AFC gaat in Groesbeek voor de broodnodige winst

Zondag aanstaande gaat de 128 kilometer lange reis naar Groesbeek. Op Sportpark Zuid ontmoeten we De Treffers in de laatste competitieronde. Niet bepaald een wedstrijd om des keizers baard.  Gelet op de ranglijst heeft ons eerste een fantastische uitslag nodig. Winnen biedt zekerheid op een langer verblijf in de topklasse, bij een gelijkspel of nederlaag kan het uiteindelijk verkeerd aflopen. Dit alles door een geweldige zeperd in de 91e minuut afgelopen zondag tegen EVV. De overwinning, die ons in veilige haven zou hebben gebracht, ging in de ‘dying seconds’ in rook op door een vrije trap die door ons muurtje zo van richting werd veranderd dat keeper Youssef el Abdallaoui kansloos was. En dat in een wedstrijd waarin AFC alle kans had de al snel verkregen 1-0 voorsprong uit te breiden. Wat een teleurstelling!  

De strijd om niet op de 13e P/D-plaats te eindigen wordt dus op de laatste competitiedag beslist. Zondag jl. speelden Hercules en OJC Rosmalen zich definitief veilig. AFC, HSC’21 en HBS met resp. 37, 36 en 35  punten uitdrukkelijk nog niet. The Reds speelden gelijk tegen EVV, de Groen-witten verloren thuis van FC Lienden en de Kraaien hielden in de Bosjes van Pex , ondanks een penalty tegen, runner-up UNA op 0-0.  FC Lienden, nog niet zo lang geleden van plan het zondagvoetbal vaarwel te zeggen, kon door deze resultaten de kampioensvlag in de Zondag Topklasse hijsen. Feest in de Betuwe. Van harte gefeliciteerd.

AFC, HSC’21 en HBS spelen komende zondag een uitwedstrijd.  Op papier heeft HSC’21 de makkelijkste tegenstander. Leonidas is gedegradeerd en verloor dit seizoen de uitwedstrijd in Haaksbergen met 3-1. Maar of deze gegevens 100% zekerheid over de uitslag geven is uiteraard de vraag. Zeker is wel dat HBS en AFC in VVSB en De Treffers heel lastige opponenten hebben. VVSB staat op een mooie derde plaats en is , daar weten we door de jaren heen maar alles van, in Noordwijkerhout lastig is te verslaan.  Dat geldt ook voor De Treffers, dat op een vierde plaats staat, 4 punten achter VVSB en 12 punten achter kampioen FC Lienden. De ploeg uit Groesbeek draaide een prima seizoen, waarbij de resultaten in de uitwedstrijden wel wat achter blijven bij die op Sportpark Zuid. De Roodzwarten wonnen van de 14 thuiswedstrijden er maar liefst 8, 5 keer werd gelijk gespeeld en maar 1 maal werd verloren. Aan het begin van de competitie was het toen nog ijzersterke OJC Rosmalen met 1-3 te sterk. De grootste uitslag boekte De Treffers thuis door op 26 oktober met 8-0 te winnen van Leonidas.

De Treffers is dus bijna altijd thuis, maar vaak ook uit, een heel moeilijk te nemen horde. Dat is dit seizoen zo, maar ook vele seizoenen achtereen hiervoor. Niet voor niks staat de club van oud-profs als Jan Peters, Ulrich Cruden, Bernard Hofsteden en Patrick Pothuizen eerste op de ‘eeuwige ranglijst’ van de Zondagamateurs in de Hoofdklasse. De Groesbekers werden in de periode 1974-2010 8 keer afdelingskampioen, 3 keer werd  het landskampioenschap behaald. In de Topklasse eindigde de Roodzwarten tot nog toe altijd bij de eerste vijf. De Treffers is dus zonder discussie de meest succesvolle club bij de zondagamateurs. AFC is de runner up. Op bovengenoemde eeuwige ranglijst staan The Reds op een fraaie tweede plaats, op de Zondag Topklasseranglijst staat AFC ook tweede, maar dan achter Achilles’29, dat eerder promoveerde naar de Jupiler League.

De Treffers en AFC ontmoetten elkaar de laatste jaren regelmatig in de Topklasse. Hieraan vooraf speelden beide verenigingen tegen elkaar in het kader van de strijd om het  Nederlands kampioenschap. Op 14 mei 2010 werden op Sportpark Zuid de punten netjes gedeeld.  Op Sportpark Goed Genoeg gingen The Reds flink onderuit. Gemert ging er ten slotte met de buit vandoor. In de Topklasse was De Treffers meestal thuis de sterkste, in Amsterdam wist AFC vaker te winnen.  Dat laatste was ook dit seizoen het geval. Op 7 september 2014 won AFC met 2-1 door doelpunten van Jonathan Richard en Pepijn Veerman. Stefan de Jong scoorde voor De Treffers. Vorig seizoen ging AFC in Groesbeek na een enerverende wedstrijd in de laatste minuut met 3-2 de boot in. Laten we hopen dat dit scenario ons aanstaande zondag bespaard blijft.

Om zeker te zijn van nog een jaar Topklasse moeten onze jongens zondag winnen, zoveel is duidelijk. Hoe gek het ook lijkt, 38 punten kunnen dit seizoen ‘zo maar’ niet genoeg blijken te zijn. De opdracht is zonneklaar, nu de uitvoering nog! Aan de ‘fighting spirit’ zal het in ieder geval niet liggen, want onder regie van Stanley Menzo werd na de winterstop met heel veel inzet veel bereikt. 5 keer werd gewonnen, 7 maal werd gelijk gespeeld en maar 1 keer werd verloren. Mede gelet op de overvolle ziekenboeg een geweldige prestatie. AFC staat door deze resultaten bovenaan in de stand voor de periode. Zondag is dus ook de periodetitel binnen handbereik. Veel zal afhangen van de vraag of onze hechte defensie weer in staat is de Mexicaanse superspits van De Treffers het scoren te beletten. Fabio Palocios Macedo Santiago neemt dit seizoen met 27 (!) treffers meer dan de helft van de Groesbeekse treffers voor zijn rekening. We hebben er alle vertrouwen in. Maar er moet ook gescoord worden! Hopelijk hebben onze spitsen het beslissende vuurwerk voor de laatste wedstrijd gereserveerd. Heel veel succes.

MvdW