AFC fris de tweede seizoenshelft in met Stanley Menzo

Door Hennie van de Weerd

Donderdag vertrekt de selectie van AFC voor vier dagen naar Zuid-Spanje op trainingskamp. Met de nieuwe trainer Stanley Menzo aan het roer. Daar moet de ploeg nieuwe energie op gaan doen om de laatste 14 wedstrijden forse stappen te gaan maken om weer een jaar Topklasse te gaan consolideren.
Menzo was al eerder coach van 2003 tot 2005 bij AFC en vervangt Willem Leushuis waar afscheid van werd genomen door de mindere resultaten. Menzo krijgt nu de taak om boven de gevaarlijke twaalfde plaats te eindigen op de ranglijst. Door de vele ongemakken in de eerste competitieronde die veel blessureleed met zich meebracht gaan de Reds op zoek naar eerherstel.
Zondag 18 januari moet de eerste slag worden geslagen in Rotterdam tegen mede degradant Leonidas. De Rotterdammers staan 2 punten onder AFC op de 15e plek, ook in de gevarenzone. Veel zal afhangen hoe de eerste twee wedstrijden worden doorgekomen.
Hoe gaat AFC zich manifesteren. Een cruciale wedstrijd de 18e januari, precies op de 120e verjaardag van de club, waar de drie punten moeten worden binnengehaald om Leonidas voor te blijven en uit te lopen op de ranglijst. Een week later volgt de topper tegen koploper FC Lienden op sportpark Goed Genoeg. Onder het bewind van Hans van de Haar doet de ploeg uit de Betuwe het uitstekend dit seizoen. Twee zeer belangrijke wedstrijden als mikpunt waarin het verschil gelijk kan worden gemaakt, en gemaakt moet worden.  

 

STANLEY MENZO

De trouwe aanhangers van AFC zijn zeer benieuwd hoe Menzo het gaat aanpakken in de resterende veertien finales. Vooral in de voorste linie moet het verschil worden gemaakt. Goals maken is het devies want die zijn te schaars met een gemiddelde van iets meer dan 1 goal per wedstrijd. Een puzzel die Menzo gelijk op zijn bordje krijgt voorgeschoteld.

 

JENS

Dat denkt ook oudgediende Sjoerd Jens. Jens weet als geen ander hoe het voelt als je enige tijd droog staat. “Het scorend vermogen is duidelijk te laag. Natuurlijk moet dat beter in het tweede gedeelte van de competitie. Ik denk dat als o.a Tim Wulffraat weer in zijn goede doen is hij gewoon weer gaat scoren. Ik spreek uit ervaring. Ik zelf heb dat ook meegemaakt dat het een tijdje tegenzit. Maar als je dan weer scoort heb je het vertrouwen weer terug en kan je alles weer aan. Dan denk je niet meer terug aan die kans die je toen mistte. Vergeet ook niet dat de ploeg in de eerste ronde onwijs veel problemen heeft gehad met blessures. Er moesten zelfs spelers uit het tweede elftal worden ingezet om het team compleet te krijgen. Nu is haast iedereen fit behalve Pepijn Kluin. Ik denk dan ook dat Menzo met deze groep meer punten gaat pakken in het verdere verloop van de competitie. Een frisse wind voor de groep kan geen kwaad in deze fase. Bovendien is Menzo geen vreemde voor de club want hij kent er veel mensen en is gewoon lid van AFC, dat zegt genoeg”.

 

Jens: “Over het op trainingskamp gaan wordt nogal eens lacherig gedaan. Zeker is het ook een uitje maar er wordt ook hard gewerkt. Binnen de groep merk je ook dat het team naar elkaar toegroeit. Je onderneemt heel veel dingen samen en je spreekt ook andere jongens. Ik kan je zeggen dat ik me altijd enorm heb vermaakt met de selectie van AFC. Vooral ook voor Menzo komt dit trainingskamp uitstekend uit. Hij heeft de gehele selectie nu tot zijn beschikking en kan dus iedereen toetsen. Hij leert de spelers kennen in korte tijd en dat werkt gelijk een stuk makkelijker voor hem als de competitie weer begint. Menzo komt terug van een hoog niveau dus tactisch heeft hij het wel op een rijtje. Ik schat dat AFC twee keer zoveel punten binnen gaat halen als de 15 punten die ze nu hebben. Ik zie ze over enige tijd flink stijgen op de ranglijst”.

 

OPERATIE

Ik heb het erg naar mijn zin in het tweede elftal van AFC zaterdag. Ik loop één op één met scoren dus ik klaag niet. Het is wel zo dat ik moet worden geopereerd aan mijn knie eind februari. Een blessure waar ik eigenlijk al vier jaar mee loop. In het topvoetbal ben ik er nooit aan toe gekomen omdat ik er dan gelijk een half jaar had uitgelegen. Ik kon dat ondervangen met krachttraining en fysiotherapie en allerlei oefeningen. Zo kon ik dat goed onderhouden. Het is nu zo dat door het mindere voetbal de kracht in de benen minder is geworden en ook de stabiliteit in mijn knie is zoek. Ik krijg er eigenlijk alleen maar meer last van. Vandaar dat ik nu voor de operatie kies.

 

TOPSCORER ALLER TIJDEN AFC

Op een ludieke manier worden er soms ook uitspraken gedaan aan de bar wie er nu eigenlijk topscorer aller tijden is op dit moment bij AFC. Dat Jens tweede staat met 87 goals is een feit. Eshwin de Bruijn staat eerste met 90 goals. Geen discussie mogelijk zou je zeggen. Volgens Henk Bijlsma zijn ze hem vergeten. Bijlsma speelde bij de Reds van 1975 tot 1983 en scoorde volgens hem 104 goals. Punt was dat de statistieken pas twee jaar later in 1985 werden bijgehouden door wijlen Chris Schröder. “Bijlsma lachend: Ik kan lullen wat ik wil, ze geloven me niet echt maar het is toch echt zo”. Jens nog smakelijker lachend “Henk heeft zijn eigen telling laten we het daar maar op houden”.