Excelsior Maassluis. Een week later werd in Amsterdam-Noord met dezelfde kleine cijfers verloren van de sterke debutant De Dijk. In de tweede helft speelden de jonge Rotterdammers met 10 man omdat Bradley Martis na zijn tweede gele kaart in de 45e minuut het veld moest verlaten. Sparta-keeper Bryan Janssen onderscheidde zich met enkel prachtige reddingen. Afgelopen zaterdag werd thuis knap met 2-2 gelijk gespeeld tegen Achilles’29. De Groesbekers kwamen pas in de 84e minuut op gelijke hoogte. De eerste twee Rotterdamse doelpunten  waren van Abdou Harroui en Youri de Winter. Al met al dus nog maar één punt voor Jong Sparta dat dit seizoen getraind wordt door Frank van Kempen, die eerder werkzam was bij o.a. PSV, VVV, Helmond Sport en de KNVB.  Maar dit wel uitdrukkelijk met de aantekening dat de geleden nederlagen zeer krap waren en dat het hier en daar ook niet meezat. Het zou dan ook erg onverstandig zijn om dit beloften team uit Rotterdam-West te onderschatten. Daarvoor heeft Jong Sparta veel te veel talent aan boord, talent dat grotendeels ook vorig seizoen in de Tweede Divisie speelde.

In de selectie van Jong Sparta zien we enkele nieuwe spelers, waarvan spits Ibrahim Dervisoglu en de verdedigers Jelle Klap en Abdul Bal Kamara al  hebben meegespeeld in de afgelopen competitiewedstrijden. Bijzonder is het gegeven dat verschillende spelers, die vorig seizoen nog in de selectie van Jong Sparta zaten, nu deel uit maken van de A-selectie van Sparta. Niet voor niets wordt Sparta geroemd om zijn jeugd die snel de weg vindt naar het eerste elftal.  Het geen  overigens niet weg neemt dat Sherel Floranus, Diederick Luydens, Deroy Duarte, Mark Veenhoven, llias Alhalt en de gevaarlijke  spits Ragner  Achne – vorig seizoen nog goed voor twee doelpunten tegen AFC op Het Kasteel – nog steeds kunnen resp. zullen worden opgesteld in het belofteteam, zeker in de eerste helft van de competitie. Het is dus afwachten wie er zaterdag mee doen bij de rood-witten.

Zeker is wel dat de toeschouwers op  sportpark Goed Genoeg om 15.30 uur een spannende wedstrijd krijgen voorgeschoteld. Afgelopen seizoen werd thuis met klein verschil door AFC gewonnen. In Rotterdam was dat net andersom. Ook nu lijkt het krachtsverschil tussen beide ploegen niet groot te zijn. Mogelijk zijn het thuisvoordeel en de grotere ervaring van The Reds van doorslaggevende betekenis. Hopelijk is onze aanval op schot en kunnen we aan het eind van de middag de eerste drie punten noteren. Succes!

MvdW

Het programmablad en wedstrijdbal wordt aangeboden door Freitag & Wijnen schilders
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Isabel Verzuu