AFC - FC Lisse voorbeschouwing

AFC 100% GEMOTIVEERD VOOR DEGRADATIEDUEL TEGEN FC LISSE

Aanstaande zaterdag komt FC Lisse bij ons bezoek. De  Fusie Club Lisse, waarin Sportclub Lisse en Lisser Boys in 1981 zijn opgegaan, debuteert dit seizoen met wisselend succes in de Tweede Divisie. De ploeg van trainer Robbert de Ruiter had een matige start met drie gelijke spelen en twee nederlagen, maar wist daarna regelmatig een wedstrijd te winnen, o.a. thuis van Kozakken Boys én AFC. Na de winterstop leek FC Lisse hard op weg naar een mooie klassering na zeges op Jong Sparta, Achilles’29 en TEC, en een gelijkspel tegen Kon. HFC. De laatste tijd loopt het echter een stuk minder, waardoor FC Lisse toch nog in de gevarenzone terecht is gekomen. Van De Dijk werd  nog met 3-0 gewonnen, de overige zes wedstrijden werden verloren. Hierbij moet wel worden aangetekend dat de geel-blauwen een zwaar programma hadden met VVSB, Katwijk, GVVV, Excelsior Maassluis, Kozakken Boys en Barendrecht. FC Lisse moet het tot nog toe vooral hebben van de wedstrijden tegen de laaggeplaatsten. Zeven van negen overwinningen werden behaald tegen Achilles’29 (2x), De Dijk (2), AFC (1), TEC (1) en De Treffers (1). Alleen al hierom is het zaterdag oppassen geblazen voor The Reds!

Net als FC Lisse speelt AFC een wisselvallig seizoen. Voor de winterstop werd vaak geen deuk in een pakje boter geschoten, daarna volgde een uitstekend herstel. Omdat The Reds in de eerste competitiehelft nauwelijks scoorden stond ons vlaggenschip eind 2017 helemaal onderaan met maar elf punten uit zestien wedstrijden met het alles zeggende doelsaldo 11-30. Slechts drie keer werd gewonnen, o.a. in Spakenburg van IJsselmeervogels door de wonderbaarlijke goal van Koen Bosma. Gelukkig gaat het na de winterstop heel wat beter en werden vijf van de elf wedstrijden gewonnen. Drie keer werd het gelijk en drie keer beet de ploeg van trainer André Wetzel, die na de zege op IJsselmeervogels eind oktober Ton du Chatinier opvolgde, in het zand. Jammer genoeg was dat afgelopen zaterdag ook het geval tegen Kon. HFC. Aan de Spanjaardslaan in Haarlem was AFC in de eerste helft de bovenliggende ploeg, maar meer dan een 0-1 voorsprong bij rust leverde dit krachtsverschil niet op. Direct na rust profiteerde Kon. HFC optimaal van enkele verdedigingsfouten en ging de ploeg van trainer Verdonkschot er ten slotte met een 3-1 zege vandoor. Op deze manier kwam een eind aan een mooie reeks van AFC, die in Katwijk tegen de koploper begon met een 2-2 gelijkspel, gevolgd door drie overwinningen op TEC (2-0), VVSB, nog wel in Noordwijkerhout (0-2) en De Dijk (2-1).

Door de nederlaag tegen Kon. HFC en de winst van De Treffers op VVSB zakte ons aller eerste weer naar de vijftiende play off plaats, één punt achter De Treffers en twee achter FC Lisse, één resp. vijf punten voor TEC en De Dijk. Dit met de aantekening dat laatstgenoemde clubs een wedstrijd meer speelden dan FC Lisse, De Treffers en AFC.
Met nog zeven wedstrijden is het, zoveel is duidelijk, geweldig spannend onderaan de Tweede Divisie. Er is nog van alles mogelijk. Ook FC Lienden is met 35 punten uit 28 wedstrijden zeker nog niet veilig. De ploeg van Hans Kraay jr. kan zich de komende zaterdag thuis in de Betuwe tegen Excelsior Maassluis in veiliger wateren spelen. Voor de Dijk wacht een lastig duel in Spakenburg tegen IJsselmeervogels.
Meer spanning is van de andere velden te verwachten. Wat gaat het zaterdag worden bij De Treffers-Katwijk en Rijnsburgse Boys-TEC? En natuurlijk bij het degradatieduel op Sportpark Goed Genoeg, waar The Reds de blauw-gelen uit de Bollenstreek ontmoeten? Als de kruitdampen zijn opgetrokken weten we meer, maar maken we ons ook direct weer op voor de inhaalwedstrijden van aanstaande dinsdag. AFC speelt dan tegen HHC Hardenberg en FC Lisse tegen De Treffers. De spanning is echt om te snijden.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden? Wie het weet mag het zeggen. Eerder dit seizoen speelden FC Lisse en AFC tegen elkaar op Sportpark Ter Specke in Lisse. In een niet al te beste wedstrijd ging het lange tijd gelijk op. In de eerste helft werd niet gescoord. Na rust was AFC iets sterker, maar vielen de doelpunten aan de andere kant. Rik Vermeulen en Rowdy van der Putten waren in het laatste kwartier succesvol voor de thuisploeg. Kijkend naar de doelcijfers 38-43 doet de ploeg van De Ruiter het ‘over all’ defensief iets beter dan in aanvallend opzicht. Van der Putten (8), afkomstig van de jeugd SC Cambuur, Vermeulen (6) en Boyd Stevens (6) maakten de meeste goals voor de geel-blauwen. Bas Buimer, vorig seizoen de topscorer van Swift in de Hoofdklasse, scoorde drie keer voor zijn nieuwe vereniging. De doelcijfers van AFC (31-45) zijn iets minder dan onze opponent uit de Bollenstreek. Gelukkig wordt er de laatste tijd weer behoorlijk gescoord, o.a. door Raily Ignacio die tussentijds de overstap maakte van Kozakken Boys naar AFC. Zijn teller staat op dit moment op elf in totaal. Raily maakte er vijf voor zijn oude club en zes voor The Reds. Matthijs Jesse was dit seizoen tot nog toe zeven keer succesvol.

Het zal duidelijk zijn, er staat zaterdag echt iets op het spel. Het zal er hoe dan ook om spannen. Beide teams zullen er echt alles aan doen om de punten binnen te halen. Op Sportpark Ter Specke trok FC Lisse aan het langste eind, op Sportpark Goed Genoeg wil AFC het thuisvoordeel maximaal benutten. Bij winst kruipt AFC over FC Lisse en de degradatiestreep heen. Meer uitdaging heb je niet nodig. Succes!

MvdW

Het programmablad en wedstrijdbal worden aangeboden door FOUTLOOS REKENEN    
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Jan de Waard